Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku (art.).pdf

(277 KB) Pobierz
ROCZNIKI DZIEJÓW SPOŁECZNYCH I GOSPODARCZYCH
Tom LXXVI – 2016
PIOTR FRANASZEK
Instytut Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego
DIETA CHŁOPÓW GALICYJSKICH
NA PRZEŁOMIE XIX I XX WIEKU
Zarys treści:
Od początku XIX w. chłopi galicyjscy, niezależnie od stopnia
zamożności, najczęściej spożywali ziemniaki. Konsumowano także produkty
zbożowe, a przede wszystkim chleb. Białka dostarczały rośliny strączkowe,
a witamin – kapusta. Stosunkowo mało spożywano mięsa, nabiału i jaj. Pod-
stawowym napojem chłopów galicyjskich była woda, a spośród napojów alko-
holowych najwięcej spożywano wódki, co w dużej mierze było skutkiem długo
obowiązującego przymusu propinacyjnego. Na przełomie XIX i XX w. więk-
szość ludności chłopskiej w Galicji
żyła
w stanie permanentnego niedożywie-
nia. Ilość i jakość konsumowanych pokarmów zaspokajała niewiele ponad 50%
zapotrzebowania energetycznego pracującego mężczyzny.
The content outline:
From the beginning of the 19
th
century, Galician peas-
ants, regardless of their wealth, most frequently ate potatoes. Their diet also
incorporated cereal products, primarily bread. Legumes were the main source
of protein, while cabbage – of vitamins. Galician peasants ate relatively little
meat, dairy, and eggs. They most often drank water, while the most popular
alcoholic beverage was vodka, which to a great extent resulted from the long-
lasting law of obligatory propination. Most of the peasant population living
in Galicia at the turn of the 20
th
century suffered from chronic malnutrition.
The amount and quality of the food consumed met only slightly over 50% of
the energy requirement of a working man.
Słowa kluczowe:
Galicja, chłopi, dieta, warzywa i owoce, produkty zbożowe,
mięso i nabiał, tłuszcze, przyprawy, napoje
Keywords:
Galicia, peasants, diet, vegetables and fruit, cereal products, meat
and dairy, fats, condiments, beverages
http://dx.doi.org/10.12775/RDSG.2016.10
290
Piotr Franaszek
Wprowadzenie
Opublikowana w styczniu 1888 r. praca Stanisława Szczepanow-
skiego
Nędza Galicji w cyfrach i program energicznego rozwoju gospo-
darstwa krajowego
natychmiast znalazła się wśród głównych pozy-
cji literatury społeczno-ekonomicznej drugiej połowy XIX w.
1
Oprócz
wielu ważnych kwestii natury społecznej i gospodarczej Szczepanowski
zwrócił uwagę na problem odżywiania się ludności chłopskiej w Gali-
cji. Przypisał mu bardzo ważną rolę w powiązaniu z wydajnością pracy
galicyjskich chłopów. Komentując tę zależność, pisał: „Każdy Galicja-
nin pracuje za
ćwierć,
a je za pół człowieka. Nieudolność w pracy bez
wątpienia w znacznym stopniu zależy od niedostateczności pożywie-
nia, Galicjanin kiepsko pracuje, bo się nędznie
żywi,
a nie może się
żywić
lepiej, bo za mało pracuje. Jest to zaklęte koło, z którego trzeba
szukać wyjścia”
2
.
Tezy zaprezentowane przez Szczepanowskiego wpisały się na
trwale do historiografii polskiej i to mimo
że
już współcześni Szcze-
panowskiemu niejednokrotnie poddawali jego ustalenia krytyce. Jed-
nym z najostrzej atakujących był krakowski
lozof Antoni Molicki.
Dwa lata po ukazaniu się
Nędzy
zarzucił Szczepanowskiemu braki
w wykształceniu ekonomicznym oraz błędną interpretację mate-
riału statystycznego. Także inni publicyści, chociaż w sposób mniej
emocjonalny, wyrażali swoje zastrzeżenia, wskazując na słabość
podstawy materiałowej i braki metodologiczne widoczne w pracy
Szczepanowskiego
3
.
Szczepanowski nie był jednak pierwszym publicystą i badaczem,
który zajął się zagadnieniem odżywiania się ludności chłopskiej.
W 1877 r., a więc jedenaście lat przed publikacją pracy Szczepanow-
skiego, na zlecenie Wydziału Krajowego przeprowadzono w powiatach
galicyjskich ankietę, której celem było opisanie stosunków panujących
na wsi, a w tym także sposobu odżywiania się miejscowej ludności.
S. Szczepanowski,
Nędza Galicji w cyfrach i program energicznego rozwoju
gospodarstwa krajowego,
Lwów 1888; H. Madurowicz-Urbańska,
Perspektywy nowych
badań nad społeczeństwem galicyjskim,
w:
Pamiętnik XIII Powszechnego Zjazdu
Historyków Polskich, Poznań 6–9 września 1984 roku. Część I: Referaty plenarne.
Sekcje,
Wrocław 1986, s. 141–149.
2
S. Szczepanowski, dz. cyt., s. 22.
3
A. Molicki,
Odpowiedź Panu St. Szczepanowskiemu na jego „Nędzę Galicji”,
Kra-
ków1890. Na te aspekty wskazywał także m.in. Tadeusz Pilat, por. T. Pilat,
Uwagi
nad książką p. Stanisława Szczepanowskiego pod napisem „Nędza Galicji”,
Warszawa
1888.
1
Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku
291
Wyniki ankiety, opracowane przez Józefa Kleczyńskiego, opublikowano
w „Wiadomościach Statystycznych o Stosunkach Krajowych”
4
.
Z kolei w 1891 r. dwaj wybitni lekarze, Henryk Jordan i Napo-
leon Cybulski, kierownik Katedry Fizjologii Uniwersytetu Jagielloń-
skiego, chcąc odtworzyć poziom
życia
galicyjskiego chłopa rozesłali
ankietę do dziesięciu wsi w każdym z powiatów Galicji. Uzupełnie-
niem tej ankiety były dalsze badania przeprowadzone przez Cybul-
skiego. Kwestionariusz ankiety zawierał konkretne pytania odno-
szące się do tygodniowego jadłospisu rodzin chłopskich oraz obfitości
spożywanych pokarmów
5
. Także Franciszek Bujak, najwybitniejszy
badacz wsi galicyjskiej przełomu XIX i XX stulecia, opisywał społeczne
zróżnicowanie konsumpcji włościan galicyjskich
6
. Informacje o spoży-
wanych potrawach odnajdujemy także w wielu chłopskich pamięt-
nikach. Zazwyczaj były to opinie podkreślające permanentny stan
niedożywienia.
Wybitny etnograf Oskar Kolberg jako pierwszy badacz zebrał i usys-
tematyzował kulturę ludową, dzieląc ją według regionów. W swoich
badaniach terenowych Kolberg dostrzegał wzajemne związki elemen-
tów kultury ludowej. Pośród wielu cennych informacji odnoszących
się do
życia
ludności chłopskiej znalazły się także te dotyczących spo-
sobu odżywiania się ludności chłopskiej, także tej zamieszkującej różne
obszary Galicji.
Problem ilości i jakości pokarmów spożywanych na wsi galicyj-
skiej bardzo rzadko pojawiał się w późniejszych pracach badawczych.
Do wyjątków należy artykuł Janiny Leskiewiczowej z lat 70. XX w.,
która swoją analizę oparła na materiale stanowiącym wynik ankiety
przeprowadzonej przez Jordana i Cybulskiego
7
. Dlatego też ten wątek
badań, wpisujący się w szerszy kontekst analizy stosunków społecznych
w Galicji w drugiej połowie XIX i na początku XX w., musi być podjęty
w szeroko prowadzonych badaniach. Celem niniejszego artykułu nie
jest wyłącznie zasygnalizowanie samego problemu zarówno w ujęciu
J. Kleczyński,
Stosunki włościańskie w Galicji. Ekonomiczne stosunki Galicji
na podstawie materiałów zebranych w drodze ankiety przeprowadzonej przez Wydział
Krajowy w latach 1877 i 1878,
„Wiadomości Statystyczne o Stosunkach Krajowych”,
R. 1881, s. 5–86. Ten sam tekst w „Wiadomości Statystyczne o Stosunkach Krajo-
wych”, R. 1882, s. 5–86.
5
N. Cybulski,
Próba badań nad
żywieniem
się ludu wiejskiego w Galicji,
Kraków
1894.
6
F. Bujak,
Budżet chłopa,
„Ekonomista”, R. 3, 1903, t. 2, s. 169–199.
7
J. Leskiewiczowa,
Kwestionariusz w sprawie
żywienia
się ludzi w Galicji,
KHKM,
t. 26, 1978, nr 2, s. 179–191.
4
292
Piotr Franaszek
szczegółowym, jak i spojrzenia bardziej ogólnego, lecz także zainicjo-
wanie dociekań badawczych nad tymi zagadnieniami, ostatecznie obej-
mujących całość ziem polskich w badanym okresie.
Dieta chłopów galicyjskich – opis szczegółowy
Warzywa
Od początku XIX w. zaczęła się w Galicji upowszechniać konsump-
cja ziemniaków. W stosunkowo krótkim czasie ziemniaki stały się
podstawowym daniem w menu chłopów i to niezależnie od stopnia ich
zamożności. Zarazem ich upowszechnienie w istotnym stopniu przyczy-
niło się do zmniejszenia w chłopskiej diecie obecność innych warzyw,
co w rezultacie pogorszyło jakość wyżywienia. Dominacja ziemniaka
niosła ze sobą szczególnie niebezpieczne skutki w latach nieurodzaju
i występowania zarazy ziemniaczanej, które to klęski wywoływały fale
głodu. Taka sytuacja miała miejsce w Galicji w drugiej połowie lat 40.
XIX stulecia, z poważnymi skutkami społecznymi i politycznymi.
Ze względu na wyjątkowe miejsce, jakie ziemniaki zajmowały
w menu, chłopi robili ich zapasy, starając się przechować je przez
zimę i wiosnę kolejnego roku, aż do nowych zbiorów
8
. Ziemniaki spo-
żywano
w bardzo różnych postaciach. Najczęściej gotowano je, chociaż
czasami dodatkowo je przypiekano. Niejednokrotnie wykorzystywano
surowe, starte ziemniaki do sporządzania placków. Częstym pokar-
mem była zupa ziemniaczana. Ponadto rozpowszechnione było kisze-
nie pokrojonych ziemniaków, które po ukiszeniu dodatkowo gotowano.
Jeszcze inny sposób wykorzystania ziemniaków polegał na dodawaniu
ich do wyrobów mącznych, a zwłaszcza chleba przeznaczonego do wła-
snej konsumpcji. Dzięki temu oszczędzano mąkę, jak również zapasy
dobrych ziemniaków. Dlatego zazwyczaj wykorzystywano do tego ziem-
niaki częściowo nadpsute i zmarznięte: „Gnijące w latach deszczowych
ziemniaki służyły również za pokarm. […] Nadpsute ziemniaki służyły
także do sporządzania placków, zwanych «moskalami»”
9
. Ziemniaki
spożywano dwa, a nawet trzy razy dziennie, konsumując je podczas
T. Sobczak,
Konsumpcja
żywnościowa
chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie
XIX i w początkach XX wieku,
Wrocław 1986, s. 96–97; M. Pomykoł, „Odżywianie się
ludności wiejskiej w Galicji”, Kraków 2002, s. 69–74 (mps).
9
W. Jostowa,
Tradycyjne pożywienie ludności Podhala,
cz. 1, „Lud”, t. 41, 1954,
s. 723; L. Hajówna,
Tradycyjny wyrób chleba w zachodniej części województwa krakow-
skiego,
w:
Pożywienie ludności wiejskiej,
red. A. Kowalska-Lewicka, Kraków 1973, s. 240.
8
Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku
293
wszystkich posiłków. Według Bujaka, w okresie od Wielkanocy do
adwentu, mieszkańcy
Żmiącej
codziennie spożywali na
śniadanie
ziem-
niaki omaszczone słoniną lub masłem
10
. Ziemniaki stanowiły podstawę
wyżywienia ludności chłopskiej zarówno w zachodniej, jak i wschodniej
części Galicji. Opisując stosunki panujące na Rusi Czerwonej, Kolberg
pisał: „[Chłopi] poznali przecież użytek kartofli, chociaż przedtem za
truciznę je poczytywali i po cerkwiach przez mniej
światłych
popów
surowo były odradzane”
11
. Według różnych szacunków, w zależności od
stopnia zamożności i regionu Galicji, dzienna ilość spożywanych ziem-
niaków przypadających na jednego członka rodziny chłopskiej wahała
się od ok. kilograma aż do niecałych czterech kilogramów.
Średnio
dla
całej prowincji wartość ta wynosiła ok. 1,3 kg
12
.
Dla chłopów galicyjskich podstawowym
źródłem
witaminy C była
kapusta. Powszechnie konsumowano ją jeszcze przed rozpowszech-
nieniem ziemniaków. Przechowywano ją w stanie surowym, w głów-
kach trzymanych w piwnicy lub w kopcach, ale przede wszystkim
kiszono. Kiszono zarówno całe główki, jak i kapustę poszatkowaną.
W pierwszym przypadku główki kapusty najpierw zapiekano, następ-
nie umieszczano w beczkach i udeptywano. W niektórych powiatach
Galicji Wschodniej pomiędzy warstwami szatkowanej kapusty umiesz-
czano całe główki, które w okresie zimy wykorzystywano do przygo-
towywania gołąbków. Ważnym produktem otrzymywanym podczas
kiszenia był sok, zwany na Podhalu kwaśnicą. Sok ten spożywano na
surowo, ale stanowił również ważny składnik wykorzystywany przy
sporządzaniu potraw mięsnych, rybnych oraz zup, zwłaszcza barsz-
czu. Kiszoną kapustę spożywano po ugotowaniu, podawano z ziem-
niakami i innymi warzywami, nadziewano nią pierogi, a także doda-
wano, jako wypełniacza, do chleba. Stanowiła podstawę przyrządzania
kapuśniaku, jednej z najbardziej popularnych zup na wsi galicyjskiej.
Rzadziej korzystano z surowej kapusty. Spożywano ją w okresie postu,
a podawana z grzybami stała się także tradycyjną potrawą wigilijną
13
.
Opisując
Żmiącą,
Bujak wspomina o spożywaniu dużych ilości kapusty
przez miejscową ludność: „W skład obiadu wchodzą co dzień kapusta,
F. Bujak,
Żmiąca,
wieś powiatu limanowskiego, stosunki gospodarcze i społeczne,
Kraków 1903, s. 120.
11
O. Kolberg,
Dzieła wszystkie,
t. 56:
Ruś Czerwona,
cz. 1, Wrocław–Poznań, 1976,
s. 47.
12
Por. M. Pomykoł, dz. cyt., s. 74–75.
13
F. Bujak,
Maszkienice, wieś powiatu brzeskiego. Stosunki społeczne i gospodar-
cze,
Kraków 1901, s. 87;
Jak odżywia się nasza ludność,
„Gazeta Podhalańska”, 13 VII
1913, nr 29, s. 4–5; M. Pomykoł, dz. cyt., s. 76–79.
10
Zgłoś jeśli naruszono regulamin