Biszkopt bezglutenowy jasny:
· 5 jajek (osobno białka i żółtka)
· 90 g mąki ryżowej
· 40 g mąki ziemniaczanej
· 25 g mąki kukurydzianej
· 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka Cukru z Wanilią
· 140 g cukru
Wykonanie:
1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.
2. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.
3. Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę.
5. Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w 2-3 partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek
6. Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.
Biszkopt kakaowy
· 25 g kakao
2. Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca
3. Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W 2-3 partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie do ich połączenia. Pamiętaj, żeby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek.
4. Gotową masę na biszkopt kakaowy przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.
alicjatechnikfarm