Grzyby marymowane--przepis.odt

(16 KB) Pobierz

Grzyby w occie — składniki:

                     1 kg grzybów

                     cebula

                     szklanka wody

                     ½ szklanki octu 10%

                     1 ½ łyżeczki soli

                     2 łyżeczki cukru

                     4 liście laurowe

                     ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego

                     ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego

                     ew. szczypta imbiru suszonego

1.               Grzyby oczyszczam (jeśli to maślaki, zdejmuję skórę z kapeluszy) i gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut (zależy od wielkości). Odcedzam grzybki.

2.               W międzyczasie myję i wyparzam słoiczki.

3.               Cebulę obieram, kroję w grubsze piórka.

4.               W garnku zagotowuję wodę z cebulą, cukrem, solą, octem i przyprawami.

5.               Grzyby układam w słoiczkach, zalewam płynem i zakręcam mocno.

6.               Gotowe słoiki pasteryzuję ok. 10-15 minut w garnku wyłożonym ściereczką, przykrytym pokrywką.

I gotowe! Po wystudzeniu słoików znoszę je do piwnicy, a po otwarciu przechowuję kilka dni w lodówce.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin