Czosnek 5 niezwykłych sposobów dla zdrowia potwierdzonych przez naukę
5 Remarkable ways GARLIC can support your health, according to science
12/13/2024 // Evangelyn Rodriguez
Czosnek jest silnym zielem leczniczym i jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Znany ze swojego ostrego smaku i wielu właściwości prozdrowotnych, czos-nek jest wszechstronnym superproduktem, bez którego dieta nie może się obejść.
Od czasów starożytnych czosnek uważano za zdrową żywność o wielu zastosowaniach. Jeden z najwcześniejszych środków "poprawiających wydajność" / earliest "performance-enhancing" agents znanych człowiekowi, czosnek był używany przez pierwszych sportow-ców olimpijskich w Grecji dla zwiększenia siły, wytrzymałości i wyników sportowych.
Starożytni Egipcjanie też wierzyli w moc czosnku, i podawali go swoim robotnikom i niewol-nikom dla zwiększenia ich wydajności pracy. Starożytni egipscy uzdrowiciele zalecali też czosnek na dolegliwości krążenia, infekcje pasożytnicze i złe samopoczucie. (Zob:
Mike Adams Sermon 47: GARLIC as God’s natural medicine against infections and high cholesterol / Czosnek jako Boży lek naturalny na infekcje i wysoki cholesterol.)
W starożytnym Rzymie czosnek stosowano w tym samym celu wspierania siły i wytrzyma-łości, i podawano go żeglarzom i żołnierzom. Czosnek był też naturalnym lekiem na dole-gliwości żołądka, ugryzienia przez zwierzęta, choroby stawów i drgawki.
W starożytnych Chinach źródła historyczne pokazują, że czosnek zwykle jedzono z mięsem jako część codziennej diety wczesnych Chińczyków. Używano go też do przechowywania żywności / used to preserve food i w leczeniu dolegliwości takich jak biegunka, skażenie robakami, zmęczenie, ból głowy, bezsenność a nawet depresja.
W starożytnych Indiach, miejscu powstania medycyny ajurwedyjskiej, przetrwałe do dzisiaj teksty medyczne pokazują, że czosnek używano w leczeniu choroby serca, artretyzmu, róż-nych dolegliwości trawiennych, infekcji pasożytniczej, zmęczenia i trądu. Stosowano go też dla szybszego gojenia się skaleczeń i siniaków, wzmacniania libido i promowania siły fizycz-nej / boost libido and to promote physical strength.
Obecnie nowoczesna nauka znalazła wystarczające dowody na poparcie większości, jeśli nie wszystkich starożytnych zastosowań czosnku.
5 niezwykłych korzyści zdrowotnych czosnku
Poniżej 5 sposobów w jaki czosnek może wzmacniać twoje zdrowie / five ways garlic can support your overall health i dobrze samopoczucie, według nauki: (NaturalHealth365.com)
Chroni przed chorobą serca
W badaniu opublikowanym w Journal of Nutrition, naukowcy zrecenzowali istniejące bada-nia określając wpływ czosnku na nadciśnienie, hipercholesterolemię, prędkość fali tętna (PWV mierzącej sztywność arterii), białko C-reaktywne (CRP marker stanu zapalnego) i wapń w tętnicach wieńcowych (CAC). Poinformowali, że suplementacja czosnkiem, szcze-gólnie wyciąg ze starego czosnku może pomóc obniżyć ciśnienie rozkurczowe i skurczowe krwi / can help reduce diastolic and systolic blood pressure, całkowity cholesterol, CRP, PWV i CAC. Te odkrycia sugerują, że czosnek ma wielki potencjał ochrony przed chorobą układu krążenia. (Zob: Garlic can protect against heart tissue damage caused by reoxygenation / Czosnek może chronić przed uszkodzeniami tkanki serca wywołanymi przez reoksygenację.)
Naturalnie leczy zespół metaboliczny
Zespół metaboliczny odnosi się do grupy sytuacji zwiększających szansę / conditions that increase a person's risk choroby wieńcowo-naczyniowej, cukrzycy typu 2 i udaru. Według przeglądu badań klinicznych opublikowanym w Journal of Ethnopharmacology, czosnek wykazał się skutecznością przeciwko składnikom zespołu metabolicznego, jako naturalny środek hipolipidemiczny, hipoglikemiczny, przeciwnadciśnieniowy i przeciwzapalny /
natural antihyperlipidemic, antihyperglycemic, antihypertensive and anti-inflammatory. Badania pokazują, że regularne przyjmowanie czosnku prowadzi do znacznego zmniejsze-nia obwodu talii, całkowitego cholesterolu, ciśnienia krwi, cholesterolu LDL, 3-glicerydów we krwi, CRP i innych markerów stanu zapalnego. (Zob: Anti-inflammatory diet helps with cardiovascular and metabolic diseases, cuts dementia risk by 31%.)
Skutecznie zabija komórki rakowe
Czosnek i jego aktywne składniki od dawna uważane są za obiecujące środki w leczeniu nowotworów. W badaniach hodowli komórkowych zwierzęcych, czosnek wykazał pożądaną zdolność skutecznego zabijania komórek rakowych, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek / effectively kill cancer cells while leaving normal cells unharmed – coś czego nie udaje się dokonać żadnemu lekowi przeciwrakowemu.
Naukowcy przypisują to niezwykłe osiągnięcie związkom organosiarkowym zawartym w czosnku, do których należą allicyna, alliina, ajoen, allilometylodisiarczek (AMDS), allilo-metylotrisiarczek (AMTS), diallilodisiarczek (DADS), diallilotrisiarczek (DATS), S-allilocy-steina (SAC) i S-allilomerkaptocysteina (SAMC). Te składniki pokazały, że zabijają komórki rakowe płuc, jelita grubego, skóry, piersi, tarczycy, kości i prostaty / kill lung, colon, skin, breast, thyroid, bone and prostate cancer cells poprzez tłumienie mutacji genów, wymiatanie wolnych rodników, regulację aktywności enzymatycznej, hamowanie fałdowania białek i tłumienie proliferacji komórek nowotworowych, odporność na apoptozę (programowaną śmierć komórek) i unikanie immunonadzoru.
Pomaga w leczeniu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów
Badanie opublikowane w International Journal of Clinical Practice poinformowało, że skład-niki czosnku mogą pomóc w chorobie zwyrodnieniowej stawów, powszechnej formie artre-tyzmu, który wpływa na stawy w rękach, kolanach, biodrach i kręgosłupie / affects the joints in the hands, knees, hips and spine. Badacze odkryli, że u kobiet z nadwagą lub otyłych, cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów kolanowych, przyjmowanie suplementów czosnkowych przez 12 tygodni spowodowało znaczną poprawę funkcji fizycznych, zmniej-szenie sztywności stawów i bólu. Niektórzy eksperci tę korzyść przypisują składnikowi prze-ciwzapalnemu czosnku, DADS. Ponieważ DADS może zwalczać stan zapalny ograniczając działanie prozapalnych cząsteczek sygnałowych, pomaga chronić chrząstkę / it is believed to help protect cartilage – tkankę wyścielającą końce kości w stawach – przed uszkodzeniami wywołanymi zapaleniem stawów.
Pomaga w leczeniu cukrzycy
Czosnek nie tylko pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), ale może również pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi / help reduce blood sugar levels, a nawet poprawić wrażliwość na insulinę u diabetyków. Kilka badań wykazało, że regularne przyjmowanie suplementów zawierających do 1.5g czosnku / taking supplements containing up to 1.5 grams of garlic może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi na czczo w okresie 1-2 tygodni. Ciągła suplementacja przez 12 tygodni może też pomóc obniżyć hemo-globinę A1c albo hemoglobinę glikowaną, miarę średniego poziomu cukru we krwi za ostat-nie 2-3 miesiące. (Zob: Here’s why eating garlic and onions can prevent hypertension and diabetes.)
Według badania opublikowanego w Chinese Medicine, siarka organiczna DATS odpowiada za obniżenie przez czosnek poziomu cukru we krwi / garlic's blood sugar-lowering effects. Leczenie olejem czosnkowym albo DATS wykazało poprawę wydzielania insuliny i zwiększa wrażliwość na insulinę u zwierząt z chemicznie wywołaną cukrzycą.
Czosnek to aromatyczna przyprawa i silne zioło lecznicze, które oferuje wiele korzyści zdro-wotnych. Możesz z łatwością włączyć ten superprodukt do swojej diety / incorporate this superfood into your diet na wiele sposobów, np. używając go do przyprawiania warzyw, dodając do dań z ryżem, mieszając z curry i gulaszami, robiąc domową salsę z czosnkiem lub wykorzystując do przyrządzania pysznych sosów do makaronu. Korzystaj z dobroczyn-nych właściwości czosnku, spożywając go regularnie.
Dowiedz się więcej o silnych jadalnych ziołach i przyprawach, takich jak czosnek, na stronie Superfood.news.
h...
OlaGordon