ZDROWE OLEJE - sekretne dobro p_yn_ce z natury-1.pdf

(1502 KB) Pobierz
SPIS TREŚCI
SEKRETNE DOBRO PŁYNĄCE Z NATURY DLACZEGO WARTO
SAMEMU TŁOCZYĆ OLEJE?................................................4
JAK WYKORZYSTAĆ WYTŁOKI.............................................8
OLEJ Z CZARNUSZKI........................................................11
OLEJ RZEPAKOWY...........................................................14
OLEJ LNIANY.................................................................18
OLEJ RYDZOWY..............................................................21
OLEJ KONOPNY..............................................................24
OLEJ KOKOSOWY............................................................27
2
3
SEKRETNE DOBRO PŁYNĄCE Z NATURY
DLACZEGO WARTO SAMEMU TŁOCZYĆ OLEJE?
Olej jest produktem nadzwyczaj wrażliwym na wysoką temperaturę, światło słoneczne
i działanie tlenu. Dlatego, by móc cieszyć się pełnią jego wartości, musi być odpowiednio
wyprodukowany i przechowywany. Ponad to, powinien być także przygotowany z dobrej
jakości surowca. To nie sam olej, ale zawarte w nim cenne dla ludzkiego organizmu
kwasy tłuszczowe są tak wymagające. Każdorazowy kontakt oleju z ciepłem, powietrzem
i światłem słonecznym sprawia, że traci witaminy i minerały
Nie ma już dziś osoby na świecie, która nie słyszałaby o niesamowitych
właściwościach odpowiedniego oleju. To dlatego sklepowe półki uginają się wręcz
pod ciężarem różnych olejów – z pestek, nasion i orzechów. Niewiele jednak osób
wie, że spożywanie takich olejów nie przynosi korzyści zdrowotnych, a same
kalorie.
4
Do masowej produkcji olejów wytwórca zazwyczaj wybiera nasiona lub orzechy
niskiej jakości, kierując się jednym tylko kryterium wyboru – ceną. Surowiec niskiej
jakości, stary, przeleżały lub nieodpowiednio przechowywany nie jest ani smaczny
ani wartościowy sam w sobie. Olej z niego wyprodukowany także nie będzie. Dla
przedsiębiorcy jednak na pierwszym miejscu liczy się zawsze zarobek, dopiero później
jakość produktu i zadowolenie konsumentów.
Powszechnie produkowane oleje bardzo często wymagają wcześniejszej obróbki
termicznej nasion lub orzechów, jeszcze przed ich wytłoczeniem. Już na tym etapie,
jeśli nawet surowiec był dobrej jakości, traci on większość cennych substancji
odżywczych. Tak samo, jak oleje powinny być spożywane na surowo, tak samo
powinny być produkowane, czyli w niskich temperaturach. Nawet jeśli olej był
„tłoczony na zimno”, nie można mieć pewności, że jest wysokiej jakości.
Gotowe oleje mają jeszcze kilka minusów – przede wszystkim, często dodawane
są do nich konserwanty, by mogły przetrwać wiele miesięcy w magazynach
a następnie na sklepowych półkach. Olej jest substancją, która szybko
jełczeje, dlatego konserwanty podtrzymujące jego smak, konsystencję i aromat
są niezbędne, jeśli tłuszcz ma przetrwać kilka miesięcy w niedogodnych
warunkach. Przechowywanie jest także bardzo ważnym wyznacznikiem jakości
tłuszczu. Oleje powinno przechowywać się w ciemnych, szklanych butelkach
(takich, by nie przepuszczały światła), najlepiej w lodówce lub w możliwie niskiej
temperaturze. Niestety oleje, które kupujemy, zanim trafią do sklepu spędzają
dni, a czasem nawet całe tygodnie, w transporcie i na magazynie. Wystarczy,
by transport przypadł na gorące letnie miesiące a przewożone butelki z olejem
wystawione są zarówno na działanie ciepła, jak i światła słonecznego. Już po 4
godzinach od wytłoczenia, w oleju, który jest nieprawidłowo przechowywany,
może zaniknąć nawet połowa zawartych w nim antyutleniaczy!
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin