FARORKI.odt

(18 KB) Pobierz

FAWORKI

 

Składniki: (na jeden talerz faworków)

                     2 żółtka

                     1 łyżka cukru

                     szczypta soli

                     1 łyżka miękkiego masła

                     2 łyżki śmietany kwaśnej

                     1 łyżeczka octu

                     1 szklanka mąki (160 g)

                     olej do smażenia ok. 1 l

Przygotowanie:

                     Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę

                     Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj

                     Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę

                     Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.)

                     Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min

                     Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości)

                     Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło

                     Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm

                     W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm

                     Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony

                     Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony

                     Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

                     Przed podaniem posyp cukrem pudrem

Moje uwagi i wskazówki:

                     Sekretem powstania kruchych faworków z widocznymi bąblami powietrza jest w tym przepisie rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek, tak cienki że będzie przez niego prześwitywać stolnica i będziesz mieć wrażenie że cieniej już się nie da.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin