PROCES PIELĘGNOWANIA
KRÓTKI OPIS PRZYPADKU: Pacjent, lat 43, przyjęty na oddział z powodu wysokiej glikemii (388 mg%) wykrytej podczas badania okresowego. Pacjent podaje znaczną niezamierzoną utratę masy ciała w przeciągu ostatnich 8 tygodni (7kg). Zgłasza wzmożone pragnienie – w ciągu dnia wypija do 6l płynów. Zgłasza również wzmożony apetyt. Pacjent z otyłością (BMI=36), prowadzi siedzący tryb życia, nie uprawia sportu.
Obecnie w trzeciej dobie hospitalizacji. Parametry życiowe: RR – 138/82 mmHg; tętno – 82 ud/min; temp. – 36,8 st.C. Pacjent wyraża lęk przed samodzielnym podawaniem insuliny. Wyraża również niechęć co do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych.
Nazwisko i imię pacjenta: R.L. Lat: 43
Data
Diagnoza/rozpoznane problemy pielęgnacyjno-opiekuńcze.
Cel działań pielęgniarskich/
cel opieki
Plan działań leczniczo- pielęgnacyjnych, rehabilitacyjnych
i edukacyjnych
Ocena wyników opieki pielęgniarskiej
28.10.2022
1. Ryzyko wystąpienia hiperglikemii w przebiegu cukrzycy
Unormowanie poziomu glukozy we krwi.
· Prowadzenie profilu glikemii.
· Wdrożenie diety cukrzycowej.
· Udział w farmakoterapii. Podawanie insuliny.
· Edukacja pacjenta na temat objawów hiperglikemii
· Wyjaśnienie konieczności prowadzenia samokontroli poziomu cukru w organizmie
Nadal utrzymuje się podwyższony poziom glikemii. Trwa edukacja pacjenta.
2. Ryzyko wystąpienia hipoglikemii w przebiegu cukrzycy
Likwidacja ryzyka
· Pomiar stężenia glukozy (wdrożenie działania pielęgniarskiego przy wartościach mniejszych niż 3,0 mmol/l (55mg/dl)
· Poinformowanie lekarza o niepokojących parametrach
· Przy rozpoznanym stanie hipoglikemii polecamy choremu wypić słodzony napój, przyjąć pokarm
· Jeśli stan chorego wymaga pomocy przy spożywaniu posiłku- otoczenie opieką
· Polecenie choremu spożycia węglowodanów złożonych, aby uniknąć ponownego incydentu hipoglikemii
· Sporządzenie profilu glikemii, pomiar co 1 godzinie przy niskich wartościach glukozy
· Edukacja chorego i wdrożenie diety cukrzycowej zbudowanej na węglowodanach złożonych
· Obserwacja pacjenta pod kątem wystąpienia objawów hipoglikemii:
o nudności
o ból głowy
o nadmierna potliwość
o kołatanie serca
o drżenie rąk
o odczucie głodu
o splątanie
o senność
o trudności w mówieniu
o zaburzenia widzenia
o śpiączka
Nie wystąpiły objawy hipoglikemii.
3. Złe samopoczucie spowodowane hospitalizacją
Poprawa samopoczucia pacjenta
· Zapewnienie pacjentowi odpowiednich warunków.
· Rozmowa z pacjentem na temat konieczności hospitalizacji.
· Informowanie pacjenta o wszystkich czynnościach leczniczo – pielęgnacyjnych.
· Umożliwienie kontaktu z rodziną.
Samopoczucie pacjenta uległo poprawie.
4. Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący zasad przyjmowania preparatów insulinowych
Wyedukowanie pacjenta w celu uzyskania samoopieki po wypisie ze szpitala.
· Rozmowa z pacjentem w kierunku ustalenia deficytów i zapotrzebowania na edukację
· Omówienie z pacjentem zalet przyjmowania insuliny drogą wstrzyknięć podskórnych:
o – możliwość regulacji dawki
o – dokładniejsze podanie leku
o – ekonomia i szybkość działania
· Omówienie z pacjentem budowy pena z insuliną, możliwych miejsc jego przechowywania, formy w jakiej powinien być przechowywany
o – wymiana igieł po każdej iniekcji
o – podpisanie pena jeśli w rodzinie choruje kilka osób
o – sposób odmierzania dawki
o – sposób uwolnienia leku
o – konieczność sprawdzenia przed podażą drożności igły (odpuszczenie 2 jednostek)
o – przechowywanie aktualnie używanej insuliny w temp pokojowej od 4 do 6 tyg.
o – zapas insuliny należy umieścić w lodówce, nie wolno jej zamrażać
o – nie wystawiać insuliny na intensywne światło słoneczne
o – podróżując należy przechowywać insulinę w przeznaczonych do tego opakowaniach
o – nie należy stosować insulin które zamarzły, przegrzały się bądź upłynął termin ich ważności
· Przekazanie pacjentowi wiedzy dotyczącej miejsc podaży insuliny i szybkości jej działania w poszczególnych obszarach:
o – brzuch- najszybciej
o – udo, pośladek, ramię- równomiernie i wolno
o – szybkość wchłaniania insuliny zależy od głębokości wstrzyknięcia, ogrzania miejsca podania, pracy mięśni w pobliżu miejsca podania
· Omówienie z pacjentem konieczność zmiany miejsca wkłucia:
o – podział ramienia na rano i wieczór w odstępach 1 cm między wkłuciami w górę i w dół
o – zmiana miejsca wkłucia np z ramienia na udo po 2 tyg
· Przekazanie informacji o konieczności sprawdzenia poziomu glikemii przed podażą insuliny w celu uniknięcia hipoglikemii:
o – wpisanie wartości do dzienniczka kontroli glikemii
o – zgłoszenie pielęgniarce bądź lekarzowi wyników budzących niepokój
o – omówienie z pacjentem objawów hipo i hiperglikemii
· We właściwym czasie podanie pacjentowi insuliny i nakłanianie do samodzielniej podaży:
o – kontrola stanu emocjolanego (strach przed igłą)
o – pomoc w pierwszej iniekcji
· Przekazanie informacji dotyczących prawidłowego wstrzyknięcia preparatu insulinowego:
o -Myjemy ręce ciepłą wodą z dodatkiem mydła.
o -Przed każdą iniekcją nakręcamy nową igłę, dezynfekując uprzednio końcówkę pena (igły do penów są jednorazowego użytku).
o -Przed podaniem insuliny sprawdzamy drożność igły – ustawiamy 2 jednostki i trzymając pena do góry wypuszczamy insulinę, na końcu igły musi ukazać się kropla.
o -Miejsca podaży insuliny nie dezynfekujemy i nie uciskamy po iniekcji.
o -Aby uniknąć wypływu insuliny z miejsca wkłucia należy odczekać 15 sekund przed wyjęciem igły z ciała.
o -Chcąc zapewnić równomierne wchłanianie, należy podać insulinę do tkanki podskórnej, a nie w mięsień lub skórę właściwą.
o -Zalecane miejsca: ramię, górna część pośladków, brzuch, udo.
o -Insuliny o przedłużonym działaniu NPH (mętne) przed podażą mieszamy wykonując kilka delikatnych ruchów.
· Kontrola wiedzy pacjenta:
o – pytania kontrolne
o – przypatrywanie się podczas podaży przez pacjenta insuliny
o – zadawanie pytań i odpowiadanie na zadawane przez pacjenta
o – okazywanie serdeczności, tworzenie atmosfery zaufania i życzliwości
o – motywowanie pacjenta, chwalenie małych sukcesów
Pacjent w trakcie edukacji stosowania penów insulinowej. Lęk przed ich stosowaniem zmniejszył się
5. Deficyt wiedzy pacjenta dotyczący stosowania diety cukrzycowej
Wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych.
· Przekazanie pacjentowi niezbędnych wiadomości dotyczących diety cukrzycowej:
o ...
Katus777