23.__Dieta_ketogeniczna.pdf

(80 KB) Pobierz
ul. Żołnierska 18
10-561 Olsztyn
89 53 86 356
Dieta ketogeniczna
Zastosowanie diety
Dieta ketogeniczna znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia wybranych
jednostek chorobowych, takich jak insulinooporność, padaczka lekooporna czy
choroba Alzheimera, Parkinsona, a także, w niektórych przypadkach, w leczeniu
otyłości. Należy pamiętać, że dieta ketogeniczna jest obciążona ryzykiem dla
zdrowia, jeśli jest nieprawidłowo prowadzona, dlatego należy stosować ją pod
kontrolą specjalisty.
Ogólne zalecenia
Podstawą diety ketogenicznej są tłuszcze, takie jak tłuste mięso, sery, jaja,
oleje, orzechy
Należy całkowicie wykluczyć produkty będące źródłem węglowodanów
prostych (cukrów)
Zrezygnuj ze spożywania alkoholu i palenia papierosów
Duża ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego sprzyja rozwojowi miażdżycy,
dlatego należy równoważyć spożycie tłuszczów zwierzęcych poprzez większe
spożycie tłuszczów roślinnych, takich jak oleje, pestki czy orzechy, a także
bogatych w błonnik warzyw
Zapotrzebowanie na białko w diecie ketogenicznej nie ulega zmianie, dlatego
należy unikać produktów odtłuszczanych i wysokobiałkowych
Wypijaj minimum 1,5-2l płynów dziennie
Dokument opracowany przez gabinet dietetyczny.
1/3
Przygotowanie posiłków
Potrawy staraj się gotować, piec pod przykryciem (np. Naczynie żaroodporne),
dusić bez obsmażania. Unikaj smażenia.
Do potraw na zimno (surówki, sałatki) należy dodawać nierafinowane oleje
roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany.
Potrawy doprawiaj naturalnymi przyprawami, ziołami, solą. Unikaj mieszanek
przyprawowych typu maggie, vegeta itp. Oraz gotowych sosów do potraw.
Lista produktów dozwolonych
Produkty i
Zalecane
potrawy
mąka kokosowa, mąka
Produkty
lniana, migdałowa,
zbożowe
makaron z mąki konjac
Pieczywo z dozwolonych
pieczywo
mąk, z dodatkiem
orzechów, nasion, pestek
Pomidory, ogórki,
rzodkiewka, sałata,
brokuły, brukselka,
cukinia, cykoria, fasolka
Warzywa
szparagowa, kalafior,
kapusty, papryka, pory,
szparagi, koperek,
zielona pietruszka,
grzyby
awokado
Owoce
Mleko i
produkty
mleczne
Sery pełnotłuste, np.
żółte, feta, mozzarella,
śmietana, masło
Ograniczane
Przeciwwskazane
Kasze, mąki zbożowe, ryż
Pieczywo z tradycyjnych mąk,
drożdżowe, z dodatkiem miodu,
karmelu, bułki maślane, ciasta
Buraki, marchew, seler Warzywa rozgotowane,
korzeniowy, pietruszka, gotowane i smażone buraki,
nasiona strączkowe,
marchew, ziemniaki
takie jak fasola,
soczewica, bób
Jagody, jeżyny,
truskawki, maliny,
poziomki
Tłuste jogurty, kefiry,
maślanki
Pozostałe owoce, w
szczególności suszone,
przetwory owocowe
Mleko, produkty
niskotłuszczowe
Przetwory o niskiej zawartości
mięsa, np. Pasztety, konserwy;
mięso w panierce z mąki, bułki
tartej
Dozwolone wszystkie
Mięsa chude
Mięso,
nieprzetworzone gatunki
ryby i jaja
mięs i ryb, w
szczególności tłuste
Dokument opracowany przez gabinet dietetyczny.
2/3
Tłuszcze
Nieprzetworzone oleje
roślinne i zwierzęce
Przyprawy ziołowe,
Przyprawy
korzenne, sok z cytryny
Gotowane na mięsie i
warzywach o niskiej
Zupy
zawartości cukru
Potrawy z mąk o niskiej
zawartości
węglowodanów, takie
Potrawy z
jak: Mąka migdałowa,
mąk i kasz
kokosowa, z nasion chia,
ciecierzycy,orzechów
laskowych, włoskich
Sosy do sałatek na bazie
soku z cytryny, sosy na
bazie jogurtu, śmietany
Sosy
lub oleju i ziół,
warzywne
Woda mineralna, herbata
i kawa, soki z warzyw
ubogich w węglowodany,
Napoje
np. Pomidorowy bez
dodatku cukru
Tłuszcze poddane
intensywnej obróbce
cieplnej, np. smażeniu
Sól
Kostki rosołowe, gotowe sosy,
keczup, majonez, mieszanki
ziołowe zawierające cukier
Zagęszczane zasmażkami, z
makaronem, ziemniakami,
kaszą, z dodatkiem mąki
Mąki zbożowe: pszenna, żytnia,
kukurydziana, gryczana,
jęczmienna, orkiszowa, ryżowa,
amarantusowa
na zasmażkach lub mące, z
dodatkiem cukru
Napoje słodzone, alkohol, soki
owocowe, napoje gazowane,
kakao słodzone, mleko
Dokument opracowany przez gabinet dietetyczny.
3/3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin