slodko-smacznie-owocowo.pdf
(
12315 KB
)
Pobierz
Słodko, smacznie,
owocowo!
MENU
Słodko, smacznie,
owocowo!
Chatka puchatka
Kruche z jagodami i kruszonką
Ciasto z morelami i bezą
Skubaniec z wiśniami
Bułeczki ze śliwkami
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Ciasto czekoladowe z gruszką
Rolada z bitą śmietaną i malinami
Ciasto kora
8
10
12
14
16
18
22
26
28
32
34
37
38
40
42
44
46
48
Propozycje domowych ciast i deserów, zawarte
w e-booku, opierają się na świeżych, naturalnych
składnikach i sezonowych owocach.
Jeśli przygotujecie je z miłością i troską, uczynicie je
jeszcze bardziej wyjątkowymi.
Inspirujące przepisy na sezonowe desery
i ciasta z owocami
Tarta z białą czekoladą i borówkami
Deser z kaszą manną i malinami
Tarta bananowa
Serowe bułeczki z jabłkiem
Budyniowe ciasto z kruszonką
Uśmiech teściowej
Deser bananowy
Szarlotka z kruszonką
Crumble z owocami
2
3
www.przepisy.pl
Słodki uśmiech :)
Słodkie mogą być sny, wspomnienia, uśmiech – to jedno określenie
wzbudza w nas tak wiele pozytywnych skojarzeń. Kiedy sięgamy po
coś słodkiego, zwiększa się produkcja endorfin w naszym organizmie.
Rozkoszując się słodkim smakiem czujemy błogość i odprężenie.
Skąd u nas tak wielka miłość do jedzenia słodyczy? Już w okresie
prenatalnym rozwijamy się w słodkich wodach płodowych. Tuż po
urodzeniu naszym jedynym pokarmem jest słodkie mleko. Wraz z
rozszerzaniem diety poznajemy nowe smaki, jednak natury nie da
się oszukać.
Oczywiście nie chodzi o to, by cukier zdominował naszą dietę. Aby
dobrze funkcjonować i cieszyć się pozytywnym nastawieniem, powinna
być ona odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana. Ważne jest także
to, by spożywane przez nas posiłki były przygotowane z możliwie
najlepszych jakościowo produktów. I tylko takie rekomendujemy w
naszych przepisach.
Złoty środek
Kolejną istotną kwestią jest regularność spożywania posiłków,
co zapewnia nam lepszy metabolizm i optymalne wykorzystanie
składników odżywczych. Niemniej słodki deser lub kawałek
domowego ciasta może pojawić się od czasu do czasu w odpowiednio
zbilansowanej diecie zdrowych osób. Oczywiście niektórzy muszą
się liczyć w tym względzie z pewnymi ograniczeniami – np. osoby
chorujące na cukrzycę.
Potrzebujemy codziennej podaży witamin, minerałów i błonnika,
ponieważ nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie
ich wytworzyć. Najlepszym źródłem tych substancji dla naszych
starożytnych przodków były słodkie, dojrzałe owoce. Truskawki
są źródłem witaminy C, która wspomaga prawidłowe
funkcjonowanie układu nerwowego (amatorów truskawek
zachęcamy do wypróbowania przepisu na chatkę puchatka
– ten finezyjny deser przygotujecie w zaledwie pół godziny!).
Warto uwzględnić w diecie różne, zwłaszcza sezonowe owoce
i połączyć przyjemne z pożytecznym. Oczywiście najbardziej
wartościowe są owoce w formie surowej, ale warto je również
wykorzystać w deserach.
Słodycze przygotowane zgodnie z aktualnymi, trendami
– np. z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, owoców, ksylitolu
lub erytrolu – to idealny sposób na udanie się w kulinarną podróż
w poszukiwaniu nowych doznań, zapachów i smaków.
4
5
www.przepisy.pl
Do wyboru do koloru
Przepisy na ciasta i desery, które polecamy w e-booku sprawdzą
się idealnie na każdą okazję. Domowy sernik nie ma sobie równych!
Przyzna to każdy, kto choć raz skosztuje sernik ze śliwkami
i kruszonką. Dojrzałe, soczyste śliwki to wdzięczny dodatek wielu
ciast i deserów. Doskonale sprawdzają się m.in. w towarzystwie ciasta
drożdżowego. Z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością
zakładamy, że bułeczki ze śliwkami skradną serce niejednego
łasucha.
Mamy to szczęście, że Polska pod względem różnorodności
dostępnych owoców oferuje całe spektrum możliwości. Możemy
wybierać spośród wspaniałego bogactwa owoców sezonowych
– maliny, poziomki, czarna porzeczka, wiśnia, czereśnie, jabłka,
gruszki, jagody. Wymieniać można by długo.
Są nie tylko pyszne, ale stanowią także źródło cennych składników
– m.in. błonnika, witamin Jako dodatek do ciast i deserów możemy
z powodzeniem wykorzystywać także owoce z własnej działki czy
ogródka. Ich intensywnemu aromatowi i wyjątkowej słodyczy
nie sposób się oprzeć.
Jeśli jesteśmy fanami malin, deser z kaszą manną
i malinami najlepiej będzie smakował od maja aż do września.
Lipiec i sierpień to czas zbioru owoców borówki amerykańskiej.
Wakacyjna tarta z białą czekoladą i borówkami będzie więc
doskonałym umilaczem sielskiego, letniego popołudnia.
Pamiętaliśmy także o owocach dostępnych cały rok, takich jak
znakomite polskie jabłka, których walory smakowe są cenione nie
tylko w kraju, ale także za granicą. Serowe bułeczki z jabłkiem
sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska do aromatycznej,
porannej kawy, jak i drugie śniadanie ucznia.
Ponieważ mamy dziś dostęp do owoców z niemal całego świata,
w e-booku nie mogło zabraknąć także propozycji uwzględniających
te nieco bardziej egzotyczne owoce, w tym popularne i lubiane
banany. Deser bananowy to opcja na przygotowanie słodkiej
przekąski, którą pokochają zarówno zabiegane mamy, jak i wszyscy
zwolennicy ciast bez pieczenia.
Wszystkie proponowane przepisy są łatwe do przygotowania, a co
za tym idzie – nie wymagają wiele czasu. Warto jednak zanurzyć
się w proces odmierzania, przesiewania i mieszania składników.
Celebrować czekanie, aż ciasto wyrośnie w piekarniku, a
dom przesiąknie zapachami masła, mąki i owoców.
Ostatecznie przygotowywanie ciast i deserów to coś
zupełnie innego niż ugotowanie obiadu czy zrobienie
kolacji, które są zwykle na stałe wpisane w nasze
codzienne menu. Podejmując decyzję o samodzielnym
zrobieniu słodkiego poczęstunku robimy to dlatego,
że chcemy poświęcić swój czas na uszczęśliwienie
siebie lub kogoś innego. Ten tajny składnik –
włożenie serca w przygotowanie słodkich
specjałów – sprawia, że ich smak zyskuje
magiczny wymiar.
Przez cały rok
Dla jak najwygodniejszego korzystania z e-booka, przepisy
w nim zawarte są przydzielone do grup ze względu na sezonową
dostępność.
6
7
SKŁADNIKI
•
•
•
•
•
•
•
•
•
500 g twarogu sernikowego
120 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
36 herbatników
9 truskawek
350 g dżemu pomarańczowego
100 g mlecznej czekolady
80 g kolorowej posypki
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Na folii spożywczej układamy 18 herbatników,
jeden obok drugiego w trzech rzędach.
Smarujemy je dżemem pomarańczowym.
Przykładamy drugą warstwą herbatników.
Krok 2
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dodajemy
twaróg i miksujemy.
Krok 3
Powstałą masą smarujemy drugą warstwę
herbatników.
Krok 4
Przez środek układamy truskawki. Ciasto
składamy w trójkąt, owijamy folią spożywczą
i wkładamy do lodówki na 1 h.
Krok 5
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Polewamy nią ciasto i posypujemy posypką.
Wkładamy do lodówki na min. 1 h.
Chatka puchatka
deser bez pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA:
8
9
www.przepisy.pl
Plik z chomika:
romir
Inne pliki z tego folderu:
slodko-smacznie-owocowo.pdf
(12315 KB)
rozpoznaj-elementy-jabłko.pdf
(316 KB)
szeregi-rozmiar-od najmniejszego jabłka.pdf
(552 KB)
polacz-kropki-gruszka.pdf
(305 KB)
szeregi-rozmiar-jabłka.pdf
(497 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin