Gastronomia i dziedzictwo kulinarne jako element turystyki kulinarnej (prezentacja).pdf

(11369 KB) Pobierz
Gastronomia i dziedzictwo kulinarne
jako element turystyki kulinarnej
Fot. Portal Have a Bite Kraków (Restauracja „Gęś w Dymie”, Laskowa)
Gastronomia sensu largo – czy oferta gastronomiczna to tylko menu?
Restauracje, bistra, bary, food trucki itp
Sztuka przyrządzaniania podawania potraw
w oparciu o fachową wiedzę
Wiedza na temat tradycji kulinarnych, w tym
lokalnych i regionalnych
Wiedza o produktach i ich pochodzeniu
Wiedza o zwyczajach i obyczajach związanych
z jedzeniem
Znajomość trendów w kuchni, gastronomii
Producenci produktów tradycyjnych, winiarze,
cydrownicy, producenci wóf mineralnych
(np. Cisowianka – koncept „Water and wine”)
Inicjatywy, np. portale o tematyce
gastronomicznej (np. have a bite krakow,
warsaw foodie, krakow foodie)
Wydarzenia kulinarne, festiwale, eventy,
portale gastronomiczne, media
społecznościowe
Współpraca różnych uczestników gastronomii
(na zdjęciu: przystawka z bryndzy podana na jednej z kolacji
degustacyjnych w restauracji Filipa 18 w Krakowie, bazującej na
produktach ze Starego Kleparza – najstarszego targu w Krakowie)
Dziedzictwo kulinarne
Dziedzictwo kulinarne i kuchnia jako część
niematerialnego dziedzictwa kulturowego
Sztuka kulinarna a Lista Światowego
Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego
Ludzkości UNESCO (repas gastronomique
des Français, dieta śródziemnomorska)
Badania naukowe nad historią kuchni
polskiej jako częścią kultury (prof. Jarosław
Dumanowski, UMK, Toruń)
Rekonstrukcja i neoarchaizm kulinarny
(Muzeum Pałacu króla Jana III w Wilanowie)
Restauracja Senses w Warszawie (gwiazdka
Michelin). Tradycja i historia w służbie
nowoczesnej gastronomii?
"Kuchnia polska ma szansę stać się rozpoznawalna na świecie”
Fabio Parasecoli, włoski badacz i pisarz kulinarny, dyrektor food studies w NYU,
wykładowca, autor licznych publikacji o kuchni i encyklopedii A Cultural History of Food,
wieloletni współpracownik czasopisma "Gambero Rosso”. Od 2 lat regularnie odwiedza
Polskę, przygląda się zmianom, prowadzi badania nad kuchnią polską (grant PAN).
Tendencje w polskiej gastronomii o potencjalnym znaczeniu dla
rozwoju turystyki kulinarnej w Polsce
Lokalność
sezonowość
Glokalizacja
Zapomniane
produkty
MOPO
Żyjące
tradycje
Rekonstrukcja
kulinarna
Kultura
winiarska
Media
społeczno-
ściowe
Zgłoś jeśli naruszono regulamin