Kanon kuchni polskiej (2019).pdf

(7206 KB) Pobierz
KANON KUCHNI
POLSKIEJ
Wybór na podstawie
Jarosław Dumanowski
Maciej Nowicki
Kuchnia polska
Tradycja, teraźniejszość, wspólnota
Redakcja
Karol Krajewski
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Warszawa grudzień 2019 rok
Kompleksowe przygotowanie publikacji do druku:
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Autorzy przepisów
Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki
Redakcja
Dr Karol Krajewski
Monika Krawczyk
Przygotowanie, aranżacja potraw
Sebastian Sławiński i Barbara Doroszuk
Zdjęcia i stylizacja potraw
Zuzanna Ploch
Skład, łamanie, projekt graficzny
Anna Sieradzińska
Wydawca:
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Ul. Krakowskie Przedmieście 66
00-322 Warszawa
Na zlecenie:
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Ul. Wspólna 30
00-930 Warszawa
Warszawa 2019 rok
ISBN: 978-83-956204-0-9
Kanon polskiej kuchni
– propozycja na 100 lecie odzyskania Niepodległości
A
gata Kor nhau s er-D uda ,
Prezydent Andrzej Duda
regionów możemy poznawać Polskę poprzez liczne kuchnie regionalne, które
pozwalają na poznawanie odrębnych smaków. Możemy być dumni, że rośnie
liczba miejsc oferujących klientom lokalną, regionalną kuchnię. Podczas
podróży po Polsce obserwujemy wszelkiego rodzaju karczmy i restauracje,
w których można zapoznać się ze specyfiką kuchni danego regionu i jest to
nie tylko specyfika miejscowości turystycznych.
Dużą rolę odgrywa w tym odnowa mającego już 150 lat społecznego ruchu
kobiet wiejskich. Nowa formułę funkcjonowania kół gospodyń wiejskich
stwarza tym jednostkom nowe możliwości działania i rozwoju. Kiedy
mówimy o stuleciu niepodległości, o tym, że Polska i Polacy przetrwali przy
swojej kulturze, języku, zwyczajach i tożsamości, pamiętajmy, że stało się
tak między innymi dzięki temu, że właśnie kobiety przenosiły z pokolenia
na pokolenie narodowe elementy tradycji. Ważnym ogniwem odnowy
polskiej kultury i tradycji jest też powołanie w tym roku Narodowego
Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, który w swych założeniach będzie
wspierał zarówno kulturę i tradycję kulinarną polskiej wsi, jak też wszelkie
inicjatywy lokalne z tego zakresu, podejmowane przez dynamiczny ruch
Kół Gospodyń Wiejskich, w dużej części wśród młodego pokolenia. Jest
to nieoceniona rola dla małych społeczności w pielęgnowaniu rodzimych
wartości i tradycji. Dlatego Kanon stanowić będzie wsparcie dla uczestników
tego ruchu i cenne źródło inspiracji w działaniach kulinarnych.
Żyjemy obecnie w czasach, w których
w codziennym życiu i mediach sprawy
produktów żywnościowych, a szczególnie
k uc h n i s t a n ow i ą j e den z w a ż n yc h
element ów ot aczającego nas św iat a,
w i e l u a ud yc j i , r o z m ó w i w y m i a n y
poglądów. Na co dzień nasze zmysł y
atakują międzynarodowe, modne i obecne
na ulicach kuchnie- takie jak kuchnia
włoska, japońska, turecka, czy dyskretna francuska. Zapominamy w tym natłoku
smaków i wrażeń o kuchni polskiej. A przecież mamy się czym pochwalić. Kuchnia
polska, o której przypominamy sobie w okresie tradycyjnych świąt, jest ważnym
składnikiem naszej tradycji, naszego dziedzictwa narodowego. Stare przepisy
kulinarne, na których oparty jest Kanon Polskiej Kuchni specyficzny przewodnik
po smakach i klimatach kulinarnych polskiej kuchni, stanowią skarbnicę wiedzy
na temat kultury kulinarnej naszych przodków i element naszej tradycji.
Polską kuchnię wyróżnia przede wszystkim niezwykła rozmaitość i bogactwo
smaków, ale też piękną tradycją i zwyczajami , będącymi częścią naszej historii,
naszej literatury i naszego dorobku kulturowego. Dlatego tak ważne jest
zwiększenie świadomości wśród Polaków na temat bogactwa polskiej kuchni
i rozbudzenie w nich patriotyzmu kulinarnego. Najważniejszą cechą dawnej
kuchni, prezentowanej w książce jest jej ogromne bogactwo potraw, wynikające
ze zróżnicowania biologicznego odmian roślin, hodowanych zwierząt i bogactwa
polskich rzek oraz lasów. Zapomniane już gatunki, odmiany i rasy to zapomniane
smaki, wartości odżywcze, to wyzwanie dla współczesnych, ale też przestroga
na przyszłość . „Kanon Polskiej Kuchni” jest specyficznym rodzajem przewodnika
po tym utraconym świecie. Poprzez dostosowanie do now ych surowców,
przypraw, stanowi przykład dążenia do odnowy tej kuchni, adaptacji do nowych
warunków życia, potrzeb Polaków.
Polska kuchnia nie jedno ma imię. Dzięki różnorodności etnicznej i kulturowej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin