Te produkty = czysta i zdrowa wątroba, ile z nich jesz_ _ Dr Bartek Kulczyński (Description).txt

(2 KB) Pobierz
Tematem jest zdrowie wątroby i co robić, by stłuszczenie wątroby nie wystąpiło. Dieta oczyszczająca czy dieta na oczyszczenie wątroby to popularne hasła. Inne to detoks wątroby czy oczyszczanie wątroby wg Moritza. Jednak wątroba to narząd, który nie wymaga oczyszczania, bo sam się doskonale regeneruje. Stąd zamiast robić tzw. detoks dla wątroby czy szukać „jak oczyścić wątrobę z toksyn: domowe sposoby”, lepiej zadbać o dietę, która wspiera jej funkcje. Są to: propolis, kombucza, berberyna, pestki winogron, ostropest plamisty, sylimaryna, warzywa krzyżowe, buraki, rumianek, rozmaryn, kurkuma, ocet jabłkowy, cynk, cholina czy kwercetyna. Pozdrawiam, dietetyk dr Bartek Kulczyński.

✔️ Mój newsletter w formie porannego dziennika zdrowia:
https://drbartek.pl/dziennik/

✔️ Mój krótki kanał:
@drbartek-krocej 

✔️ Zasubskrybuj mój kanał i kliknij ikonę dzwonka, aby być na bieżąco:
https://bit.ly/subskrybuj_moj_kanal

✔️ SPIS TREŚCI:
0:00 | Zdrowie wątroby: 18 cennych składników! Ile z nich jesz?
1:23 | Propolis (kit pszczeli): niedoceniany produkt pszczeli
2:31 | Kombucza (kombucha): fermentowana herbata, która…
3:13 | Owoce berberysu (berberyna): na stłuszczenie wątroby
4:11 | Pestki winogron: ochrona przed kadmem
4:48 | Ostropest plamisty (sylimaryna): odtruwanie wątroby
5:29 | Karczoch: na lepszy przepływ krwi w żyłach wątrobowych
6:20 | Warzywa krzyżowe: które są najzdrowsze?
6:57 | Buraki: ochrona przed pestycydami
7:27 | Rumianek: by pestycydy tak nie szkodziły
7:57 | Rozmaryn: lepsza aktywność enzymów detoksykacyjnych
8:25 | Kolendra: mniejsze nagromadzenie metali ciężkich
8:42 | Kurkuma: lepsza detoksykacja
9:01 | Ocet jabłkowy z matką octową: gdy rtęć atakuje
9:41 | Jogurt naturalny: mniejsze odkładanie się tłuszczu
10:04 | Cynk: sprzymierzeniec wątroby
11:15 | Cholina: bardzo cenny składnik jajek
12:05 | Tauryna: lepsza ochrona komórek wątroby
12:59 | Kwercetyna: najlepsze źródła pokarmowe

✔️ MÓJ E-MAIL:
kontakt@drbartek.pl

✔️ MÓJ INSTAGRAM:
@drbartekpl

✔️ MÓJ FANPAGE:
fb.me/drbartekpl

✔️ MÓJ BLOG:
www.drbartek.pl

✔️ KRÓTKO O MNIE:
W dorobku mam 67 publikacji naukowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym, opublikowanych przez wydawnictwo Elsevier, Springer, Taylor & Francis i inne. W latach 2015-2019 byłem redaktorem czasopisma naukowego „Postępy Dietetyki w Geriatrii i Gerontologii”. Od lat współpracuję z czasopismami, dla których piszę artykuły popularno-naukowe o dietetyce. Napisałem ich około 300. Od 2018 roku jestem zatrudniony przez Uniwersytet Przyrodniczy, gdzie prowadzę zajęcia ze studentami dietetyki i technologii żywności. Od 2012 roku do dziś prowadzę własną praktykę dietetyczną, w ramach której opracowuję pacjentom indywidualne plany żywieniowe. Stopień doktora mam z technologii żywności i żywienia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin