zupa cebulowa.docx

(1188 KB) Pobierz

 

Francuska zupa cebulowa -

https://haps.pl/Haps/7,167251,28272513,francuska-zupa-cebulowa-przepis-dobry-dla-cierpliwych-smak.html

 

składniki na 6 porcji

cebula - 900 g;

masło - 2 łyżki;

oliwa - 2 łyżki;

białe wytrawne wino - 250 ml;

bulion wołowy - 1 litr;

koniak, brandy lub sherry - 60 ml;

sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Składniki do dodatków potrzebnych do zupy cebulowej

 

bagietka pokrojona na kromki;

1 ząbek czosnku;

ser żółty -150 g;

świeży tymianek (opcjonalnie);

4 żaroodporne miseczki lub żaroodporny garnek/naczynie do zapiekania.

Jak przygotować zupę cebulową krok po kroku?

Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół i siekamy w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku topimy masło z oliwą.

Zagraj w darmowy hit nr 1

Reklama

Reklama

Hero Wars

Zagraj w darmowy hit nr 1

Ustawiamy ogień na średni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając. Gotujemy cebulę przez ok. 25 minut dotąd, aż będzie skarmelizowana (to znaczy, miękka i lekko brązowa).

Zwiększamy ogień, dolewamy wino i mieszamy cebulę drewnianą łyżką. Drobne przyrumienienia zeskrobujemy z dna garnka. Gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy wrzący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 25 minut. Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodajemy alkohol. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, ustawiamy kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę kroimy na kromki i pieczemy na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku. Grzanki delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku.

Do 4 małych żaroodpornych misek nalewamy gorącą zupę i przykrywamy grzankami. Posypujemy tartym serem, opcjonalnie posypujemy świeżym tymiankiem. Zapiekamy przez ok. 5 minut do momentu roztopienia się sera.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin