Nr zadania
Sprawdzana czynność
Uczeń:
Poziom wymagań
[P, PP]
Kategoria celów
[A, B, C, D]
Odniesienie do podstawy programowej
Poprawna odpowiedź
Grupa A
Grupa B
Maksymalna liczba punktów
Zasady przyznawania punktów
1.
podaje zasady zdrowego stylu życia
P
B
V.10
Np. urozmaicona dieta, regularna aktywność fizyczna, niestosowanie używek, dbałość o higienę.
2
2 pkt – podanie czterech poprawnych odpowiedzi
1 pkt – podanie trzech poprawnych odpowiedzi
2.
uzupełnia informacje, stosując właściwe nazwy składników pokarmowych
cukrów, białek, cukrów, tłuszczów (zwierzęcych)
białek, cukrów, tłuszczów (zwierzęcych), cukrów
2 pkt – podanie czterech poprawnych uzupełnień
1 pkt – podanie trzech poprawnych uzupełnień
3.
uzasadnia położenie elementów piramidy żywienia
PP
C
Tłuszcze znajdują się na szczycie piramidy żywienia, ponieważ powinniśmy zjadać ich najmniej ze wszystkich produktów. W nadmiarze mogą powodować nadwagę, otyłość oraz choroby układu krwionośnego.
U podstawy piramidy jest aktywność fizyczna, bo chroni ona przed nadwagą i otyłością, a także chorobami
(m.in. układu krwionośnego).
1
1 pkt – podanie poprawnej odpowiedzi
4.
podaje zasady dbania o higienę
IV.6
Skreślenia:
A – raz
B – co drugi dzień
C – pasty do zębów, próchnicą
A – pasty do zębów, próchnicą
B – raz
C – co drugi dzień
5.
wskazuje prawdziwe informacje o chorobach zakaźnych
i pasożytniczych
V.2
Zaznaczone drugie zdanie.
Zaznaczone pierwsze i trzecie zdanie.
2 pkt – podanie wszystkich poprawnych zaznaczeń
6.
rozpoznaje drogi zakażenia chorobami zakaźnymi
angina – drogi oddechowe
salmonelloza – układ pokarmowy
borelioza – uszkodzona skóra
grypa – drogi oddechowe
tężec – uszkodzona skóra
2 pkt – podanie wszystkich poprawnych przyporządkowań
7.
wymienia sposoby unikania chorób zakaźnych
Np. unikanie kontaktów z osobami chorymi, wietrzenie pomieszczeń, używanie jednorazowych chusteczek.
Np. przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, sprawdzanie terminu przydatności do spożycia, mycie rąk, a także owoców i warzyw przed jedzeniem.
...
Sebastiansiwak2005