Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Pod red. Beaty Możejko (2012).pdf

(13183 KB) Pobierz
STRONA TYTULOWA HJ_Layout 1 12-12-06 22:35 Page 1
Historia
naturalna
jedzenia
STRONA TYTULOWA HJ_Layout 1 12-12-06 22:35 Page 2
Historia
naturalna
jedzenia
Między antykiem
a XIX wiekiem
MATERIAŁY Z MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ
ZORGANIZOWANEJ PRZEZ MUZEUM HISTORYCZNE MIASTA GDAŃSKA I UNIWERSYTET GDAŃSKI
DLA UPAMIĘTNIENIA 100-LECIA OTWARCIA MUZEUM WNĘTRZ MIESZCZAŃSKICH
W DOMU UPHAGENA W DNIACH 3–4 LISTOPADA 2011 ROKU
pod redakcją Beaty Możejko
przy współpracy z Ewą Barylewską-Szymańską
GDAŃSK 2012
Konferencja zainaugurowała obchody stulecia otwarcia Muzeum Wnętrz Mieszczańskich w Domu Uphagena
Patronat honorowy
Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz
Jego Magnificencja Rektor Uniwersytetu Gdańskiego
Prof. zw. dr hab. Bernard Lammek
Patronat medialny
Partner generalny obchodów
Partner konferencji
Recenzent
Prof. dr hab. Jan Szymczak
Projekt okładki, stron tytułowych i wyklejki
Andrzej Taranek i Józef Klekowski
Na okładce wykorzystano fragment reprodukcji miedziorytu Christiana Weigelna z tomu
Abraham,
Etwas für Alle. Das ist eine kurze Beschreibung allerley Stands-Ambts und Gewerks-Persohnen…,
Würzburg 1711, w opracowaniu Andrzeja Tarnka
Redaktor Wydawnictwa
Joanna Kamień
Tłumaczenie streszczeń angielskich
Biuro Tłumaczeń Elżbieta Waluk-Jaguszewska
Skład i łamanie
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
ISBN 978–83–61077–96–1
Koordynacja wydawnicza
Ewa Barylewska-Szymańska
Korekta streszczeń angielskich
Marta Dargas
Druk i oprawa
Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego
ISBN 978–83–7865–035–5
Autorzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za przestrzeganie praw autorskich do reprodukcji materiałów
ilustracyjnych
©2012, Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, www.mhmg.pl
Uniwersytet Gdański, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, wyd.ug.gda.pl, kiw.ug.edu.pl
Muzeum Historyczne Miasta Gdańska jest samorządową instytucją kultury
Spis treści
Słowo wstępne (Adam
Koperkiewicz)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Wstęp (Beata
Możejko, Ewa Barylewska-Szymańska)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Bogdan Burliga
Menu Wielkiego Króla: antyczni Grecy o perskich ucztach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ireneusz Milewski
Ceny żywności w późnym Cesarstwie Rzymskim w relacjach greckich
i łacińskich Ojców Kościoła . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Agnieszka Teterycz-Puzio
Kronikarzy rozkosze stołu: przyjemność – umiar – czy niezbędna potrzeba?
Jedzenie w świetle wybranych kronik środkowoeuropejskich z XI–XIV wieku . . . . . . . . . . . . . .
Anna Paner
Miłe złego początki, czyli co jadali i co szkodziło zdrowiu czeskich Luksemburgów . . . . . . . . . . .
Roman Zaoral
Jídelníček na dvorech v Praze a na Karlštejně na přelomu 14. a 15. století . . . . . . . . . . . . . . . . .
Jerzy Sperka
Dwór pierwszych Jagiellonów a tajniki średniowiecznej kuchni . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Robert Antonín, Michaela Malaníková
Když se jídla nedostává – české středověké reflexe „hladov�½ch let” v evropském kontextu . . . . . . . .
Martin Nodl
Sladovníci a konzumace piva v pozdněstředověk�½ch Čechách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tomáš Borovsk�½
Městské hostiny na středověké Moravě . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rafał Hryszko
Katalońskie praktyki kulinarne w świetle najstarszych ksiąg kucharskich
w późnym średniowieczu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Kateřina Jíšová
Nejstarší česká kuchařka
9
11
18
28
33
44
54
62
70
81
88
95
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin