Dzisiejszy temat to ketchup a zdrowie. Który ketchup jest najzdrowszy? I dlaczego ketchup jest zdrowy dla dzieci i dorosłych? Jak wiadomo, keczup z pomidorów zawiera prozdrowotny likopen. Gdzie najwięcej znajduje się likopenu poza pomidorami? Przede wszystkim w arbuzie, ale o tym innym razem. Jeśli chodzi o biodostępny likopen, pomidory są w ścisłej czołówce, dlatego keczup robiony na ich bazie stanowi dobry składnik diety. Istnieją różne ketchupy. W tym filmie omówię, czym się sugerować, sięgając po ten produkt. Co ciekawe ketchup bez cukru, słodzony słodzikami, zwykle zawiera mniej pomidorów. O tym i innych ciekawostkach opowiadam w filmie. Jeśli film się Państwu spodoba, to nagram drugi o tym, jak zrobić domowy ketchup, który będzie jeszcze zdrowszy niż te w spożywczakach. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński. ✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia: https://drbartek.pl/dziennik/ ✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco: https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal ✔️ SPIS TREŚCI: 0:00 | Po czym poznać najzdrowszy keczup? Oceniam skład 1:33 | Co kryje się w keczupach? 2:19 | Z ilu pomidorów powinien być zrobiony dobry keczup? 3:08 | Ile cukru powinien mieć dobry jakościowo keczup? 3:40 | Substancje zagęszczające w keczupie: co warto wiedzieć? 4:08 | Konserwanty w keczupach: czy są szkodliwe? 5:28 | Regulatory kwasowości: co one robią i jak działają? 6:07 | Substancje słodzące w keczupach: lepsze niż cukier? 6:46 | A zatem dobry jakościowo ketchup to… 7:11 | Dlaczego rzadko polecam wybrane produkty 8:35 | Dlaczego keczup korzystnie wpływa na zdrowie? 11:09 | Ważne wskazówki o likopenie zawartym w keczupie 12:03 | Wnioski i pytanie do Państwa ✔️ MÓJ E-MAIL: kontakt@drbartek.pl ✔️ MÓJ INSTAGRAM: @drbartekpl ✔️ MÓJ FANPAGE: fb.me/drbartekpl ✔️ MÓJ BLOG: www.drbartek.pl ✔️ KRÓTKO O MNIE: W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
funkowal