Szybkie ciastka owsiane.
Ciastka bez cukru. Potrzebne składniki:
1 1/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów blanszowanych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych otworach
1 jajko
1/4 szklanki masła orzechowego (dowolnego)
1/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka wanilii
Sposób przygotowania:
rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia
wymieszaj w misce płatki owsiane, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i marchewkę
w osobnej misce wymieszaj jajko, masło, syrop klonowy i wanilię
wymieszaj mokre i suche składniki, aż dobrze się połączą
z masy utocz kulki, a następnie wyłóż je na blachę do pieczenia i palcami dociśnij każde ciasteczko, aby je lekko spłaszczyć (ciastka można układać dość ciasno, nie rozpływają się w trakcie pieczenia)
piecz przez 10-12 minut, aż się lekko zrumienią
pozostaw do całkowitego ostygnięcia
ciastka można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
https://www.o2.pl/kuchnia/szybkie-ciastka-owsiane-bez-uzycia-cukru-6797090353977856a
Lena.501