ciasto jesienna fantazja.docx

(1897 KB) Pobierz

Ciasto jesienna fantazja - łatwy i szybki przepis

https://pysznosci.pl/ciasto-jesienna-fantazja-jest-weekendowa-gwiazda-w-mig-znika-cala-blaszka,6947877067611040a

Ciasto jesienna fantazja jest proste w przygotowaniu. Do jego zrobienia nie potrzebujesz wielu składników, a przygotowanie zajmie ci około 2 godzin.

 

Składniki:

 

200 g mąki tortowej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

150 g cukru,

4 jajka,

200 g masła,

2 budynie śmietankowe,

1 litr mleka,

2 cukry waniliowe,

200 g jabłek,

2 galaretki cytrynowe,

100 g orzechów włoskich,

5 łyżek miodu,

1 łyżka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

 

Przygotuj biszkopt. Żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywno. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na końcu wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Przygotuj mus jabłkowy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich galaretki cytrynowe i sok z cytryny. Gotuj przez około 10 minut.

Przygotuj krem budyniowy. Masło rozpuść na patelni. Dodaj do niego mleko, cukier waniliowy i budynie. Gotuj, mieszając, aż krem zgęstnieje.

Przygotuj orzechową polewę. Orzechy podpraż na patelni. Dodaj do nich masło, miód i cukier puder. Mieszaj, aż polewa będzie gładka.

Przestudzony biszkopt posmaruj musem jabłkowym. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wyłóż krem budyniowy. Na koniec rozprowadź orzechową polewę.

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin