Szabłowski, Witold - Rosja od kuchni_ jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem.pdf

(6438 KB) Pobierz
Witold Szabłowski
Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
ROSJA OD KUCHNI
Copyright © by Witold Szabłowski, MMXXI
Wydanie I 
Warszawa MMXXI
Niniejszy produkt objęty jest ochroną prawa autorskiego. Uzyskany dostęp
upoważnia wyłącznie do prywatnego użytku osobę, która wykupiła prawo
dostępu. Wydawca informuje, że wszelkie udostępnianie osobom trzecim,
nieokreślonym adresatom lub w jakikolwiek inny sposób upowszechnianie,
upublicznianie, kopiowanie oraz przetwarzanie w technikach cyfrowych lub
podobnych – jest nielegalne i podlega właściwym sankcjom.
Spis treści
Dedykacja
Kulinarna mapa Rosji i Związku Radzieckiego
Wstęp
Talerz I. Iwan Charitonow – kucharz ostatniego cara
Talerz II. Szura Worobiowa – kucharka Lenina
Talerz III. Hanna Basaraba – Wielki Głód
Talerz IV. Spotkanie w górach – kuchnia Stalina
Talerz V. Piękna i Beria – kucharz Stalina i jego żona
Talerz VI. Tamara Andriejewna – piekarz w oblężonym
Leningradzie
Talerz VII. Ekshumacja – kuchnia na wojnie
Talerz VIII. Uczta w Jałcie
Talerz IX. Fejna Kazetska – kucharka Gagarina
Talerz X. Wiktor Biełajew – kucharz Kremla
Talerz XI. Mama Nina – kucharka z Afganistanu
Talerz XII. Pierwszy powrót Wiktora Biełajewa
Talerz XIII. Bajkowy Las – kuchnia Czarnobyla
Talerz XIV. Drugi powrót Wiktora Biełajewa
Talerz XV. Polina Iwanowna – gulasz z dzika, czyli ostatnia
wieczerza ZSRR
Talerz XVI. Spirydon Putin – kucharz z sanatorium
Talerz XVII. Czebureki – kuchnia krymskich Tatarów
Talerz XVIII. Trzeci powrót Wiktora Biełajewa
Bibliogra a
Podziękowania
Spis fotogra i
Przypisy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin