Rydze smażone w pomidorach
SKŁADNIKI:
80 dag rydzy
Olej do smażenia
½ szklanki oleju
2 małe cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
½ łyżeczki soli nie jodowanej
½ łyżeczki pieprzu prawdziwego
1 i ½ łyżki cukru
75 g koncentratu pomidorowego
¼ szklanki octu 10%
WYKONANIE:
Rydze wyczyść i dobrze wypłucz kilka razy w wodzie. Po wyschnięciu odetnij korzonki przy samym kapeluszu (trzonki wysusz przydadzą się do innych potraw). Rozgrzej olej i smaż rydze na złoty kolor.
Cebulę poddusić na oleju dodając liście laurowe, ziele angielskie, pieprz prawdziwy, sól i cukier. Wszystko podsmaż i dodaj koncentrat pomidorowy. Chwilę jeszcze podduś i dodaj ocet. Dodaj grzyby i delikatnie wymieszaj. Nakładaj do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. Odwróć słoiczki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
tatanka.com