Czy cholina może pomóc w walce z epidemią bólu.docx

(25 KB) Pobierz

Czy cholina może pomóc w walce z epidemią bólu?

Analiza przeprowadzona przez dr Josepha Mercolę Fakt sprawdzony

·         12 października 2023 r

·         ściągnij PDF

Historia w skrócie

·         Zwiększanie poziomu choliny, prekursora acetylocholiny, może być ważnym elementem łagodzenia bólu, ale szacuje się, że 90% populacji USA cierpi na jej niedobór

·         Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago ujawnili, że celowanie w receptor acetylocholiny doprowadziło do łagodzenia bólu u myszy, nawet u zwierząt tolerujących opioidy

·         Szlak ten nie aktywował układu nagrody w mózgu, więc ryzyko uzależnienia jest niewielkie, a po zakończeniu leczenia nie wytworzyła się tolerancja ani nie wystąpiły objawy odstawienia

·         Cholina odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu człowieka, od syntezy neuroprzekaźników po struktury komórkowe i może brać udział w rozwoju niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), miażdżycy i zaburzeń neurologicznych

·         Olej z kryla i jaja, zwłaszcza żółtka, są doskonałymi źródłami choliny

Neuroprzekaźnik acetylocholina może być niewykorzystaną drogą łagodzenia bólu, która nie wymaga stosowania niebezpiecznych leków, takich jak opioidy. Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago wykazali, że celowanie w receptor acetylocholiny doprowadziło do łagodzenia bólu u myszy, nawet u zwierząt tolerujących opioidy. 1

Ulga w bólu była na tyle silna, że ​​mogła konkurować z opioidami, ale bez negatywnych skutków. Ścieżka ta nie aktywowała układu nagrody w mózgu, więc ryzyko uzależnienia jest niewielkie, a po zakończeniu leczenia nie wystąpiła żadna tolerancja ani objawy odstawienia. 2  Zwiększanie poziomu choliny, prekursora acetylocholiny, może zatem stanowić ważny element łagodzenia bólu, ale w wielu krajach w USA występuje jej niedobór.

Jak acetylocholina może złagodzić ból

Acetylocholina jest neuroprzekaźnikiem pobudzającym, który pobudza komórki nerwowe, zmuszając je do wysłania wiadomości. 3 Badanie przeprowadzone w 2011 roku wykazało, że acetylocholina zmniejszała aktywność neuronów pobudzonych bólem i zwiększała aktywność neuronów hamowanych przez ból w obszarze rogu amonisowego hipokampa. 4

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago w szczególności dotyczyło obszaru mózgu zwanego brzuszno-boczną szarością okołoprzewodową (vlPAG), stanowiącego „krytyczny węzeł” dla systemów zaangażowanych w kontrolę bólu.

W 2017 r. starszy autor badania, dr Daniel McGehee i współpracownicy odkryli, że celowanie w alfa-7 (⍺7), receptor acetylocholiny w vIPAG, łagodzi ból. Chociaż receptor ten zazwyczaj zwiększa aktywność układu nerwowego, po stymulacji w badaniu doprowadził do stanu spokoju, który skutkował ulgą w bólu na kilka godzin. McGehee powiedział w komunikacie prasowym Uniwersytetu w Chicago: 5

„To był ogromny i niezwykle nieoczekiwany wynik. Trwałe hamowanie w ogóle nie wchodziło w grę. Zawsze była to dla mnie zagadka, ale zaobserwowaliśmy, że aktywowany jest inny szlak sygnalizacyjny, który zmienia funkcję kanału potasowego i powoduje zamknięcie tych komórek”.

Na szczęście receptor acetylocholiny wykorzystuje inną ścieżkę niż opioidy. Kiedy więc zespół zwiększył dawkę acetylocholiny u myszy tolerujących opioidy, zaobserwowano takie same działanie łagodzące ból. Autor badania Shivang Sullere, Ph.D. wyjaśnia: 6

„Komórki te nie tylko łagodzą ból, ale także dokładnie odzwierciedlają stan bólowy organizmu. Dzięki metodom obrazowania możemy w powtarzalny sposób monitorować te neurony i acetylocholinę w vlPAG. To dostarcza nam cennego biomarkera stanu bólowego organizmu.

Ta niezbadana rola acetylocholiny wskazuje również na jej potencjalny udział w ośrodkowych procesach uczulenia, które przyczyniają się do rozwoju przewlekłych stanów bólowych. Modyfikowanie sygnalizacji acetylocholiny zapewnia możliwość złagodzenia bólu i zapobiegania powstaniu przewlekłego stanu bólowego.

Dlaczego potrzebujesz choliny?

Cholina została zidentyfikowana w 1862 r. 7 i oficjalnie uznana za niezbędny składnik odżywczy przez Instytut Medycyny w 1998 r. 8 Odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu człowieka, od syntezy neuroprzekaźników po struktury komórkowe i ma duży wpływ na rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby (NAFLD), miażdżyca 9 i zaburzenia neurologiczne. 10

Podczas rozwoju cholina wspiera zdrowy rozwój mózgu i może pomóc zmniejszyć ryzyko wad cewy nerwowej. U osób starszych jest to również ważne. W jednym badaniu u 77% mężczyzn i 80% kobiet po menopauzie, którym pozbawiano choliny w diecie, wystąpiły objawy subklinicznej dysfunkcji narządów, w tym stłuszczenia wątroby i uszkodzenia mięśni. 11 Dysfunkcja ustąpiła, gdy uczestnicy stosowali dietę bogatą w cholinę.

Chociaż organizm może wytwarzać cholinę w wątrobie, nie wystarczy ona do zaspokojenia ludzkich potrzeb. Istnieje również wzajemny związek pomiędzy niedoborami kwasu foliowego i choliny, ponieważ oba są donorami metylu. 12 Kiedy w diecie brakuje kwasu foliowego, cholina staje się głównym donorem grupy metylowej, powodując większy niedobór lub niedobór składnika odżywczego.

Jako prekursor acetylocholiny, cholina zwiększa uwalnianie acetylocholiny, która odgrywa rolę w wielu funkcjach organizmu, w tym w kontroli mięśni, pamięci i rytmie dobowym. 13 Inne ważne funkcje choliny w organizmie to: 14

·         Synteza fosfolipidów potrzebnych do budowy błon komórkowych, w tym fosfatydylocholiny i sfingomieliny

·         Modulowanie ekspresji genów

·         Sygnalizacja błony komórkowej

·         Transport i metabolizm tłuszczu — cholina jest potrzebna do przenoszenia cholesterolu z wątroby, a niedobór choliny może powodować nadmiar tłuszczu i gromadzenie się cholesterolu .

·         Wczesny rozwój mózgu

Cholina może również pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym poprzez przekształcanie homocysteiny w metioninę. 16 Homocysteina to aminokwas, który może zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu, jeśli gromadzi się we krwi. 17 Cholina jest również ważna dla zdrowego funkcjonowania mitochondriów 18 , a także zdrowia psychicznego. Niedobór choliny może prowadzić do nieprawidłowego odkładania się tłuszczu w wątrobie, powodując NAFLD. 19

Co więcej, niskie spożycie choliny wiąże się ze zwiększonym lękiem, 20 podczas gdy wysokie spożycie choliny wiąże się z lepszą wydajnością poznawczą. 21 Tymczasem niedobór choliny wiąże się z uszkodzeniem DNA i apoptozą, a ryzyko raka piersi może zostać zmniejszone o 24% wśród kobiet stosujących dietę bogatą w cholinę. 22 Niski poziom acetylocholiny jest również powiązany z chorobą Alzheimera. 23 Według Narodowego Instytutu Zdrowia: 24

„Neurony cholinergiczne wykorzystują neuroprzekaźnik acetylocholinę, a chorobę Alzheimera często leczy się poprzez zwiększenie poziomu acetylocholiny lub zapobieganie jej rozkładowi”.

Istnieje duża szansa, że ​​masz niedobór choliny

Szacuje się, że 90% populacji USA ma niedobór choliny25 , a według badania opublikowanego w czasopiśmie Nutrients jedynie 8% dorosłych w USA (w tym tylko 8,5% kobiet w ciąży) spożywa ją codziennie w wystarczającej ilości. 26 Ilość potrzebnej choliny zależy od Twojego wieku, płci oraz tego, czy jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Ogólnie zalecane spożycie wynosi 425 miligramów (mg) dziennie dla kobiet i 550 mg/dzień dla mężczyzn. 27

Kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują więcej choliny – od 450 mg do 550 mg dziennie – a u niektórych osób występują polimorfizmy genetyczne, które zwiększają zapotrzebowanie na cholinę. Niektóre grupy etniczne i rasowe są bardziej narażone na tę chorobę. 28 Oprócz kobiet w ciąży i karmiących piersią do grup szczególnie wysokiego ryzyka niedoboru choliny należą:

·         Sportowcy wytrzymałościowi — ćwiczenia wytrzymałościowe, takie jak maratony i triathlony, mogą powodować utratę poziomu choliny. Badania pokazują, że suplementacja choliną przed tego typu stresującymi ćwiczeniami może pomóc w utrzymaniu zbyt niskiego poziomu choliny we krwi. 29 , 30

·         Osoby pijące dużo alkoholu — Nadmierne spożycie alkoholu może zwiększyć zapotrzebowanie na większą ilość choliny, jednocześnie zwiększając ryzyko niedoboru. 31

·         Kobiety po menopauzie — kobiety po menopauzie mają niższe stężenie estrogenów, co może zwiększać ryzyko dysfunkcji narządów w odpowiedzi na dietę o niskiej zawartości choliny. 32

·         Wegetarianie i weganie — pokarmy zwierzęce, takie jak wątroba wołowa, jaja i olej z kryla, są największymi źródłami choliny w diecie. Ponieważ wegetarianie i weganie mają ograniczenia dietetyczne, które eliminują część lub całość pokarmów bogatych w cholinę, uzyskanie odpowiedniej ilości tego składnika odżywczego poprzez samą dietę może być trudniejsze. 33

Najlepsze źródła choliny

Jajka, szczególnie żółtka, są doskonałym źródłem choliny. Wśród konsumentów jaj ponad 57,3% osiągnęło odpowiedni poziom spożycia choliny w porównaniu z zaledwie 2,4% osób, które nie spożywały jajek. W rzeczywistości naukowcy doszli do wniosku, że „niezwykle trudno” jest uzyskać wystarczającą ilość choliny, jeśli nie je się jajek lub nie przyjmuje się suplementu diety. 34 Inne źródła choliny w diecie to: 35

Wątroba wołowa karmiona trawą

kalafior

Dorsz atlantycki

Łosoś z Alaski

Fasola zwyczajna

Komosa ryżowa

brukselki

brokuły

Grzyby shiitake

Jednak olej z kryla może być idealnym źródłem choliny. Zawiera 69 fosfolipidów zawierających cholinę do syntezy fosfatydylocholiny, kluczowego składnika błon komórkowych człowieka. 36 Ma to kluczowe znaczenie dla jego zalet jako źródła choliny, ponieważ szacuje się, że 60% choliny zawartej w solach organicznych jest w przeciwnym razie tracone, gdy bakterie jelitowe przekształcają ją w metabolit trimetyloaminę (TMA).

Enzymy mogą następnie przekształcić TMA w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), potencjalny biomarker insulinooporności i problemów z sercem. Jednak olej z kryla zawiera kwasy tłuszczowe w postaci fosfatydylocholiny (PC) – w przeciwieństwie do oleju rybnego, który zawiera je w postaci trójglicerydów.

Jak zauważyli naukowcy, „cholina w postaci PC jest znacznie mniej przekształcana w TMA, jak wykazano w badaniu dotyczącym pojedynczej dawki oleju z kryla, 37 co potencjalnie skutkuje skuteczniejszym dostarczaniem choliny”. 38 Wykazano na przykład, że 28-dniowa suplementacja olejem z kryla zwiększała poziom choliny u zdrowych młodych dorosłych. 39

Ponadto w badaniu porównującym fosfatydylocholinę obecną w oleju z kryla i dwuwinian choliny stwierdzono, że olej z kryla prowadzi do wyższych poziomów ważnych metabolitów betainy i dimetyloglicyny (DMG) wraz z niższymi poziomami TMAO, co może prowadzić do problemy zdrowotne w porównaniu z innym źródłem choliny. Naukowcy wyjaśnili: 40

„Olej z kryla jest coraz częściej uznawany za przydatne źródło fosfatydylocholiny, oprócz jego uznanej roli w dostarczaniu kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA. W poprzednim badaniu wykazano, że fosfatydylocholina podnosi poziom choliny w osoczu skuteczniej w porównaniu ze spożyciem wolnej choliny w postaci chlorku choliny.

Więcej pomocy w walce z epidemią bólu

Około 21% dorosłych w USA cierpi na przewlekły ból, a nowe przypadki występują częściej niż nowe przypadki innych powszechnych schorzeń, takich jak cukrzyca, depresja i wysokie ciśnienie krwi. 41 Jeśli jesteś wśród nich, najpierw poszukaj naturalnych opcji, zanim sięgniesz po narkotyki.

Rozwiązanie, którego potrzebujesz, zależy od przyczyny przewlekłego bólu. Na przykład ból pleców zazwyczaj dobrze reaguje na ćwiczenia, zabiegi chiropraktyczne, akupunkturę i masaż. Często pomocne jest również zajęcie się emocjonalnym komponentem bólu za pomocą narzędzi takich jak Techniki Emocjonalnej Wolności.

Oprócz dodawania do diety większej ilości pokarmów bogatych w cholinę, inne pokarmy mogą również wspierać kontrolę bólu, obniżając reakcję zapalną i poprawiając zdrowie jelit. Imbir jest często stosowany jako lek przeciwbólowy w przypadku bólu krzyża, choroby zwyrodnieniowej stawów, migreny i opóźnionej bolesności mięśni. 42

Zwiększenie spożycia tłuszczów omega-3 pochodzenia zwierzęcego może również zmniejszyć ból, w tym ten związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobą zapalną jelit. Z drugiej strony, żywność ultraprzetworzona ma działanie przeciwzapalne i może przyczyniać się do chronicznych stanów bólowych . W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że zwiększają pobudliwość nerwów mięśniowych, zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia bólu mięśni. 44 , 45

Inne naturalne metody łagodzenia bólu obejmują hipnoterapię, muzykoterapię i stosowanie gorących lub zimnych okładów. W niektórych przypadkach nawet kąpiel w zimnej wodzie przynosi skuteczną ulgę w chronicznym bólu. 46 Będziesz także potrzebować regularnego, wysokiej jakości snu, ponieważ brak snu i jego zła jakość są ściśle powiązane z przewlekłym bólem. 47

Często można skutecznie złagodzić ból, stosując kombinację tych i innych strategii związanych ze stylem życia. Jeśli jednak nie, poszukaj pomocy holistycznego pracownika służby zdrowia, który może poprowadzić Cię na ścieżkę uzdrowienia. Opioidy powinny być stosowane w ostateczności i nie zawsze są konieczne w leczeniu nawet umiarkowanego lub silnego bólu. Ibuprofen i acetaminofen (które niosą ze sobą własne ryzyko) mogą działać równie dobrze. 48

 

+ Źródła i referencje

DZIŚ DARMOWE ARTYKUŁY

1.      1Czy ten dynamiczny duet może złagodzić Twój lęk i depresję?

2.      2Korzyści z kawy i herbaty

3.      3Zgodność z informacjami — uchwalono ustawę mającą na celu zniszczenie wolności słowa

 

5

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin