Maria Barbasiewicz - W kuchni jak na wojnie.pdf

(9809 KB) Pobierz
Copyright © by Dom Wydawniczy PWN Sp. z o.o., 2015
Grupa Wydawnicza PWN
ul. Gottlieba Daimlera 2
02-460 Warszawa
tel. 22 695 45 55
www.dwpwn.pl
Copyright © for the text by Maria Barbasiewicz, 2015
Wydawcy: Katarzyna Kucharczuk, Marcin Kicki
Redakcja: Magdalena Kędzierska-Zaporowska
Korekta: Joanna Morawska
Projekt okładki: Mariusz Banachowicz
Fotoedycja: Maria Barbasiewicz, Barbara Chmielarska-Łoś
Przygotowanie wersji elektronicznej: Ewa Modlińska
Skład wersji elektronicznej na zlecenie Domu Wydawniczego PWN: Tomasz
Szymański
ISBN 978-83-7705-949-4
Wszelkie prawa zastrzeżone. Niniejsza publikacja ani jej żadna część nie
może być kopiowana, zwielokrotniana i rozpowszechniana w jakikolwiek
sposób bez pisemnej zgody wydawcy.
Książka, którą nabyłeś, jest dziełem twórcy i wydawcy. Prosimy,
abyś przestrzegał praw, jakie im przysługują. Jej zawartość
możesz udostępnić nieodpłatnie osobom bliskim lub osobiście znanym. Ale
nie publikuj jej w internecie. Jeśli cytujesz jej fragmenty, nie zmieniaj ich
treści i koniecznie zaznacz, czyje to dzieło. A kopiując jej część, rób to
jedynie na użytek osobisty.
Szanujmy cudzą własność i prawo.
Więcej na
www.legalnakultura.pl
Polska Izba Książki
SPIS TREŚCI
Wstęp
Konieczność i ochota
Czasy pokoju i czasy wojenne
Zmiany
Wielcy kucharze, sławni smakosze
Kuchnia inspirująca sztukę, sztuka inspirująca kuchnię
Przepisy kulinarne
Materiały bibliograficzne
Przypisy
POWIEDZIAŁ MU, ŻE DOBRY
KUCHARZ MOŻE STAĆ SIĘ
UMIEJĘTNYM DZIĘKI TEORII,
ALE JEST NIM ZAWSZE DZIĘKI
PRAKTYCE; ŻE Z RACJI
SWOICH ZATRUDNIEŃ
ZAJMUJE MIEJSCE POMIĘDZY
FIZYKIEM I CHEMIKIEM;
POSUNĄŁ SIĘ NAWET DO
OŚWIADCZENIA, ŻE KUCHARZ,
KTÓREGO RZECZĄ JEST
PODTRZYMYWAĆ NASZ
ORGANIZM, STOI WYŻEJ OD
FARMACEUTY,
POŻYTECZNEGO TYLKO
W PEWNYCH OKAZJACH.
ANTHELME BRILLAT-SAVARIN,
FIZJOLOGIA SMAKU
Zgłoś jeśli naruszono regulamin