kiszony podagrycznik.odt

(16 KB) Pobierz

 



 

Podagrycznik to roślina o dużej witalności, która rośnie szybko i wytrwale! :) Podagrycznik można suszyć i dodawać do potraw, można zjadać go na surowo, ale można go również kisić, kiedy jest młody. Kiszony można przechowywać przez wiele miesięcy i ciszyć się tym wyjątkowym smakiem. :)

Podaję przepis na kiszony podagrycznik:

 

Do słoja (4 l) wkładamy 5 obranych i zgniecionych ząbków czosnku, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, mały kawałek pokrojonego chrzanu.

Następnie płuczemy podagrycznik i po odsączeniu wody kroimy go na mniejsze kawałki. Wkładamy go do słoja do 3/4 objętości lekko ugniatając, następnie wsypujemy 3 łyżki dobrej jakości soli i uzupełniamy wodą.

Dwa razu dziennie mieszamy zawartość drewnianą łyżką, a po 5/6 dniach kiszony podagrycznik jest gotowy do spożycia.

Najlepiej przełożyć go do 1 litrowych słojów i przechowywać w lodówce.

W wersji kiszonej jest ciekawym uzupełnieniem kanapek lub jako sałatka do obiadu. W takiej postaci aż kipi od składników odżywczych, witamin, dobroczynnych bakterii i ciekawego unikatowego smaku. Pozdrawiam.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin