OCET ZE ŻMIJOWCA.odt

(18 KB) Pobierz

OCET ZE ŻMIJOWCA / Serpentine vinegar


1 lip 2022

 

Żmijowiec to wspaniała roślina, kwiat. Potrafi kwitnąc nawet 100 dni. Jest rośliną miododajną. Wspiera inne rośliny. Białe kwiaty albo różowo - fioletowe upiększają każdą grządkę. Poznajcie nasze żmijowce.

 

Ocet ze żmijowca - przepis.

Weź porządny słój. 1/3 wypełnij pociętymi, kwitnącymi łodygami żmijowca.

Zagotuj wodę z cukrem.

Na każdy litr wody daj 4 łyżki cukru.

Gdy woda ostygnie, zalej kwietne łodygi żmijowca. Słój wypełnij do 4/5 objętości.

Dodaj 3-4 łyżki octu, najlepiej jabłkowego.

Przykryj ściereczką, gazą. Wstępny ocet codziennie mieszaj.

Gdy kwiaty opadną na dno, przestajemy mieszać. Przecedzamy wstępny ocet.

Czysty płyn wlewamy znów do słoja na 4 tygodnie. Nie mieszamy.

Może na wierzchu zrobi się matka octowa?

Po tym czasie przelewamy ocet do mniejszych buteleczek, słoiczków.

Wypełniamy je niemal po szyjkę, żeby było jak najmniej powietrza.

Trzymamy w garażu, piwnicy lub ciemnej szafce. Ocet stosujemy tylko zewnętrznie.


Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV

/www.youtube.com/watch?v=-oyJpU6AU5w

Zgłoś jeśli naruszono regulamin