Kurczak curry _ AniaGotuje.pl.pdf

(311 KB) Pobierz
Kurczak curry
Kurczak curry
to jeden z pyszniejszych przepisów kuchni indyjskiej.
Zobacz jak w prosty sposób przygotować to smaczne danie. To idealne
kawałki piersi z kurczaka w aksamitnym sosie curry z warzywami.
Polecam!
- świetny pomysł na obiad
- dokładny przepis i wiele porad
- kilka pomysłów na podanie kurczaka curry
Czas przygotowania:
30 minut
Czas smażenia dania:
25 minut
Liczba porcji:
1220 g kurczaka w curry
Kaloryczność kcal:
150 w 100 g kurczaka curry
Dieta:
bezglutenowa
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka - 650 g
1 spora czerwona papryka - 280 g
1 spora cebula - 250 g
1 średnia marchewka - 140 g
3 duże ząbki czosnku
mały kawałek świeżego imbiru - 4 cm
1 szklanka mleczka kokosowego - 250 ml
pół szklanki bulionu drobiowego - 125 ml
4 łyżki delikatnej oliwy
2 łyżki łagodnej pasty curry
1 łyżka przyprawy curry
Kurczak w sosie curry
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów,
których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wychodzi
około 1220 g kurczaka w curry (bez ryżu). Jeśli podasz go np. z ryżem, to
będzie to aż sześć do ośmiu porcji pysznego dania.
Kurczak curry
to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. Można go
przyrządzić na wiele sposobów. Moja wersja zawiera sporo warzyw oraz
wysokoprocentowe mleczko kokosowe. Curry z kurczakiem podaję
zazwyczaj z ryżem basmati. Bardzo dobrze smakuje również z chlebkami
naan oraz z upieczonymi ziemniakami.
Curry z kurczaka
Dwa filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę/kawałki nie większe niż 2
cm. Do miseczki z gotowym do smażenia mięsem dodaj łyżkę przyprawy
curry w proszku lub też skomponuj własną mieszankę łącząc ze sobą:
kolendrę młotkowaną, chilli, pieprz, cynamon, goździki mielone, gałkę
muszkatołową, kardamon oraz kminek. Czosnku i imbiru nie musisz
dodawać, ponieważ używasz ich w formie świeżej. Całość wymieszaj i
odstaw.
Porada:
Zamiast piersi możesz też użyć oczyszczone ze skóry, kości i
włókien podudzia z kurczaka.
Na zdjęciu poniżej kawałki kurczaka jeszcze przed dodaniem przyprawy.
Zacznij nagrzewać dużą patelnię z grubym dnem i z wysokimi rantami.
Wlej cztery łyżki delikatnej (nie gorzkiej) oliwy (może być też zwykły
olej do smażenia). Po chwili wyłóż też obraną i posiekaną cebulę.
Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez pięć minut.
Następnie dodaj obraną i pokrojoną w krótkie i cienkie słupki marchewkę.
Zaraz potem dodaj też oczyszczoną z gniazda nasiennego i pokrojoną w
kostkę czerwoną paprykę. Wszystko wymieszaj i podsmażaj dalej na
średniej mocy palnika przez 10 minut. Cały czas bez przykrywki.
Po 10 minutach na patelnię wyłóż też kawałki kurczaka w przyprawie
curry, obrany i pokrojony w plasterki kawałek imbiru oraz obrane i
pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Ponownie wymieszaj całość i smaż
przez kolejne pięć minut. Ta sama moc i również bez przykrywki.
Porada:
Jeśli nie masz świeżego imbiru, to dodaj pół łyżeczki imbiru w
proszku.
Na koniec wlej jeszcze pół szklanki bulionu drobiowego (może być też
warzywny lub w ostateczności sama woda). Dodaj jedną szklankę mleczka
kokosowego (im gęstsze tym lepiej) oraz dwie pełne łyżki pasty curry
(jeśli masz ostrą pastę, to daj tylko jedną łyżkę. W razie potrzeby zawsze
możesz dołożyć więcej pasty przed samym podaniem dania).
Pastę możesz zastąpić też dwiema płaskimi łyżkami przyprawy curry w
proszku lub też mieszanką przypraw i ziół, które wymieniłam wyżej. Pasty
mają często trochę inny skład niż mieszanki w proszku, dlatego też jeśli
nie masz pasty, to warto dodać jeszcze po szczypcie kozieradki, kminu
rzymskiego oraz tamaryndowiec lub trawę cytrynową.
Wymieszaj całe danie i podgrzewaj ostatnie pięć minut.
Zanim podasz kurczaka curry, sprawdź smak dania. Jeśli jest dla Ciebie za
ostre, to możesz dodać więcej mleczka kokosowego lub tez wlać kilka
łyżek śmietanki 30 %.
Jeśli danie jest za łagodne, to dodaj więcej imbiru oraz chili. Jeśli brakuje
Ci kwasowości, to dodaj sok z limonki. Dla lekkiej słodyczy dodaj
odrobinę jasnego syropu.
Kurczak curry wyśmienicie smakuje podany z ryżem basmati lub z ryżem
jaśminowym. Bardzo dobry będzie też podany z chlebkiem naan a nawet z
pieczonymi ziemniakami. Tutaj przepis na chleb naan. U mnie
obowiązkowo musi się też pojawić świeża kolendra, którą dekoruję obficie
całe danie.
Z czym Wy najchętniej jadacie kurczaka w sosie curry z warzywami?
Smacznego.
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu
pod przepisem
Link do przepisu:
https://aniagotuje.pl/go/1967554
�½��
Zgłoś jeśli naruszono regulamin