• 1 kg grzybów
• cebula
• szklanka wody
• ½ szklanki octu 10%
• 1 ½ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cukru
• 4 liście laurowe
• ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego
• ½ łyżeczki ziaren ziela angielskiego
• ew. szczypta imbiru suszonego
1. Grzyby oczyszczam (jeśli to maślaki, zdejmuję skórę z kapeluszy) i gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 15-20 minut (zależy od wielkości). Odcedzam grzybki.
2. W międzyczasie myję i wyparzam słoiczki.
3. Cebulę obieram, kroję w grubsze piórka.
4. W garnku zagotowuję wodę z cebulą, cukrem, solą, octem i przyprawami.
5. Grzyby układam w słoiczkach, zalewam płynem i zakręcam mocno.
6. Gotowe słoiki pasteryzuję ok. 10-15 minut w garnku wyłożonym ściereczką, przykrytym pokrywką.
I gotowe! Po wystudzeniu słoików znoszę je do piwnicy, a po otwarciu przechowuję kilka dni w lodówce.
marcin7914