Krem magnezowy.doc

(158 KB) Pobierz
Krem magnezowy

Krem magnezowy

Składniki:

·         150ml. chlorku magnezu czda

·         25ml. gorącej wody

·         200ml. masła kakaowego albo masła shea, albo oleju kokosowego

·         50ml. oleju roślinnego

·         25ml. lanoliny

·         50ml. wosku pszczelego

Wykonanie:

·         Wlej wodę do chlorku magnezu i poczekaj, aż się rozpuści. Technika podobna jak przy oliwie magnezowej, jednak dajemy o wiele mniej wody. Dzięki temu powstanie skoncentrowana oliwa magnezowa. Uwaga – drażni skórę..

·         Olej, masło, wosk i lanolinę umieść w łaźni parowej, u mnie to słoik umieszczony w garnku z gotującą się wodą. Poczekaj, aż się składniki rozpuszczą, wymieszaj dokładnie. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. 

·         Naczynie z koncentratem oliwy magnezowej wstaw na 5 minut do gorącej wody.

·         Przelej oba płyny do wysokiego, wąskiego pojemnika i miksuj, jak przy ubijaniu piany z białek. Po chwili płyny połączą się, będą przypominać majonez. Miksuj 5 minut.

·         Przełóż krem do słoiczka i odstaw w ciepłe miejsce. Jeśli w pomieszczeniu jest chłodno, owiń słoiczek ciepłym kocykiem. Jeśli krem ostygnie zbyt szybko, może się rozwarstwić. To nic strasznego. Trzeba go wtedy ponownie ogrzać i zmiksować.

Zastosowanie kremu magnezowego:

·         To doskonały sposób na uzupełnienie magnezu w organizmie – polecam wieczorne smarowanie stóp, magnez szybko się wchłonie, a stopy będą przyjemnie rozgrzane.

·         To maść przeciwbólowa przy kontuzjach mięśni i bólu kręgosłupa. Do nacierania kolan, kręgosłupa, barku, ramion.

·         Można stosować zamiast dezodorantu.

·         Unikaj kontaktu ze skórą twarzy i oczami.

·         Efekt miejscowego rozgrzania jest naturalny, tak działa magnez.

krem magnezowy można stosować przy bólu kręgosłupa

Zgłoś jeśli naruszono regulamin