RoślinnieJemy. Magazyn nr 1. Roślinne śniadania.pdf

(3790 KB) Pobierz
Słowem wstępu
Naszą kampanię tworzą różni, a może lepiej – różnorodni ludzie. Studenci i student-
ki, graficy i graficzki, dietetyczki, lekarki, fotografowie, vlogerki, blogerki, dziennikarki.
Pracując wspólnie nad rozwojem RoślinnieJemy zauważyliśmy jedną wspólną zależność
– śniadania są naszym ulubionym posiłkiem. Roślinne, kolorowe, odżywcze. Takie, przy
których można się zatrzymać, uśmiechnąć do samego siebie i mieć pewność, że przed
nami kolejny dobry dzień. W tygodniu są trochę szybszym, ale nadal obowiązkowym po-
rannym rytuałem. Weekendowe śniadania to słodkie lenistwo, czas na drożdżowe wypieki
czy smażenie placków i naleśników.
W tym e-booku postanowiliśmy podzielić się z Wami naszymi ulubionymi porannymi
przepisami, które często zaskakują smakiem, a nadal nie są trudne w przygotowaniu.
Nawet klasyczne z pozoru receptury podkręciliśmy swoimi ulubionymi dodatkami, albo
zmieniliśmy formę ich podania. I tak, zapraszamy m.in. na tofucznicę w tortilli, kanap-
ki z hummusem, karmelizowaną gruszką i wędzonym tofu, jaglankę „snickers”, roślinny
omlet, śniadaniowe lody, mus czekoladowy czy koktajl bananowy z… kawą!
Mamy nadzieję, że nasze śniadaniowy e-book wprowadzi trochę roślinnej, śniadaniowej
magii również do Waszych kuchni.
Pssst… Wspólnie z vegekoszyk.pl mamy też magię dla Waszych portfeli – zajrzyjcie na
stronę obok i zróbcie zapas roślinnego nabiału – do jaglanek, owsianek i koktajli sprawdzi
się idealnie!
Weronika Pochylska
koordynatorka kampanii RoślinnieJemy
Przepisy i zdjęcia
Julia Merchelska, Weronika Pochylska, Magdalena Łapińska, Magdalena Jutrzenka, Anna Nowicka,
Anna Pierzchała, Marta Uryniak
Skład
Patryk Węgrzyn
1
ROŚLINNE ŚNIADANIA
10%
rabatu na wszystkie napoje i śmietanki roślinne
marki NATUMI z kodem rabatowym:
ROSLINNIEJEMY
Kupon rabatowy ważny do 31 marca 2018. Użycie kodu rabatowego może anulować inne promocje.
ROŚLINNE ŚNIADANIA
2
3
ROŚLINNE ŚNIADANIA
Śniadaniowe lody
malinowo-bananowe
5 minut
2 porcje
SKŁADNIKI
2 zamrożone banany (wcześniej pokrojone w plasterki)
1 szklanka mrożonych malin
2 łyżki mleka roślinnego, najlepiej kokosowego
Ulubione dodatki: chia, płatki owsiane, gorzka czekolada, owoce, wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
1
Zamrożone plasterki banana i mrożone maliny wrzu-
camy do kielicha blendera, dodajemy mleko roślinne,
ewentualnie dosładzamy.
Miksujemy na najwyższych obrotach około minutę, aż
uzyskamy gładką, kremową masę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, świeżymi owoca-
mi, orzechami, miętą.
2
3
ROŚLINNE ŚNIADANIA
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin