niemiecka szarlotka.docx

(291 KB) Pobierz

Przepis na niemiecką szarlotkę.

https://www.o2.pl/kuchnia/niemcy-ja-uwielbiaja-z-tym-przepisem-wyjdzie-wysmienicie-6835308138072768a

 

Potrzebne składniki

1 szklanka mąki

1 szklanka cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

4 pokrojone jabłka

1 szklanka rodzynek

ok. 2 łyżeczek cynamonu

3 jajka

1 łyżka cukru

120 g roztopionego masła lub margaryny

 

Sposób wykonania

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie pokrój na cienkie plasterki.

Zagraj teraz w przeglądarce

Reklama

Hero Wars

Zagraj teraz w przeglądarce

Pokrojone jabłka wymieszaj w misce z cynamonem i rodzynkami.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.

W osobnej misce wymieszaj dokładnie jajka z łyżką cukru.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

W tortownicy rozłóż równomiernie pokrojone jabłka z rodzynkami.

Następnie na jabłka wyłóż mąkę z cukrem i proszkiem.

Polej mąkę roztopionym masłem.

Na koniec całość polej rozbitymi jajkami.

Szarlotkę włóż do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ciasto ok. 45 minut.

Ostudzoną szarlotkę możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin