Wieś dawniej i dziś - Żniwa.pdf

(4133 KB) Pobierz
DAWNIEJ I DZI
Ś
*
WIE
Ś
Ż
NIWA
Wyobraź sobie upalne lato na wsi. Stoicie na
miedzy wśród pól. Ciepłe powietrze delikatnie
faluje, zamykacie oczy, oddychacie głęboko.
Czujecie zapach nagrzanej ziemi, zbóż,
rosnących wśród nich chabrów, maków
i bratków. W oddali słychać klekot bocianów,
nad głową śpiewają skowronki, gdzieś dalej
pieje kogut ryczą krowy.
Niestety to już przeszłość i cudne wspomnienie,
które jest dalekie od rzeczywistości.
Zobaczcie jak na przykładzie żniw wszystko
powoli się zmieniało.
na temat uprawianych u nas ZBÓ
Ż
*
Żyto
to jedno
z najważniejszych
zbóż uprawianych
przez człowieka.
Siane jest jesienią, co
znaczy, że należy do
grupy roślin ozimych.
*
Na pocz
Ą
tek kilka informacji
*
Pszenica
to
najpopularniejsze zboże
uprawiane przez
człowieka. Jest
wymagająca, dobrze
rośnie na glebach
zasobnych w składniki
pokarmowe i wodę.
Należy do grupy zbóż
sianych wiosną, ale
i jesienią.
*
ZBO
Ż
A NASZYCH PÓL
*
Owies
jest zbożem zarówno
jarym jak i ozimym, jednakże
w Polsce, ze względu na
warunki klimatyczne, siany jest
jedynie wiosną. Nie wytwarza
typowego kłosa, lecz wiechę.
Jest to roślina mało
wymagająca
*
Jęczmień
należy do zbóż
wysiewanych zimą
i wiosną. Jego ziarna mają
szerokie zastosowanie
w przetwórstwie spożywczym.
Powstają z niego kasze i płatki
jęczmienne.
*
POZOSTA
Ł
E GATUNKI
*
Wbrew pozorom
kukurydza
RO
Ś
LIN ZBO
Ż
OWYCH
*
Proso
to zboże jare
również należy do zbóż. Pochodzi
z Meksyku. Na naszych terenach
pojawiła się dopiero w drugiej
połowie ubiegłego wieku.
należące do rodziny
wiechlinowatych.
Kwiatostan jest pod
postacią wiechy. Należy do
roślin ciepłolubnych, bardzo
wrażliwych na niskie
temperatury.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin