TOP 10 HEALING FOODS OF THE BIBLE
DrAxe.com
10 najlepszych produktów leczniczych z Biblii
W całej Biblii są liczne wzmianki o właściwościach leczniczych żywności i ziół.
Reprezentujące zdrowie i długowieczność od Boga Wszechmogącego, znaczenie diety i przygotowania i konsumowania żywności często postrzegano jako akt duchowy.
Jeśli chcesz jeść niektóre z najbardziej znanych produktów wymienianych za ich właściwości zdrowotne w Biblii, to wypróbuj tę najważniejszą leczniczą dziesiątkę.
Najważniejsze 10 produktów leczniczych z Biblii
Oliwki i oliwa z oliwek
Żydzi byli elitarnymi handlarzami oliwy w ich czasach. W starożytności ten cenny towar używano z uwagi na jej zdolności lecznicze do gotowania, w lampach, na mydła, jako kosmetyki, a nawet waluta. Oliwę z oliwek uważano za tak świętą w starożytnej kulturze, że nawet używano jej do namaszczania królów i kapłanów. Dlatego w hebrajskim Messiah, Moshiah, oznacza "namaszczony"!
Przeprowadzono badania potwierdzające, że regularna konsumpcja oliwek i oliwy wpływa na zdrowie serca, mózgu, skóry i stawów. Nawet powiązali je z profilaktyką raka i cukrzycy. Nie trzeba dodawać, że ten święty produkt zasłużył na swoją starożytną reputację!
2
Granat
Smaczne, bałaganiarskie i dopiero niedawno zdobywające popularność na amerykańskim rynku w ciągu ostatnich kilku lat, kilka badań naukowych wykazało, że granaty zawierają silne właściwości przeciw-zapalne, -utleniające, -otyłości i
przeciwnowotworowe. Według naukowców, "Wiele korzystnych efektów wiąże się z obecnością kwasu L-lagowego, flawonoidów, antocyjanów i flawonów, które wydają się być jego najbardziej korzystnymi terapeutycznie składnikami". Dlatego granaty są uważane za ważne opcje leczenia chorób przewlekłych, takich jak rak, insulinooporność, zapalenie jelit i otyłość.
Fermentowane winogrona
Krajowe Instytuty Zdrowia od lat mówiły, że regularne picie 250 ml czerwonego wina zmniejszy ryzyko rozwoju choroby serca. Niemniej jednak, z powodu niebezpieczeństwa nadmiernej konsumpcji alkoholu, Mayo Clinic ostrzega przed piciem większej niż ta ilości.
Kiedy fermentuje się sok winogronowy, naturalne właściwości przeciwutleniające i flawonoidy wydzielają się w substancji pn. resweratrol. W związku z tym naukowcy skupili się w ostatnich latach na ocenie korzyści zdrowotnych resweratrolu, który powiązano z cofaniem się chorób przewlekłych, w tym cukrzycy i otyłości.
Len
Jedno z najważniejszych włókien roślinnych w Biblii, len używano do produkcji tkaniny od tak dawna jak zapisana historia. Mimo że w ostatnich latach zastąpiono go bawełną, len pozostaje jedną z najważniejszych roślin włóknistych na świecie.
Nasiona lnu, mające bogatą historię zastosowań medycznych, sięgającą Babilonu 3000 p.n.e., zostały całym sercem przyjęte zarówno przez środowisko naturalne, jak i medyczne, ponieważ zapewniają naturalne, wegańskie źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, lignanów i błonnika.
W rezultacie len może pomóc w zwalczaniu raka, cukrzycy i choroby serca.
Chleb z wykiełkowanych ziaren
W Księdze Ezekiela, Pan Bóg dał prorokowi przepis na to co okazało się być idealnym chlebem, co niedawno wykazali naukowcy, że stanowi on "całkowite białko", które zawiera wszystkie aminokwasy. Głównym powodem tego, że chleb Ezekiela jest zdrowszy od innych jest to, że ziarna i rośliny strączkowe są namoczone i kiełkują, co ułatwia ich trawienie.
Zbioru "wykiełkowanych ziaren" dokonuje się tuż po chwili kiedy ziarno zaczęło kiełkować, a zanim wyrośnie na roślinę. Na tym krytycznym etapie młody pęd trawi część skrobi by przyspieszyć jej wzrost. I ponieważ wykorzystano skrobię z ziarna, podniósł się poziom ważnych substancji odżywczych, w tym białek, witamin i minerałów. Ponadto badania naukowe sugerują, że żelazo i cynk faktycznie stają się bardziej "biodostępne" (tj. łatwiej przyswajalne) po kiełkowaniu.
Surowe mleko
Surowe mleko jest pełne witamin i minerałów przyczyniających się do zdrowego przepływu płynu zębowego i pomagają zachować zdrowe zęby. Naładowane wapniem, wit. K2, magnezem, fosforem i witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, naukowcy przeprowadzili badanie porównawcze właściwości mleka krowiego z mlekiem kozim, i odkryli, że kozie mleko może być jeszcze lepsze.
Naukowcy z University of Granada wykazali, że dane o kozim mleku sugerują, że może zapobiec chorobom takim jak anemia i demineralizacja kości, odwrotnie do mleka krowiego. Ponadto, kozie mleko ma właściwości wspomagające trawienie i metabolizm minerałów takich jak żelazo, wapń, fosfor i magnez.
Jagnięcina
Ze względu na znaczenie Baranka Paschalnego i zrównanie tej roli z Chrystusem, jagnięta są najbardziej czczonym zwierzęciem w historii i najbardziej szanowanym pokarmem w Biblii. Jagnięcina to mięso młodych owiec, które zazwyczaj mają maksimum rok. Dzięki ubojowi zwierzęcia w tak młodym wieku, zawartość tłuszczu jest znacznie niższa niż w starszych odmianach mięsa, co wpływa na zdrowie serca i zapobiega ponownej otyłości. Bogate w białko, wit. B12 i minerały, jest prawdopodobnie najzdrowszym czerwonym mięsem na świecie.
Na marginesie, upewnij się, że kupujesz lokalne, ekologiczne, karmione trawą odmiany, jeśli to możliwe. Zwierzęta karmione zbożem są naładowane genetycznie zmodyfikowaną kukurydzą, niezliczonymi dodatkami i po prostu nie są warte ryzyka.
Gorzkie zioła
Naukowcy nie są w całkowitej zgodzie do których roślin odnosili się autorzy Biblii kiedy pisali "gorzkie zioła", ale kolendra i pietruszka ogólnie są na tej liście.
Kolendra to nasionko potężnego przeciwutleniacza i naturalnego czynnika czyszczącego cilantro. Europejczycy mówią o niej jako "przeciwcukrzycowa" z uwagi na jej niesamowitej zdolności regulowania krwi w cukrze, a hinduska medycyna ludowa chwali ją jako skuteczny środek przeciwzapalny.
Stosowana też do odwracania przewlekłej choroby, pietruszka normalizuje ciśnienie krwi, pomaga w profilaktyce raka i bólu stawów dzięki jej właściwościom przeciwzapalnym. Jest bogatym źródłem kilku ważnych witamin, jak wit. B12, A i K.
Warzywa
Zamiast jeść smakołyki Babilończyków, Daniel z przyjaciółmi poprosił o dietę wegetariańską. Kiedy był czas przedstawienia ich królowi, king, Nebuchadnezzar i wszyscy liderzy byli zdumieni kiedy zobaczyli, że 4 młodzi żydowscy przyjaciele byli bardziej sprawni i lepiej wyglądali niż inni młodzi mężczyźni jedzący babilońskie dania. Często opisywana jako "dieta" Daniela, historia i tekst biblijny faktycznie popierają opinię, że Daniel dalej był na wegetariańskiej diecie do końca życia.
Ze wszystkich grup spożywczych, warzywa mają największą zawartość substancji odżywczych i są najbezpieczniejsze do jedzenia. Nie ma właściwie żadnego ryzyka w nadmiernej ich konsumpcji; natomiast kiedy jesz owoce cały dzień, bardzo podwyższasz sobie poziom cukru, albo przez to szkodzisz swoim zębom.
Warzywa są tak skuteczne w leczeniu, że zgodnie z Krajowym Instytutem Raka, warzywa krzyżowe (brokuły, kapusta, jarmuż, rzodkiewka itp.) mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom, ponieważ są bogate w glukozynolany - dużą grupę glukozydów zawierających siarkę. Wiadomo, że te potężne substancje chemiczne ulegają rozpadowi podczas żucia i trawienia, mogą spowolnić, a nawet odwrócić wzrost komórek rakowych. Ponadto donoszono również, że glukozynolany mogą leczyć następujące problemy zdrowotne:
Stan zapalny
Infekcje bakteryjne i wirusowe
Toksyczność rakotwórcza
Angiogeneza guza (tworzenie naczyń krwionośnych)
Przerzuty guza (migracja guza).
Surowy miód
Nic dziwnego, że surowy miód nazywany jest "płynnym złotem". Lecznicze zastosowanie na skórę i wnętrze ciała wydaje się nieograniczone. Przede wszystkim, surowy miód jest pełen kluczowych witamin (B1-B6 i C), i zawiera kilka minerałów (wapń, magnez, mangan, potas i cynk).
Oprócz tego, że jest fantastycznym zamiennikiem napojów energetycznych dla sportowców i osób potrzebujących odrobiny zastrzyku energii, surowy miód zawiera również pełne spektrum przeciwutleniaczy i wspomaga wzrost probiotyków w przewodzie pokarmowym, w tym bifidobakterii. Inną fascynującą cechą miodu jest jego zdolność do zapobiegania sezonowym alergiom. Należy jednak pamiętać o zakupie lokalnej odmiany, gdyż zawiera ona rodzime gatunki pyłków, w przeciwieństwie do generycznych marek dostępnych w sklepach.
Niniejsza treść jest wyłącznie opinią dr Josha Axe i ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. Nie ma ona na celu udzielania porad medycznych ani ich zastępowania czy leczenia przez osobistego lekarza. Czytelnikom tych treści zaleca się konsultację z lekarzem lub wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia w przypadku pytań dotyczących zdrowia. Ani autor, ani wydawca tych treści nie ponoszą odpowiedzialności za możliwe konsekwencje zdrowotne jakiejkolwiek osoby lub osób czytających lub stosujących się do informacji zawartych w tych materiałach edukacyjnych. Wszyscy czytelnicy tych treści, zwłaszcza ci, którzy przyjmują leki na receptę lub bez recepty, powinni skonsultować się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem jakiegokolwiek programu żywieniowego, suplementacyjnego lub zmiany stylu życia.
Uwaga: Przypisy na stronie draxe.com.
7
OlaGordon