Bez-Cukru-a-Slodkie.pdf

(9452 KB) Pobierz
NA SŁODKO I BEZ CUKRU
Co wybrać zamiast cukru?
NATALIA JURKIAN & ARKADIUSZ SZUBA
W ebooku dowiesz się ciakawych informacji na temat wybranych
słodzików. Jeżeli często zastanawiasz się, który słodzik wybrać dla sie-
bie, to mam nadzieję, że ten ebook rozwieje Twoje wątpliwości!
Dodatkowo poznasz kilka przepisów na desery, które przekonają Cię
jak smaczne ciasta można przygotować
BEZ CUKRU!
Kiedyś cukier reklamowany był prawie jako lekarstwo.
Jednak od tego czasu wiele się zmieniło.
W dzisiejszych czasach cukier coraz częściej traktowany jest jako groź-
na dla zdrowia substancja, której należy unikać w naszej codziennej
diecie.
Dzieje się tak dlatego, ponieważ w porównaniu z czasami, w których
„cukier krzepił”, dieta człowieka mocno obrosła w cukier.
Dorosły człowiek spożywa nawet 10 łyżeczek cukru dziennie! Natomi-
ast dzieci w Polsce spożywają ok. 100 łyżeczek cukru tygodniowo!
Za tę słodką dietę „płacimy” otyłością, cukrzycą i innymi groźnymi
schorzeniami, z nowotworem trzustki na czele.
Na szczęście jesteśmy coraz bardziej świadomi tego jak działa cuki-
er w naszym organizmie i zamiast sklepowego batonika wybieramy
zdrowe, świeże owoce, zamiast cukru….. no właśnie.
Czym zastąpić cukier?
Poznaj kilka propozycji słodzików, które warto
wybrać zamast cukru
SPIS TREŚCI:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Rodzaje wybranych słodzików.
Który słodzik wybrać ?
Kaloryczność słodzików.
Porównanie cen słodzików.
Skala słodkości słodzików.
Przepisy bez cukru, a słodkie.
RODZAJE WYBRANYCH
SŁODZIKÓW
1. KSYLITOL
Naturalny
cukier
otrzymywany
z
kory
fińskiej
brzozy.
Jego śladowe ilości znajdziemy w niektórych owocach, np.
w malinach, jeżynach, truskawkach, gruszkach, śliwkach czy
kukurydzy.
Jest słodszy od białego cukru, ale zdecydowanie mniej kalory-
czny!
Różnica między ksylitolem, a białym cukrem jest znaczna. Ksylitol
dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier w tej samej iloś-
ci, a przy okazji ksylitol zmniejsza nam łaknienie.
Jest więc idealnym zamiennikiem cukru dla osób dbających
o swoją sylwetkę i zdrowie jednocześnie, jak również dla miłośników
słodkiego.
Zdecydowanie bezpieczny dla diabetyków – jego indeks glikemiczny
(IG) jest aż czternastokrotnie niższy od białego cukru!
Ksylitol posiada również właściwości antybakteryjne.
Dlatego znajdziemy go właśnie w składzie:
pasty do zębów
lizaków
gum do żucia
płynów do płukania ust
Co ważniejsze - poprawia przyswajanie wapnia w organizmie,
a lepsza mineralizacja zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporo-
zy. Nie jest także lubiany przez niebezpieczne dla zdrowia grzyby
i drożdżaki.
Dietetycy zalecają, by dzienna dawka ksylitolu nie była wyższa niż
15g.
W wielu źródłach znajdziemy jednak informacje o tym, że można
go przyjmować do woli, ale prawdą jest, że spożywany w nadmier-
nych ilościach może powodować wzdęcia lub biegunkę.
Ze względu na niedojrzałość systemu trawiennego, ksylitolu nie
powinny spożywać dzieci do 3 roku życia.
CO WIĘCEJ:
Ksylitol świetnie nadaje się do ciast, wypieków, deserów, ale nie na-
daje się do wypieków, które zawierają drożdże. Dlaczego ? Ksylitol
zaburza pracę drożdży i ciasto zwyczajnie nie wyrośnie.
2. ERYTRYTOL
Erytrytol również jest substancją występująca w naturze.
Znajdziemy go w niektórych owocach, winach, serach czy piwie,
ale na większą skalę produkowany jest głównie w bezpiecznym
procesie fermentacji drożdżowej gliceryny.
Erytrytol jest najlepszym zamiennikiem dla cukru.
DLACZEGO ?
Wyglądem przypomina zwykły cukier. Jest krystaliczny, biały
i bezwonny. Smakuje również prawie jak zwykły cukier, można nim
posłodzić herbatę, użyć do ciast czy deserów.
Jest bardzo słodki, prawie tak słodki, jak zwykły cukier. Różnica
w odczuciu słodkości między zwykłym cukrem a erytrolem to ok.
25-30%.
Herbacie posłodzonej 2 łyżeczkami cukru odpowiada herbata
posłodzona 3 łyżeczkami erytrytolu.
Warto pamiętać, że zamiast 100g cukru z przepisu, użyć musimy
ok. 130g erytrytolu.
Jest trochę mniej słodki od zwykłego cukru, ale za to zdecydowa-
ni mniej kaloryczny.
1 g erytrolu to zaledwie 0,2-0,4 kcal. Podczas, gdy ta sama ilość
zwykłego cukru, to ponad 10 razy więcej kalorii!
Erytrytol jest wydalany z organizmu z moczem w 90%. Mówiąc
inaczej, organizm człowieka nie metabolizuje erytrytolu. Sprawia
to, że nawet jeśli go nadużyjemy, nie grozi nam ani biegunka, ani
wzdęcia, tak jak w przypadku ksylitolu.
Erytrytol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach tak,
jak to w przypadku innych słodzików. Nie stanowi pożywki dla bak-
terii nazębnych, więc stosując erytrytol nie nabawimy się próch-
nicy.
Jest bezpieczny dla diabetyków!
Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Nie wywołuje więc wzrostu
poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Erytrytol a odchudzanie
To nie tłuszcze, ale właśnie cukier jest odpowiedzialny za nadwagę!
Osoby, które walczą z nadwagą, ale również te, które po prostu
dbają o siebie, powinny wprowadzić erytrytol do swojej codziennej
diety.
Jest bardzo pomocny zwłaszcza w przypadku, kiedy lubimy pod-
jadać słodycze między posiłkami, bądź jesteśmy przyzwyczajeni do
słodzenia kawy czy herbaty.
Jeśli, więc lubisz cukier – POLUB ERYTRYTOL!
Zrób to dla zdrowia. Nie musisz rezygnować z przyjemności wypi-
cia słodkiej herbaty, małej czarnej z łyżeczką cukru czy zjedzenia
lodów latem !
Zdrowy cukier naprawdę istnieje!
3. STEWIA
Stewia jest byliną należącą do rodziny astrowatych, które wytwarza-
ją słodkie glikozydy stewiolowe.
Jest wykorzystywana głównie, jako słodzik, ale posiada również
właściwości terapeutyczne, jest niskokaloryczna, nie ulega fermen-
tacji i bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie.
Stewia swoje zastosowanie znajduje w przemyśle spożywczym,
jako dodatek do soków owocowych, czekolad, lodów, sorbetów,
gum do żucia oraz żywności przetworzonej.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin