FAWORKI
Składniki: (na jeden talerz faworków)
• 2 żółtka
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 1 łyżka miękkiego masła
• 2 łyżki śmietany kwaśnej
• 1 łyżeczka octu
• 1 szklanka mąki (160 g)
• olej do smażenia ok. 1 l
Przygotowanie:
• Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę
• Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj
• Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę
• Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.)
• Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min
• Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości)
• Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło
• Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm
• W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm
• Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony
• Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony
• Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
• Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Moje uwagi i wskazówki:
• Sekretem powstania kruchych faworków z widocznymi bąblami powietrza jest w tym przepisie rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek, tak cienki że będzie przez niego prześwitywać stolnica i będziesz mieć wrażenie że cieniej już się nie da.
marcin7914