03. Wzrost i metabolizm bakterii.pdf
(
354 KB
)
Pobierz
WZROST I METABOLIZM
BAKTERII
Składniki chemiczne komórki bakteryjnej:
•
Woda – stanowi 80-90% całkowitej masy
komórki
•
Makroelementy: tlen, wodór, węgiel, azot,
fosfor, siarka – 95% suchej masy komórki;
składniki białek, węglowodanów, tłuszczów i
aminokwasów
•
Mikroelementy: potas, sód, wapń, żelazo,
mangan, magnez, kobalt, miedź, cynk,
molibden – niezbędne w ilościach śladowych;
pełnią ważne role w metabolizmie bakterii
Dwie strategie zdobywania
pożywienia: bakterie autotroficzne i
heterotroficzne
•
Mikroorganizmy
autotroficzne
(samożywne) nie wymagają związków
organicznych do wytworzenia energii (w
postaci ATP), ani jako źródła węgla do
biosyntezy własnych związków
wielkocząsteczkowych
•
Dla mikroorganizmów
heterotroficznych
niezbędne są substancje organiczne
wytworzone przez inne organizmy
Bakterie autotroficzne
•
Chemoautotrofy
– są zdolne do syntezy
ATP w wyniku
utleniania
związków
nieorganicznych (NH
4+
, NO
2-
, H
2
, H
2
S, S
and Fe
+2
)
•
Fotoautotrofy
– przekształcają
energię
świetlną
w energię związków chemicznych
(przy udziale tzw.
chlorofilu bakteryjnego
u
bakterii zielonych i purpurowych)
Dla obu grup głównym źródłem węgla jest
CO
2
Bakterie chemoautotroficzne
Bardzo ważne w przyrodzie – ich
aktywność metaboliczna tworzy krytyczne
ogniwo w krążeniu różnych pierwiastków
(zwł. azotu, siarki i żelaza) na Ziemi
Nitrifikacja
– utlenianie związków
amonowych do azotynów (Nitrosomonas)
oraz azotynów do azotanów (Nitrobacter)
Plik z chomika:
wetmed2028
Inne pliki z tego folderu:
01. Powstanie i rozwój mikrobiologii.pdf
(881 KB)
02. Budowa komórki bakteryjnej.pdf
(3279 KB)
03. Wzrost i metabolizm bakterii.pdf
(354 KB)
04. Genetyka i klasyfikacja bakterii.pdf
(521 KB)
05. Interakcje między drobnoustrojami a organizmami wyższymi. Czynniki wirulencji bakterii.pdf
(225 KB)
Inne foldery tego chomika:
Bazy
Ćwiczenia
Notatki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin