Ciasto czekoladowe z orzechami Bardzo czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów. Przypomina brownie, ale w odróżnieniu od niego jest troszkę bardziej puszyste. Z pewnociš co dla wielbicieli czekolady. Dużš zaletš jest szybkoć jego przygotowania. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojowš. Składniki: 90 g masła 320 g cukru 70 g kakao 3 jajka (rozmiar M) 120 ml wody 190 g mški pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ? łyżeczki soli 150 g orzechów pekan lub włoskich 100 g czekolady gorzkiej (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Formę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Orzechy i czekoladę posiekać nie za drobno. Mškę wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solš. Masło roztopić. Następnie zmiksować z cukrem i kakao. Dalej ucierajšc, dodawać po kolei po jednym jajku i 120 ml wody. Dodać mieszankę mšcznš i wymieszać szpatułkš. Na końcu wmieszać orzechy i czekoladę. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Ciasto można piec do suchego patyczka lub też po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek może być lekko wilgotny). Po upieczeniu ciasto wycišgnšć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Czas: Czas przygotowania: ok. 15 minut Czas pieczenia: ok. 40 minut Iloć porcji: ok. 16 Trudnoć: łatwa Koszt: redni
tadeusz1964