Rydze smażone w pomidorach.docx

(11 KB) Pobierz

Rydze smażone w pomidorach

SKŁADNIKI:

80 dag rydzy

Olej do smażenia

½ szklanki oleju

2 małe cebule

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

½ łyżeczki soli nie jodowanej

½ łyżeczki pieprzu prawdziwego

1 i ½ łyżki cukru

75 g koncentratu pomidorowego

¼ szklanki octu 10%

 

WYKONANIE:

Rydze wyczyść i dobrze wypłucz kilka razy w wodzie. Po wyschnięciu odetnij korzonki przy samym kapeluszu (trzonki wysusz przydadzą się do innych potraw). Rozgrzej olej i smaż rydze na złoty kolor.

Cebulę poddusić na oleju dodając liście laurowe, ziele angielskie, pieprz prawdziwy, sól i cukier. Wszystko podsmaż i dodaj koncentrat pomidorowy. Chwilę jeszcze podduś i dodaj ocet. Dodaj grzyby i delikatnie wymieszaj. Nakładaj do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. Odwróć słoiczki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin