Kuchenne inspiracje. Lato (NFZ).pdf

(6069 KB) Pobierz
KUCHENNE INSPIRACJE Z NFZ
L ATO
SPIS TREŚCI
Wstęp –
4
Wagi i miary –
6
Słoneczne śniadania -
8
Zdrowe zupy –
16
Sałatki pełne witamin –
24
Desery i koktajle –
32
Letnia kuchnia seniora –
40
Podsumowanie -
48
2
3
WSTĘP
Drodzy
Poszukujecie ciekawych przepisów na letnie śniadania w ogrodzie, wspaniałe owocowe
koktajle i desery, czy też sałatki na spotkania ze znajomymi?
W takim razie mamy coś dla Was.
Przedstawiamy książkę z propozycjami posiłków i przekąsek na LATO, opracowaną
w oparciu o przepisy dostępne na portalu diety.nfz.gov.pl.
Proponujemy Wam przepisy pełne aromatycznych warzyw i owoców, kuszących
kolorami i smakiem, typowych dla lata. To właśnie teraz w sezonie letnim smakują
najbardziej. Przypominają nam beztroskie dzieciństwo, np. wakacje spędzane u babci,
gdzie można było ich skosztować niekiedy prosto z krzaka, drzewa czy grządki.
Pamiętacie zapach pierwszych jabłek czy aromat pomidorów dojrzewających
na słońcu?
Jeśli chcecie się dowiedzieć, jak jeść zdrowiej, jak przygotować posiłki pełne witamin,
błonnika i minerałów, probiotyków i prebiotyków, to właśnie dla Was jest ta książka.
Zbilansowana dieta jest warunkiem utrzymania dobrego stanu zdrowia, wzmacnia
naszą odporność oraz chroni przed chorobami, takimi jak: nowotwory, otyłość,
cukrzyca typu 2, nadciśnienie.
Wszystkie polecane przez nas przepisy można znaleźć na portalu żywieniowym
diety.nfz.gov.pl. Istotnym walorem tych diet jest to, że przygotowane zostały w oparciu
o DASH (ang. Dietary Approches to Stop Hypertension, czyli plan żywieniowy w leczeniu
i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego), uważaną za najzdrowszą dietę świata, zalecaną
przez polskie i światowe towarzystwa medyczne, m.in. diabetologiczne i kardiologiczne.
Jej założenia są uniwersalne i proste do stosowania, a produkty łatwo dostępne.
Dietę DASH charakteryzuje wysokie spożycie warzyw, owoców, pełnoziarnistych
produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów nabiałowych i ryb, będących
źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 oraz witaminy D. Stosowane są w niej oleje
roślinne oraz produkty bogate w tłuszcze pochodzenia roślinnego, tj.: awokado,
orzechy, nasiona i pestki, a rośliny strączkowe stanowią doskonały zamiennik mięsa
i jego przetworów.
Niech Wasze letnie spotkania, np. przy grillu, będą pełne kolorowych sałatek
i owocowych niespodzianek. Zmieniajcie swoje żywienie na zdrowsze!
4
5
M I A RY I WAG I
CZYLI PRZELICZNIK KUCHENNY
Aby łatwiej odmierzać potrzebną ilość składników
skorzystaj z łatwego przelicznika.
= 5 ml
=
= 15 ml
= 180 ml
= 250 ml
Mleko
Olej
Mąka
Płatki owsiane
Kasza jaglana
Ryż
1x
=5g
=5g
=3g
=2g
=3g
=4g
1x
= 15 g
= 14 g
= 10 g
= 7g
= 11 g
= 14 g
1x
= 250 g
= 230 g
= 160 g
= 110 g
= 180 g
= 230 g
6
7
S ŁO N E C Z N E
Ś N I A DA N I A
Czy może być coś piękniejszego od letniego śniadania na balkonie wśród śpiewu
ptaków? Nawet, gdy jesteś w innej scenerii, śniadanie powinno być podstawowym
posiłkiem dnia!
By utrzymać prawidłową masę ciała, stosuj zasadę: śniadanie jedz jak król, obiad
jak książę, a kolację jak żebrak. Śniadanie powinno stanowić ok. 25 – 30% dziennego
zapotrzebowania na energię, a jakość tego posiłku ma decydujący wpływ
na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Zalet spożywania pełnowartościowego śniadania jest wiele:
• prawidłowy rozwój intelektualny i fizyczny dzieci i młodzieży;
• zmniejszenie ryzyka otyłości;
• lepsza pamięć i koncentracja;
• większa wydajność w pracy;
• efektywniejsze odchudzanie;
• prawidłowe działanie układu nerwowego;
• prewencja cukrzycy;
• prewencja chorób układu sercowo – naczyniowego.
Śniadanie powinno być pełnowartościowe, a co to oznacza? Przede wszystkim
powinno zawierać produkty o wysokiej zawartości błonnika, jak: zboża, owoce
i warzywa. Ponadto produkty mleczne oraz tłuszcze bogate w jednonienasycone
kwasy tłuszczowe. Ważne, aby spożyć je w ciągu 2 godzin od przebudzenia,
by pobudzić metabolizm do działania.
Bogactwo letniego ogrodu zachęca do eksperymentowania, łączenia tradycji
i nieoczywistych produktów. Cukinia na śniadanie? Czemu nie! Tak właśnie powstają
niepowtarzalne kompozycje. Proponujemy kilka z nich. Odkryj z nami, jak wiele
do zaoferowania mają nasze rodzime owoce i warzywa.
O porcji owoców i warzyw należy pamiętać przy każdym posiłku, a zwłaszcza
przy śniadaniu, które dostarcza energii na dobry początek dnia! Maliny, truskawki,
jagody, pomidory, ogórki, zioła… Te i wiele innych produktów z grządki, to naturalne
źródła witamin, minerałów i antyoksydantów. Warto sięgać po produkty sezonowe,
których w lecie znajdziemy całą moc.
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin