03. Wzrost i metabolizm bakterii.pdf

(354 KB) Pobierz
WZROST I METABOLIZM
BAKTERII
Składniki chemiczne komórki bakteryjnej:
Woda – stanowi 80-90% całkowitej masy
komórki
Makroelementy: tlen, wodór, węgiel, azot,
fosfor, siarka – 95% suchej masy komórki;
składniki białek, węglowodanów, tłuszczów i
aminokwasów
Mikroelementy: potas, sód, wapń, żelazo,
mangan, magnez, kobalt, miedź, cynk,
molibden – niezbędne w ilościach śladowych;
pełnią ważne role w metabolizmie bakterii
Dwie strategie zdobywania
pożywienia: bakterie autotroficzne i
heterotroficzne
Mikroorganizmy
autotroficzne
(samożywne) nie wymagają związków
organicznych do wytworzenia energii (w
postaci ATP), ani jako źródła węgla do
biosyntezy własnych związków
wielkocząsteczkowych
Dla mikroorganizmów
heterotroficznych
niezbędne są substancje organiczne
wytworzone przez inne organizmy
Bakterie autotroficzne
Chemoautotrofy
– są zdolne do syntezy
ATP w wyniku
utleniania
związków
nieorganicznych (NH
4+
, NO
2-
, H
2
, H
2
S, S
and Fe
+2
)
Fotoautotrofy
– przekształcają
energię
świetlną
w energię związków chemicznych
(przy udziale tzw.
chlorofilu bakteryjnego
u
bakterii zielonych i purpurowych)
Dla obu grup głównym źródłem węgla jest
CO
2
Bakterie chemoautotroficzne
Bardzo ważne w przyrodzie – ich
aktywność metaboliczna tworzy krytyczne
ogniwo w krążeniu różnych pierwiastków
(zwł. azotu, siarki i żelaza) na Ziemi
Nitrifikacja
– utlenianie związków
amonowych do azotynów (Nitrosomonas)
oraz azotynów do azotanów (Nitrobacter)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin