Ciasto czekoladowe z orzechami.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowe z orzechami
Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnociš co dla wielbicieli czekolady. Dużš zaletš jest szybkoć jego przygotowania.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojowš.
Składniki:
90 g masła
320 g cukru
70 g kakao
3 jajka (rozmiar M)
120 ml wody
190 g mški pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
? łyżeczki soli
150 g orzechów pekan lub włoskich
100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno.
Mškę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solš.
Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierajšc, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mšcznš i wymieszać szpatułkš. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny).
Po upieczeniu ciasto wycišgnšć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

 
 	Czas:	Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 40 minut	   
 	Iloć porcji:	ok. 16	   
 	Trudnoć:	łatwa	   
 	Koszt:	redni	 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin