Ciasto czekoladowe z orzechami
Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
· 90 g masła
· 320 g cukru
· 70 g kakao
· 3 jajka (rozmiar M)
· 120 ml wody
· 190 g mąki pszennej
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
· ¼ łyżeczki soli
· 150 g orzechów pekan lub włoskich
· 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
2. Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
3. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.
4. Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
5. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
7. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Czas:
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut
Ilość porcji:
ok. 16
Trudność:
łatwa
Koszt:
średni
tadeusz1964