Proces pielęgnowania - cukrzyca - oddział chorób wewnętrznych i diabetologii z salą intensywnej opieki metabolicznej.docx

(30 KB) Pobierz

                                

PROCES PIELĘGNOWANIA

                                                                                          

KRÓTKI OPIS PRZYPADKU: Pacjent, lat 43, przyjęty na oddział z powodu wysokiej glikemii (388 mg%) wykrytej podczas badania okresowego. Pacjent podaje znaczną niezamierzoną utratę masy ciała w przeciągu ostatnich 8 tygodni (7kg). Zgłasza wzmożone pragnienie – w ciągu dnia wypija do 6l płynów. Zgłasza również wzmożony apetyt. Pacjent z otyłością (BMI=36), prowadzi siedzący tryb życia, nie uprawia sportu.

Obecnie w trzeciej dobie hospitalizacji. Parametry życiowe: RR – 138/82 mmHg; tętno – 82 ud/min; temp. – 36,8 st.C. Pacjent wyraża lęk przed samodzielnym podawaniem insuliny. Wyraża również niechęć co do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.
 

 

Nazwisko i imię pacjenta:               R.L.                                                                                                                 Lat:  43

                                                            

Data

Diagnoza/rozpoznane problemy pielęgnacyjno-opiekuńcze.

Cel działań pielęgniarskich/

cel opieki

Plan działań leczniczo- pielęgnacyjnych, rehabilitacyjnych

i edukacyjnych

Ocena wyników opieki pielęgniarskiej

28.10.2022

1. Ryzyko wystąpienia hiperglikemii w przebiegu cukrzycy

 

Unormowanie poziomu glukozy we krwi.

·         Prowadzenie profilu glikemii.

·         Wdrożenie diety cukrzycowej.

·         Udział w farmakoterapii. Podawanie insuliny.

·         Edukacja pacjenta na temat objawów hiperglikemii

·         Wyjaśnienie konieczności prowadzenia samokontroli poziomu cukru w organizmie

Nadal utrzymuje się podwyższony poziom glikemii. Trwa edukacja pacjenta.

28.10.2022

 

2. Ryzyko wystąpienia hipoglikemii w przebiegu cukrzycy

Likwidacja ryzyka

·         Pomiar stężenia glukozy (wdrożenie działania pielęgniarskiego przy wartościach mniejszych niż 3,0 mmol/l (55mg/dl)

·         Poinformowanie lekarza o niepokojących parametrach

·         Przy rozpoznanym stanie hipoglikemii polecamy choremu wypić słodzony napój, przyjąć pokarm

·         Jeśli stan chorego wymaga pomocy przy spożywaniu posiłku- otoczenie opieką

·         Polecenie choremu spożycia węglowodanów złożonych, aby uniknąć ponownego incydentu hipoglikemii

·         Sporządzenie profilu glikemii, pomiar co 1 godzinie przy niskich wartościach glukozy

·         Edukacja chorego i wdrożenie diety cukrzycowej zbudowanej na węglowodanach złożonych

·         Obserwacja pacjenta pod kątem wystąpienia objawów hipoglikemii:

o       nudności

o       ból głowy

o       nadmierna potliwość

o       kołatanie serca

o       drżenie rąk

o       odczucie głodu

o       splątanie

o       senność

o       trudności w mówieniu

o       zaburzenia widzenia

o       śpiączka

Nie wystąpiły objawy hipoglikemii.

28.10.2022

3. Złe samopoczucie spowodowane hospitalizacją

Poprawa samopoczucia pacjenta

·         Zapewnienie pacjentowi odpowiednich warunków.

·         Rozmowa z pacjentem na temat konieczności hospitalizacji.

·         Informowanie pacjenta o wszystkich czynnościach leczniczo – pielęgnacyjnych.

·         Umożliwienie kontaktu z rodziną.

Samopoczucie pacjenta uległo poprawie.

28.10.2022

4. Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący zasad przyjmowania preparatów insulinowych

Wyedukowanie pacjenta w celu uzyskania samoopieki po wypisie ze szpitala.

·         Rozmowa z pacjentem w kierunku ustalenia deficytów i zapotrzebowania na edukację

·         Omówienie z pacjentem zalet przyjmowania insuliny drogą wstrzyknięć podskórnych:

o       – możliwość regulacji dawki

o       – dokładniejsze podanie leku

o       – ekonomia i szybkość działania

·         Omówienie z pacjentem budowy pena z insuliną, możliwych miejsc jego przechowywania, formy w jakiej powinien być przechowywany

o       – wymiana igieł po każdej iniekcji

o       – podpisanie pena jeśli w rodzinie choruje kilka osób

o       – sposób odmierzania dawki

o       – sposób uwolnienia leku

o       – konieczność sprawdzenia przed podażą drożności igły (odpuszczenie 2 jednostek)

o       – przechowywanie aktualnie używanej insuliny w temp pokojowej od 4 do 6 tyg.

o       – zapas insuliny należy umieścić w lodówce, nie wolno jej zamrażać

o       – nie wystawiać insuliny na intensywne światło słoneczne

o       – podróżując należy przechowywać insulinę w przeznaczonych do tego opakowaniach

o       – nie należy stosować insulin które zamarzły, przegrzały się bądź upłynął termin ich ważności

·         Przekazanie pacjentowi wiedzy dotyczącej miejsc podaży insuliny i szybkości jej działania w poszczególnych obszarach:

o       – brzuch- najszybciej

o       – udo, pośladek, ramię- równomiernie i wolno

o       – szybkość wchłaniania insuliny zależy od głębokości wstrzyknięcia, ogrzania miejsca podania, pracy mięśni w pobliżu miejsca podania

·         Omówienie z pacjentem konieczność zmiany miejsca wkłucia:

o       – podział ramienia na rano i wieczór w odstępach 1 cm między wkłuciami w górę i w dół

o       – zmiana miejsca wkłucia np z ramienia na udo po 2 tyg

·         Przekazanie informacji o konieczności sprawdzenia poziomu glikemii przed podażą insuliny w celu uniknięcia hipoglikemii:

o       – wpisanie wartości do dzienniczka kontroli glikemii

o       – zgłoszenie pielęgniarce bądź lekarzowi wyników budzących niepokój

o       – omówienie z pacjentem objawów hipo i hiperglikemii

·         We właściwym czasie podanie pacjentowi insuliny i nakłanianie do samodzielniej podaży:

o       – kontrola stanu emocjolanego (strach przed igłą)

o       – pomoc w pierwszej iniekcji

·         Przekazanie informacji dotyczących prawidłowego wstrzyknięcia preparatu insulinowego:

o       -Myjemy ręce ciepłą wodą z dodatkiem mydła.

o       -Przed każdą iniekcją nakręcamy nową igłę, dezynfekując uprzednio końcówkę pena (igły do penów są jednorazowego użytku).

o       -Przed podaniem insuliny sprawdzamy drożność igły – ustawiamy 2 jednostki i trzymając pena do góry wypuszczamy insulinę, na końcu igły musi ukazać się kropla.

o       -Miejsca podaży insuliny nie dezynfekujemy i nie uciskamy po iniekcji.

o       -Aby uniknąć wypływu insuliny z miejsca wkłucia należy odczekać 15 sekund przed wyjęciem igły z ciała.

o       -Chcąc zapewnić równomierne wchłanianie, należy podać insulinę do tkanki podskórnej, a nie w mięsień lub  skórę właściwą.

o       -Zalecane miejsca: ramię, górna część pośladków, brzuch, udo.

o       -Insuliny o przedłużonym działaniu NPH (mętne) przed podażą mieszamy wykonując kilka delikatnych ruchów.

·         Kontrola wiedzy pacjenta:

o       – pytania kontrolne

o       – przypatrywanie się podczas podaży przez pacjenta insuliny

o       – zadawanie pytań i odpowiadanie na zadawane przez pacjenta

o       – okazywanie serdeczności, tworzenie atmosfery zaufania i życzliwości

o       – motywowanie pacjenta, chwalenie małych sukcesów

Pacjent w trakcie edukacji stosowania penów insulinowej. Lęk przed ich stosowaniem zmniejszył się

28.10.2022

5. Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący stosowania diety cukrzycowej

Wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych.

·         Przekazanie pacjentowi niezbędnych wiadomości dotyczących diety cukrzycowej:

o       ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin