Kocioł Nr 38 - Zima 2022.pdf

(12686 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
ORZECHY, WARZYWA OKOPOWE
NUMER 38
ZIMA 2022
CIASTA WARZYWNE, PAWEŁ BIEGANOWSKI I TOMEK WENCEK
Drodzy Czytelnicy!
W tym roku zimowym numerem wyprzedziliśmy Mikołaja!
Nasze 38. wydanie pełne jest pysznych upominków, więc na pewno
każdy z Was znajdzie w nim coś dobrego dla siebie.
W tym sezonie postanowiliśmy przybliżyć Wam temat orzechów. Na tapetę
wzięliśmy więc orzechy laskowe, włoskie, migdały, pistacje
i orzeszki ziemne. Na kolejnych stronach znajdziecie propozycje słodkich
i wytrawnych dań z orzechami w rolach głównych.
Tej zimy zapoznamy Was również z zapomnianymi warzywami
okopowymi. Rozwikłamy zagadkę, czym jest słonecznik bulwiasty, znany też
jako topinambur, wężymord czarny (skorzonera) czy karpiel, czyli brukiew,
oraz podpowiemy, jak w prosty sposób wyczarować z nich pyszne dania.
Zostając w temacie warzyw chcielibyśmy pokazać Wam, że świetnie nadają
do… pieczenia ciast. Tak, dobrze przeczytaliście! Przygotowaliśmy kilka
przepisów na słodkości z dodatkiem warzyw, które nadają im wilgotności
oraz pomagają przemycić do diety nie zawsze lubiane składniki.
Mamy dla Was również niezwykle poruszający wywiad. To historia
powstania Fundacji „Mniej Więcej”. Została powołana do życia przez ludzi
o wielkich sercach i zajmuje się ratowaniem nadwyżek żywności przed
zmarnowaniem i przekazywaniu jej potrzebującym. Ta budująca historia
to solidna dolewka wiary w bezinteresowne dobro i świetnie pasuje do
refleksyjnych, świątecznych dni.
Drodzy Czytelnicy, gorąco życzymy Wam spokojnych i przyjemnych Świąt.
Spędźcie ten czas bezstresowo, klimatycznie i smakowicie.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
DANIE Z KOTŁA – WEGAŃSKI BIGOS Z WĘDZONYM TOFU
12
PRZEPISY Z ORZECHAMI
32
PRZEPISY Z WARZYWAMI OKOPOWYMI
48
TEMAT SPECJALNY – SŁODKIE WYPIEKI Z WARZYWAMI
60
PRZEPISY KUCHNI DOLNOŚLĄSKIEJ
66
KTÓREGOŚ DNIA ODBIERASZ TELEFON I TWOJE ŻYCIE SIĘ ZMIENIA
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Natalia Bogubowicz
deliciousplace.pl
Agnieszka Śliwińska-Jamroz
fioletoweaparaty.pl
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
michalkiewicz.photo
Zdjęcie okładkowe: Katarzyna Sieradz
Zdjęcia dodatkowe: Katarzyna Sieradz, Monika Pazdej
SPIS PRZEPISÓW
Buraczane brownie
Ciasto figa z makiem z pasternakiem
Ciasto marchewkowo-czekoladowe
Danie z kotła
– Wegański bigos z wędzonym tofu
Granola orzechowa
Miodownik z kremem
z kaszy manny i orzechami włoskimi
Muffiny czekoladowe z kalafiora
z kremem kawowym
Noodle w sosie orzechowym z tofu
Orzechowiec
Pesto pietruszkowe z orzechami
Piernik z cukinią
Pierogi z kapustą i grzybami
Pyzy z kozim serem, żurawiną i orzechami
58
36
54
10
16
18
50
20
26
28
56
62
22
Sałatka ze skorzonery
Sernik dyniowy z żurawiną i białą czekoladą
Skorzonera z patelni z masłem
i orzechami laskowymi
Sos grzybowy
Steki z kalafiora na sosie z nerkowców
Tarta z orzechami laskowymi
w karmelu i czekoladą
Tarta z pasternakiem i gorgonzolą
Topinambur z patelni
Zamiast ziemniaków,
czyli pieczony topinambur
Zupa krem z pasternaku,
topinamburu i brukwi
44
48
30
40
42
38
64
24
46
52
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
8
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2022
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2022
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin