Ciasto czekoladowe z orzechami.odt

(74 KB) Pobierz

Ciasto czekoladowe z orzechami

Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnością coś dla wielbicieli czekolady. Dużą zaletą jest szybkość jego przygotowania.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

·         90 g masła

·         320 g cukru

·         70 g kakao

·         3 jajka (rozmiar M)

·         120 ml wody

·         190 g mąki pszennej

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki cukru waniliowego

·         ¼ łyżeczki soli

·         150 g orzechów pekan lub włoskich

·         100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1.      Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.

2.      Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.

3.      Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą.

4.      Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierając, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mączną i wymieszać szpatułką. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.

5.      Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.

6.      Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).

7.      Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

 

Czas:

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Czas pieczenia: ok. 40 minut

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność:

łatwa

Koszt:

średni

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin