Kuchnia molekularna (prezentacja).pdf
(
11473 KB
)
Pobierz
KUCHNIA
MOLEKULARNA
MILENA MILIK
Współczesną gastronomię cechuje stałe poszukiwanie
nieznanych dotąd smaków, odkrywanie nowości czy
też dostosowywanie starych przepisów kulinarnych do
współczesnych warunków.
TRENDY W
TECHNIKACH
KULINARNYCH
Trend ten media określiły mianem food hunting .
Innowacyjnymi technikami w ostatnich latach stały się
kuchnia molekularna, note by note, foodpairing czy
styl food play, łączący wymienione techniki .
Coraz więcej osób podejmuje bowiem próby gotowania
bądź pieczenia w temperaturach niższych niż
tradycyjne ale za to przez dłuższy czas, czyniąc to
głównie w poszukiwaniu nowych doznań sensorycznych.
FOOD
HUNTING
Takich wrażeń mogą również dostarczyć potrawy
przyrządzone metodami tzw. kuchni molekularnej,
stosowane w wyspecjalizowanych w tym restauracjach,
u nas jeszcze nielicznych.
Przyrządzane tam potrawy zaskakują nie tylko
doznaniami smakowo-zapachowymi ale przede
wszystkim formą, strukturą czy połączeniem składników.
Wiele z nich to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.
KUCHNIA MOLEKULARNA
•
Kuchnia molekularna to połączenie gastronomii z nauką. Polega
na przygotowywaniu wyjątkowych potraw przy użyciu technik i
sprzętów dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców
niż kucharzy. Wymaga uważnej obserwacji przemian
chemicznych i fizycznych zachodzących w procesie
przygotowywania dań.
•
Zaskakujące połączenia smaków, dbałość o aromat,
konsystencję i temperaturę dań wyniosły sztukę kulinarną na
nowe wyżyny. Można śmiało powiedzieć, że kucharz zajmujący
się kuchnią molekularną jest jednocześnie naukowcem,
socjologiem i artystą.
HISTORIA
•
Historia kuchni molekularnej
rozpoczęła się
w roku 1988.
•
Zapoczątkowali ją
francuski chemik Herve This i
węgierski
fizyk
Nocholas Kurti,
którzy
postanowili
połączyć
naukowe pasje z
zamiłowaniem
do gotowania.
•
Stosując
naukowe metody, badali
składniki
wykorzystywane w
kuchni pod
kątem właściwości
chemicznych oraz wzajemnego
oddziaływania.
•
Kuchnia molekularna bazuje
wyłącznie
na naturalnych
składnikach,
którym
nadaje
oryginalną formę
poprzez
umiejętne
wykorzystywanie wiedzy o zjawiskach chemicznych i fizycznych.
Plik z chomika:
no-w-here
Inne pliki z tego folderu:
Jedzenie i jego funkcje w polskich serialach obyczajowych (art.).pdf
(5137 KB)
Festiwale i konkursy kulinarne kuchni kresowej w Baszni Dolnej jako forma promocji turystycznej województwa podkarpackiego (art.).pdf
(1756 KB)
Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznania (art.).pdf
(836 KB)
Rola kuchni regionalnych w kreowaniu lokalnego produktu turystycznego (art.).pdf
(1882 KB)
Kuchnia regionalna Podhala i jej wykorzystanie w gastronomii regionu (art.).pdf
(788 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnia książki kucharskie (do 1939 roku)
kuchnia książki kucharskie (po 1939 roku)
kuchnia polska
kuchnia polska regionalna
kuchnia wegetariańska i wegańska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin