Kulinarne dziedzictwo zielarskie opolszczyzny.pdf

(2946 KB) Pobierz
Kulinarne
dziedzictwo zielarskie
opolszczyzny
Zadanie zostało dofinansowane ze środków
Samorządu Województwa Opolskiego
Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim
„Dobrzenianki”
ul. Namysłowska 20 • 46-081 Dobrzeń Wielki
kgwdobrzenianki@gmail.com
opracoWaNie graficzNe, skłaD i łamaNie tekstu, Druk
Wydawnictwo alia-media
tel. 609 547 182 • aliamedia.wydawnictwo@gmail.com
www.aliamedia.pl
zDjęcia i stylizacja potraW
Wydawnictwo alia-media
lorelia Widuch
zDjęcia Na str.
2
archiwum kgW w Dobrzeniu Wielkim „Dobrzenianki”
Kulinarne
dziedzictwo zielarskie
opolszczyzny
Szanowni Państwo,
Naturalne produkty ziołowe, część dziedzictwa kulinarnego nasze-
go regionu, to cenne uzupełnienie zdrowego odżywiania w każdym
gospodarstwie domowym.
coroczne tradycje zbierania i przetwarzania roślin występujących
w stanie dzikim ulegają jednak powoli zamieraniu, dlatego chcieliśmy
skorzystać z doświadczeń starszego pokolenia oraz utrwalić i przeka-
zać je kolejnym pokoleniom oraz osobom ich nie znającym.
projekt „kulinarne dziedzictwo zielarskie opolszczyzny” realizowa-
ny przez koło gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim „Dobrzenian-
ki”, w terminie od maja do listopada 2019 r., miał za zadanie wymianę
doświadczeń w zakresie stosowania roślin zielarskich w tradycyjnej
kuchni opolskiej. W projekcie brali udział mieszkańcy dwóch sąsiadują-
cych gmin: Dobrzeń Wielki (powiat opolski) i pokój (powiat namysłow-
ski). Doświadczeniami zielarskimi i przepisami dzielili się członkowie
koła gospodyń Wiejskich w Dobrzeniu Wielkim „Dobrzenianki” i koła
nr 10 polskiego związku emerytów, rencistów i inwalidów w pokoju,
a także uczestnicy degustacji.
Działania projektowe propagowały ideę sieci Dziedzictwo kulinar-
ne opolskie oraz promowały tradycyjne produkty ziołowe regionalne
i lokalne (w tym tej ziołowy).
W ramach projektu uczestnicy zbierali i upowszechniali lokalne
tradycyjne przepisy na produkty ziołowe, np. herbatki, syropy zioło-
we, nalewki, mieszanki przypraw kulinarnych i inne potrawy na bazie
ziół. zostały przeprowadzone prelekcje, warsztaty zielarskie w terenie
oraz publiczne pokazy i degustacje wybranych produktów. zadanie
miało zasięg regionalny - pokazy i degustacje odbywały się nie tylko
w naszych miejscowościach, ale i podczas imprez o dużym zasięgu
w opolu, mosznej, Namysłowie, Niemodlinie. z pozyskanych informa-
cji i przepisów powstała niniejsza publikacja książkowa obrazująca lo-
kalne kulinarne tradycje zielarskie.
Spis treści
Herbatki ziołowe
Soki i syropy
Nalewki i wina
7
27
41
57
19
Potrawy, przyprawy
Na słodko
51
recepty mojej ołmy
HERBATKI
ZIOŁOWE
tej ziołowy Dobrzenianek • Herbatka nawłociowa
Herbatka z krwawnika • Herbatka owocowa
Herbata z przywrotnika pasterskiego
Herbatka na błogi spokój • Herbata z liści babki wąskolistnej
Herbatka z lawendy • Herbata z liści kasztanowca
Herbatka oczyszczająca • Herbatka z wrotycza
Tej ziołowy
Dobrzenianek
(KGW Dobrzenianki)
2-3 gałązki mięty
2-3 gałązki melisy
1 gałązka lawendy
płatki sezonowych kwiatów:
nagietka, róży,
malwy dzikiej, lipy, itp.
Świeże zioła zalać wrzątkiem
w ilości do 5 l, zaparzać
ok. 15 minut. Nie gotować!
Herbatka
nawłociowa
1 łyżeczka ziela nawłoci
suszonego lub świeżo zerwanego
kwiaty i listki nawłoci zalać
wrzątkiem, zaparzać przez kilka minut
pod przykryciem.
Herbatka dobrze smakuje, orzeźwia, równie dobra wypijana
na ciepło, jak i na zimno, jako napój chłodzący.
Herbatka z nawłoci jest smaczna, ma delikatny smak i wiele zastosowań zdrowot-
nych. stosuje się ją jako środek moczopędny i przy infekcjach dróg moczowych.
Działa ogólnie wzamacniająco, odtruwająco i przeciwzapalnie. ma sporo antyoksy-
dantów. pomaga alergikom w walce z dolegliwościami. ma także działanie wspoma-
gające uszczelnianie włosowatych naczynek krwionośnych.
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin