Przepis na kapustę z grochem Magdy Gessler
https://beszamel.se.pl/przepisy/dania-glowne-bezmiesne/kapusta-z-grochem-przepis-inspirowany-przez-magde-gessler-re-dXMN-cqun-hQb9.html
Składniki:
• 1,5 kg kiszonej kapusty
• 0,5 kg grochu
• 2 cebule
• 2 łyżki smalcu
• szczypta pieprzu
• szczypta soli
• 2 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• szczypta majeranku
Przygotowanie:
Kapustę przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i odrobinę wody. Ugotuj kapustę do miękkości na wolnym ogniu. Groch ugotuj w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Musi być miękki, ale nie rozpadać się. Połącz kapustę z grochem. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Podsmaż na smalcu aż się zeszkli. Dodaj do kapusty. Przypraw kapustę z grochem majerankiem, solą i pieprzem. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień.
Lena.501