MIODOWE ŁAKOCIE – CIASTECZKA.
Składniki:
- 70 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka przyprawy do pierników
- 3 jajka
- 20 dag cukru
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- tłuszcz do formy
Składniki do dekoracji:
- gotowe polewy lukrowe
- kolorowa posypka
Sposób przyrządzania:
1.Wymieszać razem z mąką, przyprawą do pierników, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier. Dodać jajka i miód.
2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie połączyć, dobrze zagnieść, na koniec schłodzić w lodówce.
3.Rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm. Następnie foremkami wycinać figurki.
4.Piec ciasteczka na wysmarowanej tłuszczem blasze w temp. 180 stop. C ok. 30 min. Gdyby zaczęły się zbyt szybko rumienić, należy je nakryć folią aluminiowa.
5 Ostudzone ciasteczka ozdabiać polewami lukrowymi oraz kolorową posypką w dowolny sposób.
chaarryy