06- pokarmowy.pdf

(21038 KB) Pobierz
UKŁAD POKARMOWY
rola i funkcjonowanie układu
Składniki odżywcze pokarmu
Substancje energetyczne - węglowodany, tłuszcze
Substancje budulcowe - białka, makroelementy
Substancje regulujące – mikroelementy, witaminy
Substancje antyodżywcze:
1) inhibitory enzymów trawiennych
2) alergeny
3) czynniki toksyczne
Dodatki pokarmowe podnoszące stopień wykorzystania pokarmów:
1) antybiotyki,
2) probiotyki,
3) jonofory,
4) antyoksydanty,
5) emulgatory i inne
Z porównania danych w tabeli wynika,
że
skład ciała zwierząt nie jest
powtórzeniem składu pokarmów. Składniki pokarmowe bowiem stanowią materiał
do syntezy składników ciała.
Wyszczególnienie
Trawa
łąkowa
Siano
łąkowe
Nasiona soi
Bydło dorosłe
Prosię (8kg m.c)
Świnia
(100kg m.c)
Woda
72
12
8
50-60
73
49
Węglowodany
22
72
Lipidy
1
2,4
Białko
3,0
8,8
35,0
16
17
12
Składniki mineralne
2,0
4,8
4,7
4,5
3,4
2,5
Loading…
34
18,3
0,5
0,6
0,5
17-25
6
Do 36
Pokarm - skład
Węglowodany
w paszach roślinnych występują w wysokim stężeniu i w bardzo
różnych postaciach chemicznych. Dzielą się na węglowodany strukturalne
(celuloza, hemiceluloza, pektyny i inne), tworzące włókno i występujące we
włóknistych częściach roślin, oraz węglowodany niestrukturalne (np. skrobia,
fruktazy, sacharoza, maltoza i wiele monocukrów) występujące w dużej masie w
ziarnach, bulwach i owocach.
W pokarmach pochodzenia zwierzęcego cukry występują w niewielkim stężeniu,
głównie w postaci glikogenu (np. w mięsie około 0,7%, w wątrobie około 5%), w
mleku zaś w postaci laktozy (3-5%).
Lipidy (tłuszcze)
w pokarmach roślinnych stanowią grupę związków o różnorodnej
budowie chemicznej, z których najwięcej jest trójacyloglicerolu (trójglicerydy) z
dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych nadających tłuszczom oleistą
formę. Inne lipidy to głównie fosfolipidy, steroidy, karotenoidy, woski. Lipidy
pochodzenia zwierzęcego to głównie tłuszcze obojętne (trójacyloglicerole z dużą
zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych).
Loading…
Zgłoś jeśli naruszono regulamin