kruche ciasteczka budyniowe.docx

(1076 KB) Pobierz

Kruche ciasteczka budyniowe

 

 

Kruche ciasteczka budyniowe – przepis podstawowy

Składniki:

 

1 szklanka mąki pszennej,

opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,

3 łyżki cukru pudru,

1/2 kostki zimnego masła (możesz też użyć margaryny),

1 jajko

Kruche ciasteczka budyniowe – sposób przygotowania

Do dużej miski przesiej mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszaj je ze sobą. Zimne masło posiekaj nożem, jednocześnie mieszając je z sypkim produktami – tak jak przy przygotowywaniu kruchego spodu do tarty lub mazurka. Następnie wbij jajko i szybko zagnieć kulkę z ciasta. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Z ciasta formuj małe kuleczki i układaj je na blasze. Potem spłaszcz każdą z nich, aby powstało okrągłe ciasteczko o grubości około 0,5 cm. Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż będą ładnie zrumienione na wierzchu. Po upieczeniu ostudź je i podawaj

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin