UWAGA! Pamiętaj, że niektóre z poniżej wymienionych preparatów, mimo możliwego przyjemnego/interesującego smaku, są substancjami leczniczymi!
NIE WOLNO spożywać ich jak klasyczne napoje. Trzeba odmierzać ilości skrupulatnie, żeby nie przesadzić. Nawet najzdrowsza rzecz na świecie, w nadmiarze, może wyrządzić wiele szkody!
Na dole artykułu znajdziesz przepiśnik z przepisami na:
• mocną wytrawną nalewkę leczniczą – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy wytrawny
• słabszą, słodką nalewkę leczniczo-aromatyczną – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy łagodny
• rekreacyjno-lecznicze winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi – czyli ekstrak wodno-alkoholowy
• macerat wodny z pokrzywy – ekstrakt wodny idealny dla dzieci i do użytku zewnętrznego
• sok owocowo-warzywny z dodatkiem pokrzywy – smaczny dla każdego
• herbatkę pokrzywowo-ziołową – moją ulubioną, idealną wieczorem
• ocet pokrzywowy – do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia
• pesto pokrzywowe – na zimno mające niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne. Jest ono bazą do wielu innych potraw.
• chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół – banał do zrobienia
• “twarożek” roślinny z pokrzywą
Świeże liście pokrzywy: mogą być jedzone garściami – do 100 g dziennie
Sok z pokrzyw: 15 ml (1,5 łyżki stołowej) 3 razy dziennie (łącznie 45 ml). Najlepiej rozcieńczyć go w wodzie.
Ekstrakt alkoholowy (wysokoalkoholowy) zarówno z korzeni, jak i liści: 2-5 ml (1/2-1 łyżeczka do herbaty) 3 razy dziennie (można rozcieńczyć w wodzie)
Ekstrakt wodny oraz wodno-alkoholowy: 1 łyżka dziennie
Herbata: 2-3 łyżeczki suszu pokrzywy na pół litra wrzątku (10-15 min parzenia)
Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od tego, jak mocne są ekstrakty. Niżej znajdziesz przepisy na różne “moce” preparatów ?ᅡᅠ
UWAGA! Pokrzywę powinno się stosować koło 2 tygodnie-2 miesiące (w zależności od preparatu i dolegliwości), a później zrobić przerwę! Tak jak z wszystkim, nie jest dobrze przesadzić. Trzeba również trzymać się dawek – zwłaszcza w przypadku ekstraktów różnego rodzaju oraz surowych form pokrzywy (liści, soku)), ponieważ pokrzywa jest tak bardzo bogata w substancje leczniczo-odżywcze, że możemy “przedobrzyć”, co da skutek odwrotny do zamierzonego.
Pokrzywa jest doskonale znana wśród włosomaniaczek, ze względu na właściwości redukujące wypadanie włosów, redukcję nadmiernego produkowania sebum (włosy się mniej przetłuszczają) i odżywienie włosów. Stosowana jest zarówno zewnętrznie we wcierkach, szamponach, maskach, jak i wewnętrznie (często w połączeniu ze skrzypem polnym jako skrzypokrzywa). Nic dziwnego – pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych, substancji bioaktywnych i żelaza, które odżywiają nasz organizm, a wraz ze skrzypem dostarcza dużych ilości krzemu oraz witamin i innych składników mineralnych, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie.
Warto również zrobić ocet pokrzywowy (przepis jest niżej) i rozcieńczać go – 1-2 łyżki octu na 0,5 litra wody. Taką mieszanką można przepłukiwać włosy po umyciu, wmasowywać w skalp i włosy, a następnie spłukać. Ocet uwalnia z pokrzywy substancje bioaktywne i składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie oraz zwiększa ich biodostępność, więc łatwiej wchłaniają się do skóry i włosów. W rozcieńczeniu ma idealne pH dla skalpu i włosów, dzięki czemu ich łuski są domknięte, a tym samym zabezpieczone przed szkodliwymi bodźcami zewnętrznymi.
Ponadto rozcieńczony ocet pokrzywowy jest świetny jako tonik dla twarzy i ciała. Po codziennej higienie wystarczy się spryskać takim roztworem i zaaplikować po lekkim wyschnięciu ulubiony balsam/krem.
Sok z pokrzywy świetnie działa na wszelkie zmiany alergiczne, egzemy, wysypki, owrzodzenia, łuszczyce – koi je (mechanizm ten opisałam na początku artykułu) dzięki sporej zawartości substancji przeciwhistaminowych i przeciwzapalnych. W przypadku wystapienia wysypek, wystarczy się nim posmarować (oraz najlepiej również się go napić lub uzupełniać leczenie domowymi ekstraktami/świeżymi liśćmi).
Ekstrakty alkoholowe oraz wodno-alkoholowe z pokrzywy stosowane zewnętrznie świetnie się sprawdzą w przypadku stanów reumatycznych, problemów z krążeniem, problemów mięśniowych i zaburzeniu czucia. Pokrzywy zawierają substancje bioaktywne, które działają przeciwzapalnie, zwiększają siłę skurczu mięśni, pobudzają układ nerwowy, redukują ból.
Pokrzywa, dzięki swojemu bogactwu składników mineralnych, witamin, substancji bioaktywnych i wysokiej stabilności, może być wykorzystywana w niesamowicie zróżnicowany sposób! Najczęściej w celach leczniczych używa się proszków z wysuszonej pokrzywy, ekstraktów wodnych i alkoholowych (czyli po prostu maceratów i nalewek), naparów i świeżego soku. Młode listki pokrzywy mogą być dodawane do sałatek, zup, koktajli, wszelkich sosów, kotlecików, naleśników, blendowane na pesto, czy używane w taki sam sposób, jak szpinak. Mocna “herbatka” z pokrzywy może stanowić idealną bazę bulionową. Pokrzywa ma bardzo bogaty i wielowymiarowy profil smaku – bardzo głęboki, nieco rybny, mocno ziemisty i chlorofilowy. Te smaki powstają również w produkcji wywarów, także śmiało eksperymentuj!
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy wytrawny
60 g świeżych liści pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)
40 g świeżych kłączy pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)
(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)
500 ml wódki 40%
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 2-3 razy dziennie po 2-3 łyżeczki od herbaty. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy łagodniejszy
30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)
20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)
4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza)
sok i skórka z 1 ekologicznej cytryny
300 ml wódki 40%
150 ml wody przegotowanej
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1-2 razy dziennie po 30-50 ml. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy na winie
4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza) – możesz pominąć, jeśli wolisz wino wytrawne
sok i skórka z 1 ekologicznej pomarańczy
1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka zmielonej)
1 łyżeczka goździków
1 butelka wina białego ekologicznego wytrawnego (lub czerwonego, jeśli wolisz – wtedy wino nie będzie zielone)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1 dziennie po małej lampce takiego wina (50 ml). Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.
Najlepszy dla dzieci oraz dla osób, które kategorycznie nie mogą spożywać alkoholu. Idealny jest do użycia zewnętrznego – przecierania ran (i wszelkich zmian owrzodzeniowych, łuszczycowych, chorobowych), wcierania we włosy, przepłukiwania ich. Zewnętrznie można go stosować aż do poprawy.
1 szklanka świeżych liści pokrzyw (lub korzeni lub mieszanki)
(lub 2 łyżki łącznie suszonych)
3 szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją, zalej wodą. Odstaw na 6-8 godzin, a następnie przecedź. Przechowuj w lodówce. Spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżce. Kurację stosuj 1-2 tygodnie, a następnie rób przerwy 2-3 tygodniowe. W ciągu 3 miesięcy możesz przeprowadzić taką kurację 3 razy.
smaczny dla każdego
3 garście świeżo zebranych liści pokrzyw
2 jabłka
3 marchewki
1 burak
kawałek korzenia imbiru (opcjonalnie)
do podania dla każdego po 1 łyżce oleju lnianego zimnotłoczonego lub innego ulubionego (opcjonalnie)
Dokładnie umyj i osusz wszystkie surowce. Wyciśnij sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Pij od razu <3
moja ulubiona, idealna wieczorem oraz przy niestrawnościach
(na 1 litr wrzątku)
1-2 łyżki suszonej pokrzywy (lub 2 garście świeżej)
1 łyżka rumianku
2 łyżeczki kłącza tataraku
2 łyżeczki tymianku
1 łyżka mięty
do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia
kilka garści pokrzywy
ocet jabłkowy nierafinowany (lub inny nierafinowany)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zapełnij słoik ściśle pokrzywą, zalej octem tak, żeby była przykryta. Maceruj 2 tygodnie, przecedź.
na zimno ma niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne, jest bazą do wielu potraw
(1 słoiczek)
3 garście liści pokrzywy
1 garść bazylii (lub np. natki pietruszki)
2 ząbki czosnku
5 łyżek pestek dyni
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek z zimnego tłoczenia (Extra Vergine)
sól i pieprz do smaku
(opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innego słodzidła)
Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Wszystko zblenduj na gładko, w razie konieczności dodaj trochę więcej oliwy. Podczas blendowania pokrzywa przestaje być kłująca, także się nie martw o swoją jamę ustną ?ᅡᅠ
banał do zrobienia
2 – 2,5 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub razowej)
¾ szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej; jeśli użyjesz razowej mąki trzeba użyć o około ¼ szkl wody więcej, bo otręby wciągają wodę)
1 paczuszka suszonych drożdży (7 g) lub 1 łyżeczka (wytłumaczę niżej)
1 – 1,5 łyżeczki soli
3 ...
bartek26