Co jeść, a czego unikać? Jemy: Ryby: zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Owoce i warzywa: zawierają błonnik, sole mineralne, witaminy i dużo wody. Rośliny strączkowe, ryż, makaron: źródło białka, błonnika, soli mineralnych. Są jednak dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich zbyt często i zawsze spożywać z dodatkiem warzyw. Ciemne pieczywo: zawiera dużo błonnika i minerałów. Orzechy, suszone owoce: charakteryzują się dużą zawartością witamin i minerałów, jednak nie należy jeść ich zbyt dużo ze względu na wysoką kaloryczność. Wino wytrawne: obniża poziom „złego” cholesterolu, pomaga utrzymać odpowiedni poziom „dobrego”. Nie wolno jednak spożywać więcej niż jedną szklankę do głównego posiłku. Unikamy: Mięsa: czerwonego, białego tłustego (np. skóra z kurczaka), tłustych wędlin. Białego pieczywa i słodyczy: są bardzo kaloryczne, a ich wartość odżywcza jest niewielka. Dieta śródziemnomorska – zasady Unikać smażenia w wysokich temperaturach i nie używać powtórnie tej samej oliwy. Spożycie wędlin, nawet chudych, pełnego mleka i tłustych serów ograniczyć do minimum. Pić dużo niegazowanej wody mineralnej. ================================================== Dieta śródziemnomorska – jadłospis Dzień 1 Obiad: Szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki pokropiony odrobiną oleju, 30 g brązowego ryżu, 200 g surówki z sałaty, ogórka, kiełków soi i koperku. Podwieczorek: Gruszka. Kolacja: Kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem. Dzień 2 Obiad: Talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty doprawionej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Podwieczorek: Szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych. Kolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki. Dzień 3 Obiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy. Podwieczorek: Szklanka owoców sezonowych. Kolacja: 2 kromki chleba żytniego razowego, parówka drobiowa, 100 g brokułów z wody. Dzień 4 Obiad: Chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jaja, 2 mandarynki. Podwieczorek: Szklanka soku pomarańczowego. Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki. Dzień 5 Obiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli i pomidora, 30 g brązowego ryżu, szklanka soku owocowego. Podwieczorek: Gruszka. Kolacja: Pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztetu drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody. Dzień 6. Obiad: Zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem. Podwieczorek: Plaster arbuza. Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta, odrobina oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego. Dzień 7 Obiad: Talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi z kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody. Podwieczorek: 150 g jogurtu owocowego. Kolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą, sokiem z cytryny i musztardą.
Audiobooki2.pl