Przepis na niemiecką szarlotkę.
https://www.o2.pl/kuchnia/niemcy-ja-uwielbiaja-z-tym-przepisem-wyjdzie-wysmienicie-6835308138072768a
Potrzebne składniki
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
4 pokrojone jabłka
1 szklanka rodzynek
ok. 2 łyżeczek cynamonu
3 jajka
1 łyżka cukru
120 g roztopionego masła lub margaryny
Sposób wykonania
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki.
Zagraj teraz w przeglądarce
Reklama
Hero Wars
Pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
W osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
W tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami.
Następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem.
Polej mąkę roztopionym masłem.
Na koniec całość polej rozbitymi jajkami.
Szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ciasto ok. 45 minut.
Ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Lena.501