gotowany kalafior.docx

(786 KB) Pobierz

gotowany kalafior.

https://www.o2.pl/kuchnia/gotowany-kalafior-o-tym-sposobie-malo-kto-wie-nagranie-ma-2-mln-wyswietlen-6792121616620288a

Potrzebne składniki:

Główkę kalafiora ugotuj w wodzie z mlekiem. Dzięki temu kalafior nie utraci koloru i nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu. Kalafior gotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie przygotuj sos z masła i prażonej bułki tartej. Gotowany kalafior można podać np. z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub jeść bez niczego.

 

kalafior cały

2-3 litry wody

szklanka mleka

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżki bułki tartej

50 g masła

Czytaj także: Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato

 

Przepis na gotowany kalafior. Sposób przygotowania:

wodę i mleko zagotuj w wysokim garnku

cały kalafior włóż do garnka, dodaj cukier i sól i gotuj przez 15 minut

na patelni podpraż samą bułkę, po czym dodaj masło, całość połącz ze sobą

ugotowanego kalafiora polej masłem z bułką

                                              

Zgłoś jeśli naruszono regulamin