Drób _ Przepisy na Drób - Part 2.pdf

(328 KB) Pobierz
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 2
naszeprzepisy.com
Category Archives: Drób
DRÓB
INDYK Z KARCZOCHAMI
NOVEMBER 12, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
8 małych karczochów
4
łyżki
oleju
1 cytryna
3/8 l wytrawnego białego wina
4 liście laurowe
sól
pieprz
4 lety z indyka (po ok. 125 g)
1
łyżka
mąki
Sposób przygotowania:
Karczochy przeciąć na połowę a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać pokrojoną na kawałki połówkę cytryny i wino.
Wrzucamy liść laurowy i doprawiamy solą i pierzem.
Dusimy ok. 40 min pod przykryciem.
W między czasie lety z indyka oprószyć solą, pieprzem oraz mąką.
Usmażyć lety na rozgrzanym oleju z dodatkiem 3 liści laurowych. Następnie polać lety sokiem z
cytryny.
Gotowe lety przekładamy na talerz i podajemy razem z karczochami.
http://przepisy24.pl/indyk_karczochami
Indyk z karczochami
CYTRYNA
INDYK
KARCZOCHY
WINO
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/2
1/9
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 2
DRÓB
NADZIEWANA PIERŚ Z INDYKA
NOVEMBER 12, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
1 kg let z piersi indyka
4
łyżki
nasion słonecznika
po 1/2 pęczka majeranku i tymianku
3  szalotki
1  jajko
sól
pieprz
pączek włoszczyzny
7  ziarenek pieprzu
1  listek laurowy
250 ml białego wina
łyżek
marmolady pomarańczowej
50 dag brokułów
1-2
łyżki
zasmażki błyskawicznej
Sposób przygotowania:
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni po czym ¼ odłożyć a resztę pokroić.
Dodać posiekane zioła, szalotki oraz jajko. Całość dokładnie wymieszać.
Następnie mięso ponacinać tak aby dało się go rozłożyć na jeden duży kwadratowy płat. Oprószyć go
solą oraz pieprzem, natrzeć farszem ziołowym i zawinąć tak aby powstała rolada, związać.
JAJKO
PIERŚ Z INDYKA
WINO
WŁOSZCZYZNA
DRÓB
ZIOŁOWE PIERSI Z GĘSI
NOVEMBER 6, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
1 kg piersi z gęsi
1
łyżka
majeranku
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/2
2/9
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 2
1
łyżka
szałwii
ćwierć łyżeczki
tymianku
2-3 ząbki czosnku
4 winne jabłka
1 kieliszek wódki
szczypta cukru
1
łyżka
masła
Sposób przygotowania:
Piersi zalać lekko osoloną wodą odstawić na 3-4godz. po czym odcedzić i natrzeć czosnkiem roztar-
tym z solą i ziołami, ponownie odstawić na 3-4godz.
Następnie przełożyć piersi do wysmarowanej masłem brytfanny, wstawić do rozgrzanego piekarnika
i piec ok. 30min. co jakiś czas skrapiając wodą.
W między czasie z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i w powstałe otwory włożyć masło utarte z
cukrem i majerankiem po czym obłożyć piersi gęsi i piec razem kolejną 1 godz.
Pod koniec pieczenia skropić całość wódką i pod przykryciem dopiec.
http://przepisy24.pl/zio_owe_piersi_g_si
Ziołowe piersi gęsi 
MAJERANEK
PIERSI GĘSI
SZAŁWIA
TYMIANEK
DRÓB
KOTLETY Z INDYKA PANIEROWANE W
PŁATKCH KUKURYDZIANYCH
OCTOBER 23, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
pierś indycza 800 g
2 jajka
200 g płatków kukurydzianych
2
łyżki
mleka
szklanka bulionu warzywnego z kostki
puszka kukurydzy
szklanka
śmietany
2
łyżki
mąki pszennej
2
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/2
3/9
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 2
sól
pieprz biały
Sposób przygotowania:
Umyte mięso dzielimy na 4 porcje które lekko rozbić i oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie kotlety obtaczamy w mące, potem jajkach roztrzepanych z mlekiem i na sam koniec w
płatkach kukurydzianych.
Smażymy na rozgrzanym oleju.
W między czasie gotujemy kukurydzę w
śmietanie
i bulionie ok. 5min. po czym zmiksować i dodać
mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2
łyżkami
zimnej wody. Całość zagotować.
Doprawiamy do smaku posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z wcześniej usmażonymi
kotletami.
http://przepisy24.pl/kotlety_indyka_panierowane_p_atkch_kukurydzianych
Kotlety z indyka
panierowane w płatkach kukurydzianych
JAJKA
KUKURYDZA
PIERŚ INDYCZA
PŁATKI KUKURYDZIANE
DRÓB
UDKA Z INDYKA W
ŚMIETANOWO-
GRZYBOWYM SOSIE
OCTOBER 23, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
4 udka indycze
100 g
świeżych
grzybów
0,1 l białego wina
2
łyżki
przecieru pomidorowego
40 g smalcu
2cebule
wywar mięsny
20 g mąki
0,25 l
śmietany
sok z cytryny
sól
pieprz
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/2
4/9
23.03.2022, 23:23
Drób | Przepisy na Drób - Part 2
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym smalcu, wówczas włożyć udka oprószone
solą oraz pieprzem, obsmażyć i podlać wywarem i pozostawić na ogniu do miękkości mięsa.
W między czasie posiekać grzyby i dodać je pod koniec duszenia razem przecierem pomidorowym
oraz mąką zarumienioną na sucho.
Następnie podlać winem i raz doprowadzić do zagotowania, wówczas domieszać
śmietanę
i
doprawić sokiem cytryny.
http://przepisy24.pl/udka_indyka_mietanowo_grzybowym_sosie
Udka z indyka w
śmietanowo-grzy-
bowym sosie 
BIAŁE WINO
GRZYBY
ŚMIETANA
UDKA Z INDYKA
DRÓB
KACZKA NA KISZONEJ KAPUŚCIE Z JABŁKIEM
OCTOBER 23, 2008 | MONIKA | LEAVE A COMMENT
Składniki:
1 kaczka
600 g kiszonej kapusty
4 winne jabłka
3 ziarenka pieprzu
czerwona papryka w proszku
2 liście laurowe
wywar z drobiu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kaczkę zalać osoloną wodą i gotować ok. 15-20min. po czym wyjąc i oprószyć solą, pieprzem oraz
papryką w proszku.
Następnie obrane jabłko grubo zetrzeć, dodać do kiszonej kapusty, wymieszać, wówczas połową ka-
pusty nafaszerować kaczkę a resztę rozłożyć w naczyniu
żaroodpornym,
włożyć liście laurowe oraz
ziarenka pieprzu oraz kaczkę.
Podlać wywarem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
W trakcie pieczenia podlewać wywarem.
naszeprzepisy.com/przepisy/drob/page/2
5/9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin