Przepis na omlet angielski. Przepyszny pomysł na sycące śniadanie
Nie bez powodu śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek dnia. Idealna propozycja to omlet angielski. Nie tylko jest łatwy w przygotowaniu, lecz także niezwykle sycący i pożywny. Można go zajadać zarówno z warzywami czy pieczywem, jak i pojedynczo.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jajka stanowią źródło składników odżywczych. Zawierają między innymi witaminy A, E oraz D, a także składniki mineralne, takie jak selen, cynk, miedź, wapń, żelazo czy magnez. Dobrym pomysłem byłoby podanie omletu z warzywami, co dodatkowo wzbogaci nasz posiłek.
Przepis na omlet angielski – potrzebne składniki
4-5 jajek
dwie łyżki startego sera
łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta majeranku
szczypta szczypiorku
opcjonalnie: świeże, umyte i pokrojone warzywa, np. pomidor, ogórek czy sałata
opcjonalnie: kilka kromek świeżego pieczywa
Przepis na omlet angielski – sposób przygotowania
Rozdziel żółtka i białka, te drugie ubij na sztywną pianę.
Tak przygotowane białka na nowo połącz z żółtkiem. Na patelni rozpuść masło, a kiedy się podgrzeje, wylej masę jajeczną.
Smaż omlet, aż obie strony zarumienią się na złocistobrązowy kolor, a jajka się zetną.
Gdy smażenie będzie dobiegało końca, dodaj do omletu starty ser tak, aby stopił się z masą jajeczną w całość.
Kiedy omlet będzie gotowy, zdejmij go z patelni i złóż na pół.
Przypraw omlet solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed samym podaniem posyp omlet świeżym i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Możesz podać go także z warzywami oraz kilkoma kromkami pieczywa. Dobrym pomysłem byłoby także wykorzystanie sosu – polecamy czosnkowy lub koperkowy.
Lena.501