kuchenne-inspiracje-z-nfz-wiosna.pdf

(9352 KB) Pobierz
KUCHENNE INSPIRACJE Z NFZ
WIOSNA
SPIS TREŚCI
Wstęp
4
Wiosenne szybkie śniadania
6
Wiosenne sałatki
12
Wiosenne zupy
18
Wiosenny lunch
24
Wiosenne kolacje
32
Zdrowe desery
38
2
3
WSTĘP
Co znajdziesz w e-booku?
przepisy na zdrowe, smaczne i szybkie posiłki
przepisy bazujące na łatwo dostępnych i sezonowych produktach
przyprawy w kuchni wiosennej.
Od kwietnia do czerwca na półkach sklepowych i targowiskach pojawiają się
świeże, młode warzywa. Są chrupiące i delikatne w smaku, obfitują w witaminy
i składniki mineralne. To dobry moment, aby urozmaicić o nie swój jadłospis.
Wiosenne gotowanie będzie łatwiejsze dzięki prostym i szybkim przepisom,
które znajdziesz w naszym e-booku. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak wykorzystać
wiosenne wczesne warzywa w lekkich śniadaniach, przekąskach i obiadach –
przeczytaj tę książkę. Skorzystają na tym nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także
układ odpornościowy. Po długich miesiącach zimy nie oprzesz się aromatycznym
i pełnym kolorów wiosennym potrawom.
Wszystkie przepisy dostępne w e-booku są przygotowane na bazie diety DASH
(ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension – dieta w leczeniu i zapobieganiu
nadciśnienia). Jest to jedna z najzdrowszych diet świata. Jej założenia
są uniwersalne i proste do stosowania, a produkty łatwo dostępne.
Niech Twoja kuchnia rozpromieni się od wiosennego słońca i nabierze kolorów
smacznych warzyw i owoców.
4
5
WIOSENNE SZYBKIE
ŚNIADANIA
Omlet z młodymi burakami
15 min.
CZAS
PORCJA
1
STOPIEŃ TRUDNOŚCI
łatwe
Składniki
jajka
olej rzepakowy
młode buraki (z liśćmi)
ser mozzarella
ocet jabłkowy
tymianek
sól, pieprz
2 sztuki, 100 g
1 łyżka, 10 ml
1/4 pęczka, 70 g
1/2 sztuki, 65 g
1/2 łyżki, 3 ml
1/3 łyżeczki, 1 g
1 szczypta, 1 g
Przepis
Użyj ugotowanych lub upieczonych młodych buraków
z liśćmi. Jajka roztrzep, przypraw solą, pieprzem
i tymiankiem. Buraki wraz z liśćmi pokrój. Ser pokrój
na mniejsze kawałki. Olej rozgrzej na patelni, wylej
masę jajeczną. Gdy masa będzie usmażona pod
spodem (po około 2-3 minutach), dodaj pokrojone
buraki, liście i ser. Złóż omlet na pół i smaż kolejne
2-3 minuty pod przykryciem. Przełóż na talerz i polej
octem jabłkowym.
413 kcal
KALORIE
25,7 g
BIAŁKO
TŁUSZCZE
31,6 g
WĘGLOWODANY
7,4 g
6
7
Zielona szakszuka
25 min.
Składniki
jajka
groszek zielony
CZAS
PORCJA
1
STOPIEŃ TRUDNOŚCI
średni
Przepis
2 sztuki, 100 g
1/3 szklanki, 50 g
1 garść, 25 g
2 łyżki, 20 ml
2 sztuki, 40 g
1 łyżeczka, 3 g
2 garście, 6 g
1 szczypta, 1 g
2 kromki, 60 g
Groszek gotuj w osolonej wodzie około 10-15 minut.
Odsącz. Umyj i osusz liście młodych buraków, natki
i bazylii. Liście młodych buraków porwij na mniejsze
części. Cebule umyj i posiekaj. Na patelnię wlej olej.
Rozgrzej patelnię na średniej mocy palnika. Dodaj
i zeszklij cebulę. Dodaj liście buraków i groszek.
Smaż przez około 5-7 minut. W warzywach zrób
2 gniazdka. Wbij w nie ostrożnie jajka. Smaż pod
przykryciem do ścięcia białka, żółtko powinno zostać
płynne. Dopraw świeżymi ziołami, solą i pieprzem.
Zjedz z pieczywem.
KALORIE
BIAŁKO
TŁUSZCZE
WĘGLOWODANY
liście młodych buraków
olej rzepakowy
cebula dymka
natka pietruszki
bazylia
sól, pieprz
chleb graham
524 kcal
22,5 g
31,1 g
43,1 g
Pieczywo z twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
15 min.
Składniki
twaróg półtłusty
rzodkiewki
sól, pieprz
CZAS
PORCJA
1
STOPIEŃ TRUDNOŚCI
łatwe
Przepis
4 plastry, 120 g
4 sztuki, 60 g
1 szczypta, 1 g
1g
2 kromki, 70 g
1 łyżka, 5 g
Umyj warzywa. Poszatkuj szczypiorek i listki czosnku
niedźwiedziego. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki.
Twarożek wymieszaj ze szczypiorkiem, czosnkiem
niedźwiedzim. Dopraw solą, pieprzem. Posmaruj
pieczywo twarożkiem i dodaj rzodkiewki.
czosnek niedźwiedzi
świeże listki
chleb żytni razowy
szczypiorek
339 kcal
8
KALORIE
BIAŁKO
28 g
TŁUSZCZE
7g
WĘGLOWODANY
45 g
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin