kartoteka-sprawdzianu-po-dziale-5.docx

(25 KB) Pobierz

Nr zadania

Sprawdzana czynność

Uczeń:

Poziom wymagań

[P, PP]

Kategoria celów

[A, B, C, D]

Odniesienie do podstawy programowej

Poprawna odpowiedź

Grupa A

Poprawna odpowiedź

Grupa B

Maksymalna liczba punktów

Zasady przyznawania punktów

1.

podaje zasady zdrowego stylu życia

P

B

V.10

Np. urozmaicona dieta, regularna aktywność fizyczna, niestosowanie używek, dbałość o higienę.

2

2 pkt – podanie czterech poprawnych odpowiedzi

1 pkt – podanie trzech poprawnych odpowiedzi

2.

uzupełnia informacje, stosując właściwe nazwy składników pokarmowych

P

B

V.10

cukrów, białek, cukrów, tłuszczów (zwierzęcych)

białek, cukrów, tłuszczów (zwierzęcych), cukrów

2

2 pkt – podanie czterech poprawnych uzupełnień

1 pkt – podanie trzech poprawnych uzupełnień

3.

uzasadnia położenie elementów piramidy żywienia

PP

C

V.10

Tłuszcze znajdują się na szczycie piramidy żywienia, ponieważ powinniśmy zjadać ich najmniej ze wszystkich produktów. W nadmiarze mogą powodować nadwagę, otyłość oraz choroby układu krwionośnego.

U podstawy piramidy jest aktywność fizyczna, bo chroni ona przed nadwagą i otyłością, a także chorobami

(m.in. układu krwionośnego).

1

1 pkt – podanie poprawnej odpowiedzi

4.

podaje zasady dbania
o higienę

P

B

IV.6

Skreślenia:

A – raz

B – co drugi dzień

C – pasty do zębów, próchnicą

Skreślenia:

A – pasty do zębów, próchnicą

B – raz

C – co drugi dzień

2

2 pkt – podanie czterech poprawnych uzupełnień

1 pkt – podanie trzech poprawnych uzupełnień

5.

wskazuje prawdziwe informacje
o chorobach zakaźnych

i pasożytniczych

P

B

V.2

Zaznaczone drugie zdanie.

 

Zaznaczone pierwsze i trzecie zdanie.

2

2 pkt podanie wszystkich poprawnych zaznaczeń

6.

rozpoznaje drogi zakażenia chorobami zakaźnymi

PP

B

V.2

angina – drogi oddechowe

salmonelloza – układ pokarmowy

borelioza uszkodzona skóra

grypa – drogi oddechowe

tężec – uszkodzona skóra

salmonelloza – układ pokarmowy

2

2 pkt – podanie wszystkich poprawnych przyporządkowań

7.

wymienia sposoby unikania chorób zakaźnych

PP

C

V.2

Np. unikanie kontaktów
z osobami chorymi, wietrzenie pomieszczeń, używanie jednorazowych chusteczek.

Np. przechowywanie żywności
w odpowiedniej temperaturze, sprawdzanie terminu przydatności do spożycia, mycie rąk, a także owoców i warzyw przed jedzeniem.

2

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin