Gliceryt żywokostowy
100g korzenia żywokostu rozdrabniamy w blenderze.
Zmielone korzenie wkładam do słoiczka i zalewam 250 ml wódki.
Odstawiam na 3 godziny. Po tym czasie dolewam 300 ml gliceryny.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na minimum 4 godziny.
Po tym czasie filtruję przez gazę.
Otrzymany gliceryt przechowuję w ciemnym miejscu.
Syrop na kaszel
Z odciśniętego żywokostu można zrobić syrop na kaszel.
Żywokost przekładamy do słoika i zalewamy gorącą wodą tak, żeby wody było ok. 4cm nad żywokostem. Po ok. 1-2 godz. przecedzamy przez gazę. Żeby syrop miał lepszy smak dodaję 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżeczkę wit.C lub soku z cytryny. Przechowujemy go w lodówce /3x dz. po1 łyżce, dzieci 1 łyżeczkę/.
Stosujemy nie dłużej niż tydzień.
Maść z żywokostu
- 50g glicerytu żywokostowego podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej. Dodajemy
- 1/2 łyżeczki chlorku magnezu, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy na 1 godz.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy
- 25g podłoża maściowego – w 1 słoiczku /może być Linomag – krem lub maść, Alantan – maść, lanolina, euceryna, maść z wit. A)
- 50g glicerytu – w 2 słoiczku
Podgrzewamy maksym. do 35st.
Do lanoliny dodajemy stopniowo
- 65g tłuszczu gęsiego, mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
Następnie łączymy zawartość obydwu słoiczków – do lanoliny z tłuszczem gęsim wlewam gliceryt mieszając spieniaczem do mleka. Po 1 godz., gdy mieszanka nieco ostygnie, mieszam ponownie spieniaczem i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Przechowuję w lodówce.
Można dodać ok.10 kropli wit. E, olejku miętowego lub goździkowego, a także kilka kropli nalewki propolisowej lub oleju z dziurawca.
bartek26