Pani Walewska.doc

(32 KB) Pobierz
Pani Walewska

Pani Walewska

 

Składniki:

Ciasto:

·            2 szklanki mąki

·            1 szklanka cukru pudru

·            cukier waniliowy

·            2 łyżeczki proszku do pieczenia

·            25 dag margaryny

·            4 żółtka

·            2 łyżki śmietany

Ponadto:

·            słoik dżemu wiśniowego

·            bakalie (rodzynki, kokos, orzechy włoskie)

·            galaretka wiśniowa

Beza:

·            4 białka

·            4 łyżki cukru

·            1 łyżka octu

Krem:

·            1 budyń waniliowy

·            2 szklanki mleka

·            10 dag masła

·            ½ szklanki cukru pudru

Do dekoracji:

·            polewa czekoladowa

·            kokos

 

Sposób wykonania:

Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrobić, podzielić na 2 części i rozłożyć na 2 formach wyłożonych folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem. Każdy placek ponakłuwać widelcem, posmarować dżemem, wyłożyć bezę (białka ubić, dodać cukier, ocet i podzielić na 2 części) i posypać bakaliami.

Upiec osobno dwa takie same placki. Każdy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić.

Budyń ugotować, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając budyń.

Na jeden placek wyłożyć galaretkę wiśniową pokrojoną w kostkę (galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, gdy stężeje pokroić w kostkę), na nią wyłożyć krem, a na krem drugi placek. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Schłodzić w lodówce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin