Preparaty lecznicze z pokrzywy.odt

(35 KB) Pobierz

Jak przygotować domowe preparaty lecznicze z pokrzywy? Ekstrakt wodny oraz alkoholowy.

UWAGA! Pamiętaj, że niektóre z poniżej wymienionych preparatów, mimo możliwego przyjemnego/interesującego smaku, są substancjami leczniczymi! 

NIE WOLNO spożywać ich jak klasyczne napoje. Trzeba odmierzać ilości skrupulatnie, żeby nie przesadzić. Nawet najzdrowsza rzecz na świecie, w nadmiarze, może wyrządzić wiele szkody!

 

Na dole artykułu znajdziesz przepiśnik z przepisami na:

       mocną wytrawną nalewkę leczniczą – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy wytrawny

       słabszą, słodką nalewkę leczniczo-aromatyczną – ekstrakt alkoholowy z pokrzywy łagodny 

       rekreacyjno-lecznicze winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi – czyli ekstrak wodno-alkoholowy 

       macerat wodny z pokrzywy – ekstrakt wodny idealny dla dzieci i do użytku zewnętrznego

       sok owocowo-warzywny z dodatkiem pokrzywy – smaczny dla każdego

       herbatkę pokrzywowo-ziołową – moją ulubioną, idealną wieczorem

       ocet pokrzywowy – do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia

       pesto pokrzywowe – na zimno mające niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne. Jest ono bazą do wielu innych potraw.

       chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół – banał do zrobienia

       “twarożek” roślinny z pokrzywą

8. Dawkowanie pokrzywy (w zależności od preparatu).

Świeże liście pokrzywy: mogą być jedzone garściami – do 100 g dziennie

Sok z pokrzyw: 15 ml (1,5 łyżki stołowej) 3 razy dziennie (łącznie 45 ml). Najlepiej rozcieńczyć go w wodzie.

Ekstrakt alkoholowy (wysokoalkoholowy) zarówno z korzeni, jak i liści: 2-5 ml (1/2-1 łyżeczka do herbaty) 3 razy dziennie (można rozcieńczyć w wodzie)

Ekstrakt wodny oraz wodno-alkoholowy: 1 łyżka dziennie

Herbata: 2-3 łyżeczki suszu pokrzywy na pół litra wrzątku (10-15 min parzenia)

Pamiętaj jednak, że wszystko zależy od tego, jak mocne są ekstrakty. Niżej znajdziesz przepisy na różne “moce” preparatów ?ᅡᅠ

 

UWAGA! Pokrzywę powinno się stosować koło 2 tygodnie-2 miesiące (w zależności od preparatu i dolegliwości), a później zrobić przerwę! Tak jak z wszystkim, nie jest dobrze przesadzić. Trzeba również trzymać się dawek – zwłaszcza w przypadku ekstraktów różnego rodzaju oraz surowych form pokrzywy (liści, soku)), ponieważ pokrzywa jest tak bardzo bogata w substancje leczniczo-odżywcze, że możemy “przedobrzyć”, co da skutek odwrotny do zamierzonego.

9. Zewnętrzne wykorzystanie pokrzywy.

WŁOSY

Pokrzywa jest doskonale znana wśród włosomaniaczek, ze względu na właściwości redukujące wypadanie włosów, redukcję nadmiernego produkowania sebum (włosy się mniej przetłuszczają) i odżywienie włosów. Stosowana jest zarówno zewnętrznie we wcierkach, szamponach, maskach, jak i wewnętrznie (często w połączeniu ze skrzypem polnym jako skrzypokrzywa). Nic dziwnego – pokrzywa zawiera mnóstwo składników mineralnych, substancji bioaktywnych i żelaza, które odżywiają nasz organizm, a wraz ze skrzypem dostarcza dużych ilości krzemu oraz witamin i innych składników mineralnych, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie.

 

Warto również zrobić ocet pokrzywowy (przepis jest niżej) i rozcieńczać go – 1-2 łyżki octu na 0,5 litra wody. Taką mieszanką można przepłukiwać włosy po umyciu, wmasowywać w skalp i włosy, a następnie spłukać. Ocet uwalnia z pokrzywy substancje bioaktywne i składniki mineralne rozpuszczalne w wodzie oraz zwiększa ich biodostępność, więc łatwiej wchłaniają się do skóry i włosów. W rozcieńczeniu ma idealne pH dla skalpu i włosów, dzięki czemu ich łuski są domknięte, a tym samym zabezpieczone przed szkodliwymi bodźcami zewnętrznymi. 

 

TONIZOWANIE TWARZY I CIAŁA

Ponadto rozcieńczony ocet pokrzywowy jest świetny jako tonik dla twarzy i ciała. Po codziennej higienie wystarczy się spryskać takim roztworem i zaaplikować po lekkim wyschnięciu ulubiony balsam/krem.

 

REDUKCJA ZMIAN SKÓRNYCH

Sok z pokrzywy świetnie działa na wszelkie zmiany alergiczne, egzemy, wysypki, owrzodzenia, łuszczyce – koi je (mechanizm ten opisałam na początku artykułu) dzięki sporej zawartości substancji przeciwhistaminowych i przeciwzapalnych. W przypadku wystapienia wysypek, wystarczy się nim posmarować (oraz najlepiej również się go napić lub uzupełniać leczenie domowymi ekstraktami/świeżymi liśćmi).

UKŁAD KOSTNO-STAWOWY

Ekstrakty alkoholowe oraz wodno-alkoholowe z pokrzywy stosowane zewnętrznie świetnie się sprawdzą w przypadku stanów reumatycznych, problemów z krążeniem, problemów mięśniowych i zaburzeniu czucia. Pokrzywy zawierają substancje bioaktywne, które działają przeciwzapalnie, zwiększają siłę skurczu mięśni, pobudzają układ nerwowy, redukują ból.

10. Jak można stosować pokrzywę w kuchni?

Pokrzywa, dzięki swojemu bogactwu składników mineralnych, witamin, substancji bioaktywnych i wysokiej stabilności, może być wykorzystywana w niesamowicie zróżnicowany sposób! Najczęściej w celach leczniczych używa się proszków z wysuszonej pokrzywy, ekstraktów wodnych i alkoholowych (czyli po prostu maceratów i nalewek), naparów i świeżego soku. Młode listki pokrzywy mogą być dodawane do sałatek, zup, koktajli, wszelkich sosów, kotlecików, naleśników, blendowane na pesto, czy używane w taki sam sposób, jak szpinak. Mocna “herbatka” z pokrzywy może stanowić idealną bazę bulionową. Pokrzywa ma bardzo bogaty i wielowymiarowy profil smaku – bardzo głęboki, nieco rybny, mocno ziemisty i chlorofilowy. Te smaki powstają również w produkcji wywarów, także śmiało eksperymentuj!

Przepiśnik

 

Mocna nalewka wytrawna lecznicza

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy wytrawny

60 g świeżych liści pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych)

40 g świeżych kłączy pokrzywy (lub 2-3 łyżki suszonych) 

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

500 ml wódki 40%

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zalej alkoholem, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 2-3 razy dziennie po 2-3 łyżeczki od herbaty. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

 

Słodka nalewka leczniczo-aromatyczna

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy łagodniejszy

 

30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)

20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza)

sok i skórka z 1 ekologicznej cytryny

300 ml wódki 40%

150 ml wody przegotowanej

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1-2 razy dziennie po 30-50 ml. Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

 

Zielone winko pokrzywowe z dodatkami aromatycznymi

intrakt/ekstrakt wodno-alkoholowy z pokrzywy na winie

 

30 g świeżych liści pokrzyw (lub 1-2 łyżki suszonych)

20 g świeżych kłączy pokrzyw (lub 1 łyżka suszonych)

(lub całość liści albo kłączy pokrzyw – w zależności od potrzeb)

4-5 łyżek syropu klonowego (lub 3-4 łyżki miodu od znajomego pszczelarza) – możesz pominąć, jeśli wolisz wino wytrawne

sok i skórka z 1 ekologicznej pomarańczy

1 laska cynamonu (lub 1 łyżeczka zmielonej)

1 łyżeczka goździków

1 butelka wina białego ekologicznego wytrawnego (lub czerwonego, jeśli wolisz – wtedy wino nie będzie zielone)

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Przecedź. Spożywaj 1 dziennie po małej lampce takiego wina (50 ml). Kurację stosuj przez 1-2 tygodnie, następnie zrób przerwę co najmniej 1-2 miesięczną. Kuracje tego typu przeważnie można stosować 2 razy w przeciągu 3 miesięcy.

 

Macerat/ekstrakt typowo wodny z pokrzywy

Najlepszy dla dzieci oraz dla osób, które kategorycznie nie mogą spożywać alkoholu. Idealny jest do użycia zewnętrznego – przecierania ran (i wszelkich zmian owrzodzeniowych, łuszczycowych, chorobowych), wcierania we włosy, przepłukiwania ich. Zewnętrznie można go stosować aż do poprawy.

 

1 szklanka świeżych liści pokrzyw (lub korzeni lub mieszanki)

(lub 2 łyżki łącznie suszonych)

3 szklanki przegotowanej wody w temperaturze pokojowej

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją, zalej wodą. Odstaw na 6-8 godzin, a następnie przecedź. Przechowuj w lodówce. Spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżce. Kurację stosuj 1-2 tygodnie, a następnie rób przerwy 2-3 tygodniowe. W ciągu 3 miesięcy możesz przeprowadzić taką kurację 3 razy. 

 

Ultrawzmacniający sok z dodatkiem pokrzywy

smaczny dla każdego

 

3 garście świeżo zebranych liści pokrzyw

2 jabłka

3 marchewki

1 burak

kawałek korzenia imbiru (opcjonalnie)

do podania dla każdego po 1 łyżce oleju lnianego zimnotłoczonego lub innego ulubionego (opcjonalnie)

 

Dokładnie umyj i osusz wszystkie surowce. Wyciśnij sok, najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej. Pij od razu <3 

 

Herbatka pokrzywowo-ziołowa

moja ulubiona, idealna wieczorem oraz przy niestrawnościach

 

(na 1 litr wrzątku)

1-2 łyżki suszonej pokrzywy (lub 2 garście świeżej)

1 łyżka rumianku

2 łyżeczki kłącza tataraku

2 łyżeczki tymianku

1 łyżka mięty

 

 Ocet pokrzywowy

do stosowania zewnętrznego oraz do jedzenia/picia

 

kilka garści pokrzywy

ocet jabłkowy nierafinowany (lub inny nierafinowany)

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Zapełnij słoik ściśle pokrzywą, zalej octem tak, żeby była przykryta. Maceruj 2 tygodnie, przecedź. 

 

Pesto pokrzywowe

na zimno ma niesamowite właściwości lecznicze, a na ciepło – odżywczo-aromatyczne, jest bazą do wielu potraw

 

(1 słoiczek)

3 garście liści pokrzywy

1 garść bazylii (lub np. natki pietruszki)

2 ząbki czosnku

5 łyżek pestek dyni

1 łyżka soku z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek z zimnego tłoczenia (Extra Vergine)

sól i pieprz do smaku

(opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru kokosowego (lub innego słodzidła)

 

Dokładnie oczyść i wysusz pokrzywę. Rozdrobnij ją. Wszystko zblenduj na gładko, w razie konieczności dodaj trochę więcej oliwy. Podczas blendowania pokrzywa przestaje być kłująca, także się nie martw o swoją jamę ustną ?ᅡᅠ

 

Chleb z dodatkiem pokrzywy, czosnku i ziół

banał do zrobienia

 

2 – 2,5 szklanki mąki orkiszowej (jasnej lub razowej)

¾ szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej; jeśli użyjesz razowej mąki trzeba użyć o około ¼ szkl wody więcej, bo otręby wciągają wodę)

1 paczuszka suszonych drożdży (7 g) lub 1 łyżeczka (wytłumaczę niżej)

1 – 1,5 łyżeczki soli

3 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin