1 lip 2022
Żmijowiec to wspaniała roślina, kwiat. Potrafi kwitnąc nawet 100 dni. Jest rośliną miododajną. Wspiera inne rośliny. Białe kwiaty albo różowo - fioletowe upiększają każdą grządkę. Poznajcie nasze żmijowce.
Ocet ze żmijowca - przepis.
Weź porządny słój. 1/3 wypełnij pociętymi, kwitnącymi łodygami żmijowca.
Zagotuj wodę z cukrem.
Na każdy litr wody daj 4 łyżki cukru.
Gdy woda ostygnie, zalej kwietne łodygi żmijowca. Słój wypełnij do 4/5 objętości.
Dodaj 3-4 łyżki octu, najlepiej jabłkowego.
Przykryj ściereczką, gazą. Wstępny ocet codziennie mieszaj.
Gdy kwiaty opadną na dno, przestajemy mieszać. Przecedzamy wstępny ocet.
Czysty płyn wlewamy znów do słoja na 4 tygodnie. Nie mieszamy.
Może na wierzchu zrobi się matka octowa?
Po tym czasie przelewamy ocet do mniejszych buteleczek, słoiczków.
Wypełniamy je niemal po szyjkę, żeby było jak najmniej powietrza.
Trzymamy w garażu, piwnicy lub ciemnej szafce. Ocet stosujemy tylko zewnętrznie.
Ogrodnictwo Intuicyjne - Permakultura TV
/www.youtube.com/watch?v=-oyJpU6AU5w
bartek26