Biszkopt bezglutenowy jasny ciemny.docx

(13 KB) Pobierz

Biszkopt bezglutenowy jasny:

 

·         5 jajek (osobno białka i żółtka)

·         90 g mąki ryżowej

·         40 g mąki ziemniaczanej

·         25 g mąki kukurydzianej

·         1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka Cukru z Wanilią

·         140 g cukru

 

Wykonanie:

1.     Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.

2.     Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie.

3.     Białka umieść w misce i ubij mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier - łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.

4.     Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę.

5.     Dla lepszego smaku do masy dodaj łyżeczkę cukru z wanilią (bez glutenu) i wymieszaj krótko. Następnie w 2-3 partiach dodawaj wymieszane z proszkiem mąki i mieszaj rózgą delikatnie do połączenia się składników. Pamiętaj, aby nie mieszać za mocno, żeby za bardzo nie zbić piany z białek

6.     Gotową masę na biszkopt przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i odstaw na kratce do wystudzenia.

 

Biszkopt kakaowy

 

·         5 jajek (osobno białka i żółtka)

·         90 g mąki ryżowej

·         40 g mąki ziemniaczanej

·         25 g kakao

·         1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia

·         140 g cukru

 

Wykonanie:

1.     Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Piekarnik nagrzej do temperatury 170ºC.

2.     Wszystkie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Białka umieść w misce i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca

3.     Następnie dodawaj kolejno żółtka i ubijaj jeszcze przez chwilę. W 2-3 partiach dodawaj suche składniki i mieszaj rózgą delikatnie do ich połączenia. Pamiętaj, żeby nie mieszać za mocno, aby za bardzo nie zbić piany z białek.

4.     Gotową masę na biszkopt kakaowy przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratce do wystudzenia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin